Brijanje - da ili ne?

Evo što se događa kada prestaneš brijati dlačice na tijelu

U zadnje vrijeme možemo vidjeti sve više slavnih dama koje se ne opterećuju vidljivim dlačicama na tijelu, pa smo saznale koje su prednosti tog novog trenda - i ima li ih

brijanje.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Kada se slavne osobe poput Julije Roberts, Miley Cyrus, Belle Thorne ili Ashley Graham pojave na crvenom tepihu s vidljivim dlačicama na tijelu, ljudi imaju tendenciju da reagiraju drugačije. Dok neki misle da je to neprikladno, drugi vjeruju da je vrijeme da se razbiju zastarjeli standardi ljepote.

Image
Prirodno ili zapušteno?

Dlačice su 'in': Što se krije iza Instagram trenda #januhairy

Brijanje ima svoje prednosti - eksfolijacija i glatka koža samo su neke od njih - ali ne može se poreći da može biti jedan od najzamornijih dijelova rutine tuširanja. I premda je ono što svatko odluči učiniti s dlačicama na tijelu u potpunosti njegov izbor, zapravo postoje mnoge znanstveno potkrijepljene prednosti puštanja dlaka na tijelu da rastu.

Stručnjaci se slažu da, uglavnom, ne moraš ulagati mnogo dodatnih napora u njegu kože nakon što prestaneš s brijanjem, a vrlo ćeš vjerojatno primijetiti i neke dodatne prednosti za kožu - u nastavku ti donosimo samo neke od razloga zašto je puštanje dlačica na tijelu zapravo dobro za tebe.

Bit ćeš manje osjetljiva na infekcije kože

Čak i ako si navikla na brijanje i to svakodnevno, gotovo je nemoguće izbjeći ureze i sitne posjekotine koje mogu biti iritantne, a ako se ne tretiraju pravilno, to može dovesti do raznih problema s kožom. Naizgled nevine izbočine od britvice zapravo mogu biti znak uobičajenog stanja kože zvanog folikulitis. Kada su folikuli dlake oštećeni, bakterijama je lakše ući unutra i uzrokovati infekciju.

shimmer fallback

Možeš spriječiti određena stanja kože

Ako odlučiš ostaviti dlake na tijelu netaknute, preskočit ćeš rizik od porezotina od britvice i uraslih dlačica, najčešćih i frustrirajućih posljedica brijanja. Mikro-pukotine koje se pojavljuju na koži tijekom brijanja mogu dovesti do drugih neugodnih stanja, kao što su iritacija kože, prištići i mrlje na koži, a to nikako ne volimo.

shimmer fallback

Tvoja će koža brže zacijeliti

Ako imaš modrice ili rane na tijelu, bolje je odbaciti britvicu na neko vrijeme jer dlake na tijelu zapravo mogu ubrzati proces ozdravljenja i cijeljenja kože. Folikuli dlake sadrže matične stanice koje pomažu bržem izlječenju kože od rana i posjekotina.

shimmer fallback

Koža će te manje peći

Ako se puno baviš tjelesnom aktivnošću, vjerojatno si upoznata s neugodnim osjećajem peckanja kože i neželjenim osipom ispod pazuha. To se događa jer vlaga u kombinaciji s trenjem i iritantnom tkaninom uzrokuje opekline na koži. Kada odlučiš ne brijati dlačice ispod pazuha, na taj način pomažeš smanjiti šanse za daljnju iritaciju.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.