Užitak i upala mjehura

Najbolje seks poze za izbjegavanje boli i nelagode zbog cistitisa

Cistitis je upala mjehura i često je uzrokovana bakterijskom infekcijom. Simptomi mogu uključivati ​​učestalo mokrenje, osjećaj pečenja i bol u donjem dijelu trbuha. Trenje tijekom seksa može pogoršati upalu što može dovest do boli i nelagode

pexels-vinur-15563578.jpg
Foto: Pexels

Seks je važan dio romantičnog odnosa i svaka žena želi uživati u zdravom seksualnom životu. No ponekad se, bez obzira na volju i želju, pojavljuju bol i nelagoda, na primjer kao kod nekih zdravstvenih tegoba poput cistitisa. Radi se o uobičajenoj infekciji mokraćnog mjehura koji može uzrokovati bol i nelagodu. Kako onda izbjeći nelagodu tijekom seksa? Postoji vrlo jednostavan odgovor, vrlo je važno odabrati pravi položaj i povećati užitak.

Image

Upala mjehura ili cistitis – zašto nastaje i kako ju spriječiti?

Cistitis je upala mjehura i često je uzrokovana bakterijskom infekcijom. Simptomi mogu uključivati ​​učestalo mokrenje, osjećaj pečenja i bol u donjem dijelu trbuha. Trenje tijekom seksa može pogoršati upalu što može dovesti do boli i nelagode. Zbog toga je važno obratiti pažnju na nekoliko stvari tijekom seksa, za početak je važna vlažnost rodnice kako bi se smanjilo trenje i pritisak na mjehur. Osim toga, dobro je mokriti prije i nakon spolnog odnosa kako bi se lakše isprale sve bakterije koje bi mogle ući u uretru tijekom spolnog odnosa. Također kod pojave simptoma vrlo je važno javiti se liječniku i započeti potrebno liječenje.

Također kako bi bilo što manje zdravstvenih problema važno je paziti na higijenu, izbjegavati predugo zadržavanje mokraće i piti dovoljno vode. Svakako se treba uvijek brisati od naprijed prema natrag i redovito prati genitalno područje. Osim toga i seksualni odnosi mogu stvoriti cistitis. Tijekom seksa bakterije mogu ući u mjehur što dovodi do većeg rizika od cistitisa. Stoga je važno odabrati položaje koji smanjuju pritisak na mokraćni mjehur i uretru te smanjiti rizik od cistitisa.

POGLEDAJ VIDEO: Joga za aktivaciju i jačanje cijelog tijela

Najbolje seks poze za izbjegavanje cistitisa

Dobra stvar je da postoje položaji koji su najbolji za izbjegavanje cistitisa, a koji su također ugodniji i žena će se osjećati samouvjereno.

  • Položaj žlice
  • Sjedeći položaj
  • Modificirani misionarski položaj
  • Modificirani 'doggy' položaj
  • Položaj kaubojke
  • Obrnuti položaj kaubojke
Image
Foto: Unsplash

Je li misionarska poza sigurna za žene s cistitisom?

Tradicionalni misionarski položaj je omiljen muškarcima i ženama te se zbog toga najčešće govori o njemu, ali se mnoge žene brinu je li siguran ako postoji cistitis. No uz nekoliko izmjena, ovaj položaj može biti izvrsna opcija za parove. Ključ je smanjiti pritisak na mjehur i uretru (mokraćnu cijev). Jedan od načina da se to učini je da žena stavi jastuk ispod bokova kako bi podigla zdjelicu što će smanjiti pritisak na mjehur i vjerojatnost ulaska bakterija.

Još jedna verzija ove poze je vrlo povoljna za žene, tijekom seksa žena može staviti noge na muškarčeva ramena. Ovaj položaj također smanjuje pritisak na mokraćni mjehur i uretru, a može biti udobniji za oba partnera. Također omogućuje dublju penetraciju što će se nekim parovima jako svidjeti. Važno je napomenuti da je iskustvo svake žene s cistitisom različito i ono što djeluje kod jedne ne mora djelovati kod druge. Uvijek je dobra ideja razgovarati s liječnikom o svim nedoumicama ili položajima, piše Allohealth.com.

Image
Foto: Unsplash

Položaj žlice je ugodan bez obzira na cistitis

Položaj žličice odlična je opcija za žene koje tijekom seksa osjećaju nelagodu ili bol zbog cistitisa. Oba partnera leže na boku okrenuti u istom smjeru što eliminira pritisak na mjehur i mokraćnu cijev te omogućuje udobnu penetraciju bez pogoršanja simptoma. Međutim ovaj položaj ima još jednu veliku prednost može povećati intimnost jer stvara osjećaj povjerenja i sigurnosti što je posebno važno ako se tijekom seksa pojave bol ili nelagoda.

Image
Foto: Unsplash

Kako prilagoditi 'doggy' položaj i smanjiti rizik od infekcija?

Ovo je jedan od najpopularnijih poza u seksu, ali može biti jako problematična za žene s cistitisom. Zato što se mogu potisnuti bakterije u mjehur te se povećava rizik od infekcija mokraćnog sustava, ali se može prilagoditi. Na primjer, žena se može spustiti i nasloniti glavi i ruke na jastuk ili se sagnuti na neki komad namještaja, ovaj položaj može smanjiti pritisak na mjehur i smanjiti mogućnost ulaska baterije. No treba znati da neće sve žene sa cistitisom osjetiti neugodu u ovom položaju. No ako se pojavi dobro je promijeniti ili prilagoditi položaj. Na primjer, misionarski položaj ili ako je žena gore može biti udobnije i manje je vjerojatno da će uzrokovati infekcije mokraćnog sustava.

Image
Foto: Unsplash

Prednosti položaja u kojem je žena gore

Ova poza je odlična za žene koje žele spriječiti pojavu cistitisa tijekom seksa. U ovom položaju žena kontrolira pokrete što joj omogućuje da prilagodi kut i pritisak te će time osigurati ugodan položaj. Osim toga, ovaj položaj stvara manji pritisak na mjehur i uretru, smanjujući rizik od infekcija mokraćnog sustava. Još jedna prednost ovog položaja je ta što omogućuje dublju penetraciju što može povećati seksualni užitak za oba partnera.

Image
Foto: Unsplash