'Žao mi je, ali'

Isprike koje to nisu: Nikada nemoj govoriti ove riječi kada se ispričavaš partneru

Isprika je točka iz koje su uvijek može krenuti naprijed i zaboraviti na pogreške koje su učinjene, ali važno je izbjeći neke stvari

profimedia-0331185958.jpg
Foto: Profimedia.hr

Isprika je prava umjetnost riječi, bez obzira radi li se o tome da se ispričavaš jer si propustila prijateljevu zabavu ili zato što si povrijedila nečije osjećaje. Za snažnu ispriku su važne riječi, ton i geste i tek onda će druga strana moći reći je li isprika bila iskrena.

Image
Ljubavni život

Znakovi da u ljubavnoj vezi postoje problemi, a nije ih uvijek lako primijetiti

Ovo je posebno važno kada se radi o partneru jer on najbolje poznaje svoju voljenu. Zato kada napraviš pogrešku vrlo je važno kroz cijelu situaciju pokazati partneru da ga čuješ i da namjeravaš u budućnosti izbjeći te pogreške.

Image

Kako bi se što bolje ispričala vrlo je važno da naučiš koje riječi nikada ne trebaš koristiti, ali i što je važno za svaku ispriku. U nastavku pročitaj što o tome kažu stručnjaci te nauči kako se iskreno ispričati i krenuti naprijed bez imalo gorčine.

'Žao mi jer si uvrijeđen' najgora je moguća isprika

Kada znaš da si pogriješila vrlo je lako osjećati se kao da si napadnuta i da se trebaš braniti. No ovo ne bi trebao biti razlog zašto se ispričavaš. Prema Jodi Smith, stručnjakinji za bonton i poduzetnici, s riječima "ispričavam se jer si uvrijeđen" se nikada ne bismo trebali ispričavati partneru. "Ovo u prijevodu znači da kriviš žrtvu, a sigurno najmanje želiš i dalje okrivljavati osobu koju voliš. Grozno je učiniti nešto loše, a zatim još uznemiriti drugu osobu", objašnjava Smith za Yahoo.com.

Image
Foto: Unsplash

Ispričaj se bez korištenja riječi 'ali...'

Vrlo je važno ne izgovorati gore navedene riječi i nemoj se ispričavati osobi koja ti je važna u životu tako što ćeš drugim riječima poništiti iskrenu ispriku. "Izbacite riječi poput 'ali' jer izgovori poništavaju ispriku", objašnjava stručnjakinja Myka Meier. Vrlo je važno izbjeći isprike poput "Žao mi je što sam to rekla, ali zbog tebe sam tako reagirala", dok su puno bolje isprike "Žao mi je što sam to rekla, nisam trebala tako reagirati". Ovo šalje vrlo jasnu poruku, a vrlo jasno se izbjegavaju nove pogreške u komunikaciji.

Image
Foto: Unsplash

Ne preuzimaš odgovornost

Kada izbjegavaš krivnju zapravo ne pokazuješ da razumiješ što si loše napravila. "Ne preuzimanje odgovornosti za svoje postupke znači da ne težiš prema boljem", kaže Smith. Također upiranje prstom u nekog drugog nije rješenje. Ako cijeniš svog partnera i vašu vezu, nećeš se obazirati na svoj ponos nego ćeš priznati kada si u krivu.

Image
Foto: Unsplash

Nisi iskrena

"Ako želite da vaša isprika vrijedi onda je važna iskrenost", kaže Smith. To znači da ćeš priznati što si učinila bez obzira je li bilo namjerno ili ne. Također, treba učiniti sve da se te pogreške ne bi ponove. "Na primjer, ako si zaboravila na rođendan važne osobe onda nemoj reći 'žao mi je, ali bila je gužva na poslu'. Ovo nije dobra isprika", naglašava Smith te dodaje da je puno bolje preuzeti krivnju i odgovornost, organizirati poseban izlazak i obećati da se ovo neće ponoviti. A za svaki slučaj stavi podsjetnik u kalendaru te trajno ispravi nešto loše odrađeno. Na kraju, ne treba zaboraviti da male stvari mogu potpuno promijeniti situaciju i napraviti veliku razliku, a to svakako treba činiti u vezi.

Image
Foto: Unsplash