Seksualni život

Najbolje intimne poze za žene koje imaju inkontinenciju ili prolaps zdjeličnih organa

Određeni položaji stvaraju velik pritisak na mjehur što povećava vjerojatnost da će dogoditi stresna epizoda zbog inkontinencije ili bol

profimedia-0743781050.jpg
Foto: Profimedia.hr

Svaka žena i muškarac žele imati dobar seksualni život i uživati u svojoj ljubavi. No ponekad, zdravstveni problemi mogu stati na put užitku. Seks može biti izvor velike tjeskobe, ako se boriš s inkontinencijom ili prolapsom zdjeličnih organa. Strah od curenja mokraće, neugodnih mirisa ili boli može imati negativan utjecaj na seksualnu želju ili se može pojaviti i tjeskoba. Međutim postoji mnogo stvari koje se mogu učiniti kako bi se spriječilo da inkontinencija i prolaps zdjeličnih organa loše utječe na seksualni život. Jedna od najjednostavnijih stvari koju možeš odmah pokušati učiniti je promijeniti seksualni položaj.

Image
Briga o sebi

Znaš li ih? Zanimljive činjenice o jogi koje će te potaknuti na vježbanje

Seksualni položaj može napraviti veliku razliku kada je u pitanju ublažavanje tjeskobe zbog curenja mokraće ili boli. Određeni položaji stvaraju velik pritisak na mjehur što povećava vjerojatnost da će dogoditi stresna epizoda zbog inkontinencije. Također ako imaš prolaps zdjeličnih organa, neki položaji mogu biti neugodniji od drugih. Evo nekoliko seksualnih položaja koje bi bilo poželjno isprobati kako bi se smanjile neugodnosti tijekom seksa.

POGLEDAJ VIDEO: Joga za bolove u vratu i leđima

Seksualni položaji kod problema inkontinencije

Curenje urina može se dogoditi kod kihanja, smijanja ili vježbanja. Također dodatni pritisak na mokraćni mjehur ili uretru (mokraćnu cijev) tijekom seksa može uzrokovati epizode inkontinencije. No ovi problemi ne bi trebali sprječavati seksualni život. Žene koje su zabrinute zbog curenja tijekom seksa trebaju izbjegavati položaje koji stvaraju dodatni pritisak na ta područja.

Izbjegavati: misionarski položaj ili doggy style.

Dobar položaj: žena je na leđima s jastucima ispod donjeg dijela leđa. Ovaj položaj podiže zdjelicu i pomaže u premještanju mjehura, smanjujući dodatni pritisak.

Image
Foto: Unsplash

Seks poze za žene koje imaju prolaps zdjeličnih organa

Prolaps zdjeličnih organa je stanje u kojem je dno zdjelice oslabljeno do te mjere da jedan od zdjeličnih organa (mokraćni mjehur, maternica ili rektum) "pada" u vaginu. Mnoge žene s ovim problemom imaju osjećaj težine, napuhnutosti ili osjećaj da sjede na lopti. U težiim slučajevima, zdjelični organ može biti izvan vaginalnog otvora. Zbog ovo zdravstvenog problema može se osjećati nelagoda, ali i zabrinutost zbog seksualnih odnosa, piše Nafc.org. No moguće je imati odličan seks i uz zdravstvene probleme. Evo nekih položaja koje treba izbjegavati, a neke isprobati:

Izbjegavati: stajanje, "kaubojka" ili "obrnuta kaubojka" - položaje gdje je žena gore. Gravitacija ovdje nije na njezinoj strani, a sjedenje ili stajanje samo će stvoriti veći pritisak na dno zdjelice tijekom seksa.

Dobar položaj: modificirani misionarski položaj - žena leži na leđima s jastukom ispod zdjelice, a njezin partner je na gore. Još jedan položaj je dobar, žena leži na trbuhu ili kleči dok je partner iza.

No nikada ne treba zaboraviti da je važna komunikacija s partnerom i o tome što svakome odgovara, a što želiš izbjeći. Seks treba biti ugodan za oboje i treba se izraziti ako nešto nije dobro. Također se može razgovarati s fizioterapeutom o vježbama. Prilagođene vježbe mogu pomoći kod jačanja mišića dna zdjelice, a kod inkontinencije mogu pomoći i Kegelove vježbe.

Image
Foto: Unsplash