Toksične fraze

Ove stvari nikad ne smiješ govoriti partneru jer mogu uništiti odnos

U trenucima bijesa svi mi ponekad kažemo ono što ne mislimo. Ipak, neke od tih fraza mogu izuzetno toksično djelovati na odnos s partnerom

pexels-vera-arsic-984954.jpeg
Foto: Pexels

Svaki odnos ima svoje dobre i loše faze, a konflikti i nesuglasice su uobičajeni dio svake veze. Svi smo mi barem jednom partneru rekli stvari zbog kojih nam je kasnije bilo žao. Ipak, kod izgovaranja takvih fraza treba biti vrlo oprezan jer one mogu biti toksične te loše utjecati na odnos.

Image
Pronaći savršenog nije lako

Tražiš idealnog partnera? Trebao bi imati ove osobine

Riječima ne možemo nanijeti fizičku štetu, no možemo duboko povrijediti drugu stranu. Kada smo ljuti i frustrirani, jedni drugima izgovaramo riječi i rečenice koje zapravo ne mislimo. Iako ubrzo zaboravljamo oko čega smo se svađali, emocije boli i izdaje uzrokovane toksičnim frazama mogu ostaviti dugotrajne posljedice. Godinama mogu izjedati povjerenje i intimnost koji su srž svakog odnosa.

Toksične fraze koje nikad ne bi trebala govoriti svom partneru donosimo u nastavku.

„Ako se tako osjećaš, možda bolje da se rastanemo“

Ova i slične fraze poput one kako ste zajedno samo zbog djece ili kako s njim samo gubiš vrijeme vrlo su opasne, a najčešće ih izgovaramo u naletu bijesa – ne misleći to stvarno. Izgovaranjem takvih rečenica najčešće partneru želimo izraziti frustraciju zbog nemogućnosti rješavanja određenog konflikta. Ipak, nekoliko nerazriješenih konflikata nije uzrok za razvod niti pak je to znak da ste ti i tvoj partner nekompatibilni. Svaki odnos čine dvije osobe od kojih svaka ima svoje vrijednosti i ideje. U nekim sukobima do izražaja dolaze upravo te razlike i vrlo je moguće da one nikad neće biti razriješene, no to nije razlog za razvod. Trebamo znati tolerirati različitost svog partnera, a pristajanje na kompromis ili pak odobravanje neslaganja u takvim su situacijama jedino rješenje. Kada se pojave takvi konflikti, najbolje je da partneru daš do znanja da se osjećaš povrijeđeno ili ljutito. Zamoli ga da ti da malo prostora dok se ne 'ohladiš'.

Image
Foto: Pexels

„Mrzim te“

Rečenice kao što su 'mrzim te' ili pak 'više te ne volim' vrlo su toksične te mogu duboko povrijediti partnera i zaista ih ne bismo trebali govoriti nikome, a kamoli ne osobi do koje nam je istinski stalo. Takve riječi ne bi nam trebale izmaknuti čak niti u onim trenucima kada smo jako ljuti na partnera. Ako si rekla takvo nešto svom partneru, ispričaj se i daj mu do znanja da ga i dalje voliš.

Image
Foto: Pexels

„To je glupo“

Bez obzira na to jesi li partneru rekla da je glup on ili pak si neke njegove ideje nazvala glupima, to je nešto što ne bi trebala govoriti. Normalno je da ti i tvoj partner nećete uvijek vidjeti stvari na jednak način. Ponekad će se tebi nešto činiti iracionalnim, a njemu će to biti savršeno logično. To je još jedan od onih trenutaka u vezi prilikom kojih moramo naučiti tolerirati razlike svojih partnera. Umjesto da u takvim situacijama partneru govoriš kako je njegovo razmišljanje glupo, radije se potrudi bolje razumjeti njegovu perspektivu. Osude i vrijeđanje neće te dovesti do rješenja.

Image
Foto: Pexels

„Ne želim razgovarati o tome“

Povremeno nam je svima potreban odmor od određenih sukoba s partnerom kako bismo se malo sabrali i sredili svoje misli. Ipak, ako neprestano odbijaš razgovarati s partnerom o određenim problemima, to bi moglo izazvati ogorčenost i frustracije. Negativne emocije i misli nije dobro držati u sebi niti pak ignorirati probleme koji postoje u odnosu jer će oni utjecati na sve buduće interakcije. Ako ti trenutno nije do razgovora, zamoli partnera da ti da malo vremena da razmisliš o svemu i obećaj mu da ćete nakon toga razgovarati.

Image
Foto: Pexels

Isti si poput svog oca/majke

Uspoređivati partnera s roditeljima u onim trenucima kada mu nešto zamjeramo uistinu nije u redu. Time ne vrijeđaš samo njega, već i njegove roditelje. Kakvo god mišljenje imala o njima, ipak ih trebaš poštivati. Mnogo je bolje pozabaviti se stvarnim problemom, nego koristiti neke neodređene nagovještaje ili uvrede.

Image
Foto: Unsplash

„Ostavi me na miru“

Ako ti partner počne prigovarati ili želi razgovarati o osjetljivim temama, time ti daje do znanja da želi riješiti određene probleme. U tim trenucima nikako mu ne bi trebala govoriti neka te ne gnjavi ili da te ostavi na miru jer to nikad nije dobar potez. Umjesto toga, pokušaj reagirati smireno i dopusti partneru da ti kaže što ga smeta.  

Image
Foto: Pexels