Bol nakon odnosa

Bolna vagina nakon seksa - ovo je sedam najčešćih uzroka

Od nedovoljne lubrikacije do promjene razine hormona - u nastavku smo izdvojile neke od najčešćih razloga za bol u vagini nakon seksa

bol-vagina.jpg
Foto: Unsplash

Seks bi uvijek trebao biti ugodan na obostrano zadovoljstvo, siguran i nikada ne bi trebao boljeti. Ipak, postoji mnogo razloga zašto bi te nakon odnosa mogle boljeti vagina ili vulva. Naravno, tu je onaj očiti razlog - ako ste ti i tvoj partner bili malo prežustri i prepustili se žaru trenutka - no ako ti seks često uzrokuje bol, a nije ti u potpunosti jasno zašto, to ne smiješ zanemariti.

Image
Nikad lakše do odličnog seksa

Uz 10 savjeta do najboljeg seksa ikad - potvrdili stručnjaci

Postoji mnogo razloga zašto bi mogla osjećati bol nakon seksa, a liječnica opće prakse, dr. Jane Leonard, za Women's Health kaže da žene uglavnom osjećaju bol nakon seksa zbog trenja. "Međutim, ako imaš već postojeći problem s kožom, bol može biti puno gora", dodala je Leonard.

Bolan spolni odnos poznat je kao dispareunija, a kada govorimo o boli, važno je razumjeti kada i gdje osjećaš bol. Je li to tijekom ili nakon seksa? Boli li te vagina nakon seksa, ili je bol duboka, negdje unutra u zdjelici? To su samo neka od pitanja koja si moraš postaviti, a razlozi za bol mogu biti različiti - od nedovoljne lubrikacije do promjene razine hormona - u nastavku smo izdvojile neke od najčešćih razloga za bol u vagini nakon seksa.

Imaš infekciju

"Bol u vagini ili oko nje mogla bi biti uzrokovana infekcijom", sugerira dr. Leonard i kaže da to može biti nešto poput drozda, odnosno gljivične infekcije, ili nešto puno ozbiljnije, poput spolno prenosivih infekcija kao što su klamidija, gonoreja ili genitalni herpes. Ako osjećaš bol tijekom ili nakon seksa, uvijek je dobra ideja posjetiti ginekologa i zatražiti potpuni pregled - tek tada ćeš biti najsigurnija i riješiti problem boli.

Image
Foto: Unsplash

Promjena razine hormona

Promjena razine hormona - što može biti posljedica menopauze, perimenopauze ili čak trudnoće - tvoju vaginu može učiniti suhom, što znači da nema dovoljno lubrikacije tijekom seksa. Ova suhoća može dovesti do boli tijekom, ali i nakon seksa. Rješenje? Puno lubrikanta. A ako ti je potrebna pomoć u vezi sa simptomima perimenopauze ili menopauze, najbolje je posjetiti liječnika opće prakse koji ti može pomoći s lijekovima.

Image
Foto: Unsplash

Nisi dovoljno uzbuđena

Ako se ne osjećaš "raspoloženo" za seks, možda nećeš proizvoditi dovoljno lubrikacije, što automatski znači da će ti vagina biti suha, a to može dovesti do bolnog seksa, ali i do ranica od trenja nakon seksa. Zato je važno ne forsirati seks, a ako ga već želiš, koristi lubrikant - on će smanjiti trenje, a može pomoći i u ublažavanju nelagode. Potraži lubrikant na bazi vode s učinkom hlađenja i umirivanja.

Image
Foto: Unsplash

Imaš mokraćnu infekciju

"Bol u leđima nakon seksa može biti uzrokovan dubokom penetracijom, ali može biti i znak mokraćne infekcije", kaže nam dr. Leonard. Ako se ne osjećaš dobro, imaš temperaturu, osjećaš bol pri mokrenju, ili primjećuješ krv u mokraći ili povećanu učestalost mokrenja, najbolje je posjetiti svog liječnika jer bi sve to moglo ukazivati na mokraćnu infekciju, što je vrlo čest problem seksualno aktivnih žena.

Image
Foto: Unsplash

Alergična si na lateks

Ako te unutrašnjost vagine svrbi nakon seksa i isključila si mogućnost infekcije, mogla bi biti alergična na kondom ili lubrikant koji ti i tvoj partner koristite. Alergije na lateks češće su nego što misliš, a tvoj te liječnik opće prakse može testirati na alergije i predložiti ti druge oblike kontracepcije koji bi ti mogli bolje odgovarati ako se ispostavi da si alergična na lateks.

Image
Foto: Unsplash

Imaš neko ozbiljnije zdravstveno stanje

"Ako osjetiš krvarenje ili bol u zdjelici, trebaš posjetiti svog liječnika i ginekologa dogovoriti pregled", kaže dr. Leonard. Bol unutar zdjelice može biti posljedica brojnih zdravstvenih stanja, od upalne bolesti zdjelice do endometrioze ili fibroida, a ako osjećaš bol u donjem dijelu trbuha nakon seksa, grčeve nakon seksa ili krvarenje nakon seksa, posjeti svog liječnika opće prakse.

Image
Foto: Unsplash

Imala si grub i žustar seks

Snažniji i grublji seks može ti pružiti sjajan osjećaj u tom trenutku - ali također može uzrokovati da se nakon njega osjećaš poprilično bolno. A ako je tvoj partner posebno dobro obdaren, prilikom penetracije bi mogao također udarati o tvoj cerviks, uzrokujući bol.

Image
Foto: Unsplash