Jesi li znala?

Jedna osobina nevjerojatno je privlačna i ženama i muškarcima - znaš li koja je to?

Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Queensland, jedna je osobina koju muškarci i žene smatraju privlačnom u ljudima u koje se zaljube

osobina.jpg
Foto: Unsplash

Već je nadaleko poznato da privlačnost nema veze s fizičkim izgledom jer "bitno je očima nevidljivo", kako kaže Mali Princ. Sav dobar izgled ovog svijeta ne može nadmašiti nečiju osobnost, a to je ono što najviše privuče druge ljude, bilo da je riječ o romantičnom ili prijateljskom odnosu. A posebno kada govorimo o romantičnim odnosima, često razbijamo glavu time što to točno najviše privlači muškarce i žene na drugima i tjera ih da se zaljube.

Image
Par trikova u rukavu

Ove četiri osobine posjeduje svaka privlačna žena, tvrde stručnjaci

Sada imamo i odgovor. Sveučilište Queensland u Australiji provelo je istraživanje koje je otkrilo jednu osobinu koju i muškarci i žene smatraju privlačnom u ljudima u koje se zaljube. Prema istraživanju, ta osobina čini ljude nevjerojatno privlačnima, a vrlo je rijetka. Riječ je o nesukladnosti, odnosno nonkonformizam a ispostavilo se da i muškarci i žene to smatraju nevjerojatno privlačnim na drugima.

Image
Foto: Pexels

Istraživači su uzeli uzorak od 115 studenata i od njih tražili da ocijene privlačnost 20 pojedinaca na temelju njihovih profila. Sudionici su zatim morali reći bi li bili zainteresirani za izlazak na spoj s osobom iza profila ili ne. Svaki profil je napravljen tako da se naglasi konformizam (s izjavama poput "Uvijek se slaže s onim što drugi rade") ili nesukladnost (s izjavama poput "Često radi svoje stvari umjesto da se uklapa u grupu").

Sudionike su zatim pitali koje osobe suprotnog spola smatraju najprivlačnijima, a istraživači su ih također zamolili da navedu za koje pripadnike vlastitog spola misle da bi drugima bili najprivlačniji. Zanimljivo je da su muškarci bili točniji u predviđanju koji će profili biti najprivlačniji suprotnom spolu. Žene su uglavnom mislile da će muškarci preferirati žene koje prate gomilu, no pokazalo se da to nije slučaj. Muškarci više vole žene koje imaju svoj stav.

Image
Foto: Pexels

Dakle, što muškarci i žene najviše smatraju privlačnim? I muškarce i žene više su privlačili profili ljudi za koje se činilo da poznaju vlastiti um i ne boje se izraziti svoje mišljenje, odnosno oni koji misle svojom glavom.

Kako bi se provjerilo jesu li ovi rezultati jedinstveni za australsku kulturu ili ne, ovakvo je istraživanje također provedeno u Velikoj Britaniji, SAD-u i Indiji, a rezultati su bili slični onima u Australiji. I muškarci i žene u tim zemljama preferiraju ljude koji mogu razmišljati svojom glavom i takve će ljude radije birati za partnere.

Ovo istraživanje odbacuje uobičajeno, možda pomalo stereotipno uvjerenje da muškarci preferiraju žene koje su pokorne i koje se sa svime slažu. Naravno, neki muškarci to više vole, baš kao što neke žene preferiraju muškarce koji se više prilagođavaju, ali za veliku većinu to jednostavno nije slučaj - za njih su žene s vlastitim umom te koje najviše privlače njihovu pažnju - i s kojima bi definitivno otišli na spoj.