Prirodno ili zapušteno?

Dlačice su 'in': Što se krije iza Instagram trenda #januhairy

Već se godinama mnoge žene diljem svijeta odlučuju tijekom siječnja ne brijati niti se depilirati - riječ je o 'dlakavom' trendu koji dobiva sve više poklonica

billie-jlsDpSCjkjk-unsplash.jpg

Vjerojatno si čula za 'Movember', pokret namijenjen muškarcima u cilju podizanja svijesti o muškim bolestima kao što su rak testisa ili rak prostate. U ime toga muškarci tijekom studenog ne briju svoje brkove. I žene imaju svoj pokret nazvan 'Januhairy', a zahvaljujući kojem mogu britvice i depilatore ostaviti na stranu tijekom čitavog jednog mjeseca - i slaviti svoj prirodni izgled.

Sve je pokrenula studentica glume Laura Jackson, Britanka koja je pustila da joj narastu dlačice za potrebe jednog performansa. Tom je prilikom primijetila nešto što nije očekivala:

"Nakon nekoliko tjedana sam se naviknula i počele su mi se sviđati moje prirodne dlačice. No, iako sam se osjećala oslobođeno i sigurnije u samu sebe, neki ljudi u mojoj okolini nisu shvaćali zašto se ne depiliram i nisu se slagali s tim", napisala je na svom Instagramu.

U međuvremenu je pokret dobio i humanitarni karakter. Žene koje se odluče na #januhairy izazov podupiru kampanju Body Gossip čiji je cilj ženama vratiti moć da budu najbolja verzija sebe kroz umjesnost i edukaciju.

Kao što je bilo i za očekivati, ovaj trend svakog siječnja podiže mnogo prašine - iako ga mnogi podržavaju, velik dio žena je zgroženo i ostavlja negativne komentare na društvenim mrežama. Ipak, i neke slavne dame odlučile su se na prirodniji look, a kako se čini Julia Roberts bila je debelo ispred svog vremena - na premijeri filma Nothing Hill 1999. sve je šokirala svojim neobrijanim pazusima. Ipak, kasnije je priznala kako joj to nije bila namjera - jednostavno je precijenila dužinu rukava na svojoj haljini.

"Čini se da se društvo ponaša kao da su naše prirodne dlačice nešto neatraktivno i neukusno. Toliko smo naučene da odstranjujemo dlačice da nam postaje nepoznanica tko smo zapravo", kazala je Laura koja se nada kako će upravo ovaj projekt to promijeniti.

A koje je tvoje mišljenje o dlačicama i depiliranju ili ne, istih?