Jesu li muškarci s Marsa, a žene s Venere otkriva nam Bruno Šimleša

Sutra se nastavlja ciklus predavanja najpoznatijeg hrvatskog stručnjaka za ljubav!

Jesu li muškarci s Marsa, a žene s Venere otkriva nam Bruno Šimleša

Sutra u 19h, u Kinu Europa očekuje nas novo predavanje iz ciklusa Ljubavologija by Bruno Šimleša powered by DM kada će se govoriti o Marsu i Veneri. U čemu se razlikuju žene i muškarci, kako pametnije odabrati partnera, kako mudrije komunicirati s trenutačnim partnerom… to su neka od pitanja na koja će nam Bruno dati odgovore.

Mali uvid u to što nas sutra očekuje dao nam je Bruno koji je odgovorio na nekoliko pitanja koja nas intrigiraju :

•    Koliko se razlikuju muški i ženski pogled na ljubav i vezu?
I na predavanju u utorak ću odmah na početku istaknuti da nema smisla generalizirati jer se ništa ne tiče svih žena ili svih muškaraca, ali ipak ima stvari kojima su skloniji jedni ili drugi. Ženama su češće veze važnije na listi prioriteta, češće se spremne uložiti više vremena i energije, više o njima razmišljaju. No s druge strane, žene će češće i više trpjeti u odnosima. Mnoge misle da moraju žrtvovati sebe da bi ostale u odnosu u kojem ionako nema dovoljno mjesto za njih.

•    Na koji način muškarci pokazuju svoje osjećaje?
Pokazujemo ih slabije i smotanije. Mnogi su muškarci odgajani tako da nije u redu pokazati emocije, da to ne rade pravi muškarci. Zapravo, jedino što je društveno prihvatljivo izraziti su ljutnja i agresija. Onda nas pećinski dio društva smatra pravim muškarcima. Ali tugu, bilo koji oblik neznanja, slabosti… na to se gleda podozrivo.
Dakle, moramo promijeniti način odgajanja dječaka.
A ako smo u vezi s muškarcem koji teško izražava emocije, moramo mu kreirati siguran prostor za to. Često se događa da žene nagovaraju muškarce da se otvore, a onda kad se otvore, prva reakcija je: "Pa kako možeš misliti, kako to možeš reći. Ti nisi normalan…“
Ako ih napadnete čim se otvore, naravno da će se još intenzivnije zatvoriti.

•    Koje su najčešće greške koje žene rade u vezi?
Žene se često mire s onim što ne zaslužuju, a to rade zato što nisu svjesne svoje vrijednosti. Ako nisi siguran da zaslužuješ više, nećeš imati hrabrosti to i tražiti. I onda ćeš se pomiriti sa životnom močvarom, umjesto da se otisneš u ocean. Zato i toliko pisaca i terapeuta govori o razvijanju zdrave ljubavi prema sebi – to je temelj i za zdravu vezu s drugima. Ako cijeniš sebe, nema šanse da toleriraš vezu u kojoj te ne cijene.

•    Koliko često razlike u izražavanju ljubavi dovode do problema u komunikaciji u vezi i može li se to izbjeći?
To dovodi do problema samo ako ne prihvaćamo da različito izražavamo ljubav. No pravi je problem ako jedan partner uopće ne izražava i ne osjeća ljubav, a ne ako partneri drugačije izražavaju ljubav.
Često nemamo ni iste stilove komuniciranja, a ni iste načine razumijevanja svijeta. No ni to ne mora biti problem. Problem je samo ako ne prihvaćamo da drugačije procesuiramo informacije. Dakle, nisu problem razlike u načinu izražavanju ljubavi ili stilu komunikacije, ali jest problem ako ne prihvaćamo te razlike. U tome se smijemo razlikovati, ali se ne bismo smjeli razlikovati u ključnim uvjerenjima i životnim vrijednostima. To nikako ne možemo premostiti.


Karte za predavanja po cijeni 50 kn mogu se kupiti u zagrebačkim knjižarama Hoću knjigu te u Svijetu Knjige, Kaptol 4.

Sva zarada od ulaznica, pokrovitelja i prodaje knjige idu u humanitarne svrhe udruzi Sve za nju koja pruža psihološku pomoć oboljelima od raka. Cilj nam je skupiti 200.000 kn.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.