Vrijedi isprobati

Uzbudljiv seksualni život nakon menopauze? Moguće je - uz ove savjete

Tijekom menopauze žene se suočavaju s brojnim fizičkim i emotivnim promjenama koje utječu i na njihov seksualni život

igor-rodrigues-FJ4snEyhhP0-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

O menopauzi se i dalje premalo govori, no činjenica je da hormonalne promjene koje se tijekom nje događaju imaju utjecaj na tjelesno i emocionalno stanje žene. Sve to utječe i na spolni život.

Image
Nova faza

Pet stvari koje bi svaka žena trebala znati o menopauzi

Razina hormona opada, a kao rezultat toga mogu se pojaviti i brojni neugodni simptomi poput suhoće rodnice i nedostatka seksualne želje. No to ne znači da seksualni život žene završava u 50-ima.

Naime, kako ističu stručnjaci, žene mogu uživati u seksu i nakon menopauze, uz određene trikove i savjete. One najkorisnije donosimo u nastavku.

Lubrikanti

Istraživanja su pokazala kako najmanje 45 posto žena u postmenopauzi smatra seks bolnim. Pad razine hormona utječe na tkivo rodnice i stidnice  - gubi se elastičnost i vlažnost pa spolni odnosi mogu izazvati nelagodu i bol. Zbog toga se za što ugodnije seksualno iskustvo preporuča koristiti lubrikante, i to one na bazi silikona. Osim lubirkanata, korisne su i vaginalne hidratantne kreme koje ublažavaju suhoću vagine, a može ih prepisati ginekolog.

Image
Foto: Unsplash

Fizička aktivnost poboljšava libido

Vježbanje je važno za naše cjelokupno zdravlje, a oslobađa i endorfine – hormone koji su zaslužni za dobro raspoloženje. Kada se osjećamo dobro, emocionalno i fizički, to pozitivno utječe i na naš seksualni nagon stoga se redovita fizička aktivnost svakako preporuča ženama u postmenopauzi.

Image
Foto: Pexels

Intimnost je važna

Nakon ulaska u menopauzu ženi je jako važna i podrška od strane partnera. Stoga je vrlo važno otvoreno i iskreno razgovarati o seksualnim problemima jer se na taj način održava intimnost. Veza se može ojačati i svakodnevnim fizičkim kontaktima – ljubljenjem i dodirima, nije sve u seksu.

Image
Foto: Unsplash

Seksi trikovi i poze

Seksualna rutina može se začiniti upotrebom zanimljivih seksi igračaka, kao i isprobavanjem novih seks poza. Dokazano je da žene koje upotrebljavaju vibrator imaju bolje seksualno zdravlje jer vibracije zapravo stimuliraju protok krvi, što pozitivno utječe na seksualno uzbuđenje. Seksualni stručnjaci otkrivaju da ženama u menopauzi neke poze odgovaraju više od drugih, a one koje se preporučaju su 'doggy style', klasična misionarska poza kod koje je žena gore i poza 'žlice'.

Image
Foto: Unsplash

Uravnotežena prehrana igra važnu ulogu

Ono što jedemo utječe i na naše seksualno zdravlje, a loša prehrana s puno šećera i zasićenih masti negativno će utjecati na raspoloženje i razinu energije pa samim time i na libido. Želiš li imati bolji seksualni život nakon menopauze, obogati svoju prehranu s obiljem zdravog voća i povrća. Osim toga, pokazalo se da hrana bogata antioksidansima, poput avokada, orašastih plodova i borovnica, može ojačati libido jer potiče cirkulaciju krvi.

Image
Foto: Pexels

Kegelove vježbe

Liječnici preporučaju ženama Kegelove vježbe u bilo kojoj dobi, a osobito nakon menopauze. Imaju pozitivan učinak na zdravlje vagine te jačaju dno zdjelice, a redovito prakticiranje Kegelovih vježbi pomaže smanjiti rizik od bolnog seksa i inkontinencije.

Image
Foto: Pexels