ROMANTIČNI ODNOSI

Kako izliječiti slomljeno srce i ponovno pustiti ljubav u svoj život?

Kada nam netko slomi srce, skloni smo izgraditi zidove oko sebe jer se bojimo da ćemo ponovno biti povrijeđeni

pexels-engin-akyurt-3356489.jpg
Foto: Pexels

Potraga za pronalaskom idealnog partnera ponekad može biti prilično zastrašujuća, osobito ako si u prošlosti već imala slomljeno srce ili te netko jako povrijedio. Dejtanje je ponekad komplicirano i teško. Često žene misle da su pronašle ljubav svog života, a onda, kako vrijeme prolazi, shvate da on ipak nije "onaj pravi".

Image
Kada ljubav nije dovoljna

7 znakova koji pokazuju da trebaš pustiti partnera - čak i ako ga voliš

Ako si doživjela niz ljubavnih brodoloma i razočarenja, možda si polako počela gubiti vjeru u ljubav. Kada nam netko slomi srce, skloni smo izgraditi zidove oko sebe jer se bojimo da ćemo ponovno biti povrijeđeni. Uostalom, mnogo je lakše ne voljeti uopće, nego voljeti i riskirati da opet budemo povrijeđeni.

Međutim, što ako se tamo negdje krije idealna osoba za tebe? Ako ne srušiš te zidove, nikada nećeš moći pronaći istinsku ljubav. Ponekad je teško ponovno vjerovati i otvoriti svoje srce, ali ipak vrijedi pokušati. Svaki put kada volimo, možemo nešto više naučiti o sebi i onome što smo sposobni postići.

Pogledaj video: Kako biti sretan?

Najčešći razlozi zbog kojih žene nisu spremne za ljubav

Stručnjakinja za ljubavne odnose, Tina Tessina, za portal Ladylux je otkrila neke od najčešćih razloga zbog kojih je ženama teško ponovno povjerovati u ljubav nakon što ih je netko povrijedio:

  • Već su imale slomljeno srce – ako te netko povrijedio ili razočarao u prethodnoj vezi, možda nisi voljna ponovno riskirati
  • Sramežljivost – zbog straha od upoznavanja novih ljudi možda nećeš upoznati osobu u koju bi se mogla zaljubiti
  • Previsoki kriteriji – ako odbiješ svaku osobu koja se na prvi pogled ne čini savršenom, nikada nećeš pronaći idealnog partnera
  • Odrastanje u disfunkcionalnoj obitelji – odrastanje s roditeljima koji su se stalno svađali ili su se razveli može značajno utjecati na tvoje vještine za pronalaženje pravog partnera i održavanje zdravih odnosa
  • Nedostatak samopouzdanja – ako si previše kritična prema sebi i svom izgledu, možda si toliko opsjednuta sobom da ćeš propustiti uočiti da se nekome zapravo sviđaš – takva kakva jesi.
Image
Foto: Pexels

Kako se ponovno 'vratiti u igru'?

Nakon prekida, teško je opet vratiti se dejtanju, započeti novu vezu i otvoriti se ljubavi. Stručnjakinja za odnose i dejtanje, Jodi Riley, rekla je:

"Jednom kada žena odluči ponovno pustiti ljubav u svoj život, najprije se mora pozabaviti svojim uvjerenjima i stavovima o odnosima. Uspoređuje li sve svoje partnere s bivšim? Vjeruje li da su svi muškarci isti? Misli li da nema sreće ili donosi loše odluke? Jednom kada shvati u čemu je problem, moći će poduzeti ispravne korake i promijeniti nešto te krenuti dalje i dopustiti si da se otvori ljubavi. Najčešće uvjerenje koje treba prevladati jest da ne možemo vjerovati vlastitim osjećajima i odlukama o ljubavi. Ako je to slučaj, mora ponovno naučiti vjerovati svojoj prosudbi i intuiciji o vezama."

Preispitaj svoje emocije

Toni Coleman, psihoterapeutkinja i trenerica za odnose, ističe da je nekim ljudima teže srušiti te zidove i opet pustiti ljubav u svoj život zbog bolnih iskustava iz prošlosti:

"Ako žena ima traumu ili neriješene probleme iz prošlosti, to će vjerojatno isplivati na površinu kada veza postane ozbiljna. Ako je to slučaj, savjetujem joj da najprije poradi na sebi i na tim problemima kako bi pronašla iscjeljenje, što bi joj trebalo pomoći da krene dalje i napravi tih prvih nekoliko koraka kod pronalaska novog partnera i obvezivanja."

Kako stručnjaci ističu, ljubav nam najviše treba u onim trenucima kada mislimo da je ne zaslužujemo. Kada smo u stanju ljutnje, srama, tjeskobe ili depresije, teško nam je prihvatiti tuđu pomoć, a kamoli ljubav. Međutim, upravo je ljubav najveći dar koji možemo dobiti u takvim vremenima, zaključuje Coleman.