Nakratko se razdvojite

4 razloga zašto je povremeni godišnji odmor bez partnera dobar za vezu

Tražiš li način ponovnog povezivanja s partnerom te želiš ojačati vezu, rješenje bi moglo biti odlazak na vikend s prijateljicama ili solo odmor

yoann-boyer-VZSIm_cNAL8-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Poštovanje, razumijevanje i ljubav - to su tri komponente koje bi mnogi proglasili formulom sretnog braka ili veze. Ipak, ne treba zaboraviti trud. Samo zato što ste stupili u brak ili ste već dugo zajedno, ne znači da ne trebate raditi na sebi, truditi se i usvojiti neke pozitivne navike. Neki bi vas rituali mogli održati povezanima i mnogi parovi imaju svoje male tajne.

Parovi se, bez obzira koliko su dugo skupa, pokušavaju spajati na razne načine - priuštiti si odmor bez djece, organizirati si spa trenutke i ponašati se kao da ponovno dejtaju.

Image
Kako spasiti vezu?

Tajna uspješne veze ili braka: Šest savjeta bračne terapeutkinje

I to nije nimalo čudno. S vremenom veza može ući u monotoniju i rutinu pa par traži načine kako da zajedno rastu. S druge strane, provode li previše vremena s partnerom, neki taj odnos počinju uzimati zdravo za gotovo te su ponovno u potrazi za iskrom koja će ih spojiti. Često se dogodi da par previše uroni u svoj 'film' pa imaju premalo vremena za obnavljanje i održavanje prijateljstva ili ispunjenje malih želja.

Image
Foto: Unsplash

Sve se to da spasiti, a možda bi vam najbolje rješenje bilo odvojeno otići na godišnji odmor. U prvi mah ti se ta ideja možda neće svidjeti, no upravo bi odvojeni godišnji i 'pet minuta mira' mogli ojačati vašu vezu i pomoći vam da složite prioritete. Odvojeni godišnji s vremena na vrijeme primjenjuju parovi u sretnoj vezi jer uviđaju njegove prednosti.

Naravno, ne kažemo da svaki odmor trebate provesti na različitim lokacijama, već da ovu praksu povremeno ubacite na vašu to-do listu, a u nastavku izdvajamo i četiri glavnih prednosti povremenog odmora bez partnera.

Imaš se prilike povezati s dragim ljudima

OK, ne kažemo da za to nemaš prilike i kad si s dragim, no često se dogodi da se ljudi nažalost uvuku u toplinu svoga doma i sve se rjeđe viđaju s obitelji i prijateljima. Također, mnogi su naviknuti da sve što čine mora biti u paru, a odlazak na godišnji s frendicama ili obitelji dobar je način ponovnog povezivanja. Naravno da se prioriteti mijenjaju i da možda nećete ludovati kao kad ste bili mlađi, no treba se iznova podsjetiti da zaslužuješ imati društveni život izvan granica 'moj partner i ja'. Tih nekoliko dana omogućit će ti da se podružiš s dragim ljudima i da se odmakneš iz rutine. Kad se vratiš s takvog odmora, bit ćeš sretnija i zadovoljnija te ćeš se puna doživljaja posvetiti partneru.

Image
Foto: Unsplash

Gradiš povjerenje

Osim što čovjek u dugim vezama i brakovima treba zadržati svoje 'ja', ovakav tip odmora mogao bi vam pomoći u izgradnji povjerenja. Oni koji se bune protiv solo putovanja uglavnom nemaju povjerenja u partnera, no preduvjet uspješnog odnosa jest povjerenje - ako je partner sumnjičav prema ovakvoj ideji, izgledno je da te ili nastoji kontrolirati ili ti ne vjeruje dovoljno. To znači da je veza ili brak na klimavim nogama.

Kratka razdvojenost pomoći će vam da se osjećate povezano čak i kad niste jedno pored drugog, da si još više vjerujete i na kraju, da se zaželite jedno drugog. Svakako je to dobra strategija jačanja samosvjesnosti i dobrih osobina.

Image
Foto: Pexels

Uviđaš svoju snagu

Solo putovanja i odmori sjajan su način da se povežeš sa sobom. Stresna svakodnevica mnoge, nažalost, tjera u dosadan, začarani krug. Putovanje bez partnera i promjena okoline omogućit će ti da, barem nakratko, učiš o sebi. Osim što ćeš se odmoriti, moći ćeš sama planirati i činiti što te volja. Dobro, ne baš sve. Ako je tvoj partner sklon gledanju serija u hotelskoj sobi, a ti bi se okušala u nizu aktivnosti, ovog puta nećeš trebati tražiti kompromise.

Taj osjećaj slobode kreirati dan po svojoj volji bit će ti pravo osvježenje. Naravno, na odmor možeš otići i s frendicom, sestrom, sestričnom ili mamom - u svakom slučaju, velike su šanse da će ti spa ili aktivan vikend bez partnera katkada dobro doći. Kao što parovima često dobro dođe vikend bez djece.

Image
Foto: Pexels

Izlazak iz zone komfora

Ima parova koji tijekom cijele svoje veze putuju zajedno ili uopće ne odlaze na odmor. Žive po špranci 'posao-kuća-djeca' i nisu ni svjesni da bi im trebao odmak. Nova iskustva pune nam baterije. Svakoj vezi ili braku treba malo osvježenja, posebice ako si dojma da ste zaglavili ili da trebaš način dodatnog povezivanja. Razdvojeni odmor s vremena na vrijeme pokazat će vam da možete jedno bez drugoga i da svatko zaslužuje svoj prostor slobode. Preporođena ćeš se vratiti partneru te se moći pohvaliti da si si ispunila veliku želju. Naravno, pod uvjetom da u vašem odnosu vlada iskrenost i samo iskrenost!

Image
Foto: Pexels