Ako frajer radi ovih pet stvari - imaš posla s emocionalnim psihopatom

Na prvu su šarmantni, dragi i karizmatični, ali stvari će se brzo promijeniti jednom kad dobiju ono što žele

Ako frajer radi ovih pet stvari - imaš posla s emocionalnim psihopatom

Psihopatija je više uobičajena nego što možda misliš. Većina emocionalnih psihopata su samo normalni, svakodnevni ljudi. Jedina je razlika što su gotovo nesposobni razumjeti tuđe osjećaje i često su voljni lagati, manipulirati drugima i poduzimati slične radnje radi osobne koristi - ili još gore - samo radi zabave.

Image

7 znakova da se nalaziš u toksičnoj vezi i trebaš odmah izaći iz nje


Emocionalna psihopatija odnosi se na abnormalnost gdje pojedinac u osnovi ne može razumjeti kako se drugi osjećaju. Nemaju stvarnih briga o osjećajima, potrebama ili željama drugih ljudi. Glavna svrha emocionalnog psihopata je dobiti ono što želi, bez obzira na to što se događa drugima.

Upravo zbog toga su emocionalni psihopati često vrlo šarmantni, dragi, prijateljski raspoloženi i karizmatični. Postavit će jako dobar paravan kako bi dobili ono što žele, ali stvari će se brzo promijeniti i oni će pokazati svoje pravo lice jednom kad to dobiju. 


Kako prepoznati emocionalnog psihopata? Pronašle smo nekoliko glavnih pokazatelja emocionalnog zlostavljanja koji su također znakovi da je muškarac s kojim si u vezi ili braku - emocionalni psihopat

Zbog njega vjeruješ kako si za sve ti kriva

Emotivni psihopati nisu uvijek direktno zlobni; većinu vremena su vrlo šarmantni i suosjećajni. Jedne se minute svađate, a sljedeće ti slatko govori: "Dušo, vidi. Ne želim se svađati s tobom. Znam da si nisi mogla pomoći i da ti je teško prestati biti toliko emotivna cijelo vrijeme."

Odnosno, umjesto da se usredotoči na stvarni problem, stvara ti osjećaj kao da je cijela svađa zapravo tvoja krivica. To je zato što emocionalni psihopati nemaju odgovornost i zbog toga se nikad ne osjećaju krivima.


Image
Foto: Depositphotos


Manipulira s tobom na način da preispituješ svoj razum

Ovakva manipulacija događa se kada zlostavljač mijenja, izvrće i izmišlja informacije s namjerom da druga osoba počne sumnjati u vlastito pamćenje, percepciju i razum. Jedna od popularnih taktika emocionalnih psihopata.

Primjer: Otkrivaš da te partner vara jer si slučajno otvorila njegov mail. Kad ga suočiš s tom činjenicom, umjesto priznanja i isprike, dočeka te eksplozija vikanja. "Ne mogu vjerovati da mi ne vjeruješ, to je zbilja nalik tebi da tako nešto krivo iščitaš. Ne mogu vjerovati da sada vodimo ovaj razgovor. Uništavaš našu vezu/brak bez razloga." Ovakve i slične rečenice možeš čuti od partnera, a ovisno o njegovoj razini manipulacije, ubrzo ćeš sama sebe preispitivati jesi li sve zapravo umislila.

Kad emocionalni psihopat zna da nema izgovora, on ga izmišlja (cijelo vrijeme pritom čineći da se ti osjećaš kao da si ona glupa i luda).


Image
Foto: Pexels

Sve negativno vidi kao tvoju krivnju

Naizgled slično prvom znaku, ali vjeruj - potpuno drugačije. U ovom slučaju govorimo o sklonosti emocionalnog psihopata da za sve svoje životne probleme krivi druge

Na poslu mu ne ide? Pa, to je tvoja greška jer ga stresiraš kod kuće. Upada u probleme sa zakonom? Pa, toliko si ga naljutila da je ni kriv ni dužan postao lud i stvorio problem. Nesretna si u vašoj vezi/braku? Očito zato što si tako grozna partnerica.

Ukratko: Sve loše što se ikad dogodi je zbog tebe, tebe i samo tebe, a nikad zbog njega. Savršen je, a ti si kriva. Kraj priče.  


Image
Foto: Depositphotos


Degradira te do te mjere da počneš vjerovati u sve što želi

Emotivni psihopati jako često vrše kontrolu nad svojim žrtvama u nastojanju da kontroliraju način na koji misle. (Jer kad bi mogla razmišljati svojom glavom, mogla bi shvatiti koliko bolje zaslužuješ.)

Ako ti mogu 'utuviti u glavu' koliko si 'ružna/beskorisna/patetična/glupa', počet ćeš i sama vjerovati u to i čvršće se držati uz njega jer (pogrešno) misliš da je to najbolje što možeš učiniti.

A jednom kad vjeruješ da tvoja vrijednost ne postoji, emocionalni psihopati te mogu natjerati da vjeruješ u sve što žele. A ono što ti dopuštaju da vjeruješ služi samo jednoj osobi: njima.

Image
Foto: Pexels


Zbog njega si izolirana od društva

On će te obeshrabriti i spriječiti da vidiš svoje prijatelje jer, naravno, oni bi mogli povezati dva i dva i uvjeriti te da ga napustiš.

Ako se trudi da te "popravi", ne može tolerirati da tvoji prijatelji upropaštavaju njegov naporan rad - posebno ne svojim "lošim" savjetima i pogrešnim načinima.

Uvjerit će te i da oni zapravo ne "shvaćaju" koliko te voli i pokušat će te uvjeriti da ti ni ne trebaju prijatelji jer imaš njega.


Image
Foto: Pexels