Pronašla sam savršen recept za prirodni dezodorans, i moram reći da je najbolji koji sam ikad probala

Domaća kozmetika je odlična jer je možeš u potpunosti prilagoditi svom ukusu, zdrava je za tebe i okoliš, a dugoročno će ti uštedjeti mnogo novaca. I zaista djeluje!

Pronašla sam savršen recept za prirodni dezodorans, i moram reći da je najbolji koji sam ikad probala

Već godinama koristim isključivo prirodnu kozmetiku, i svaki puta me iznova iznenadi. Mnogo je razloga za prijelaz na prirodne kozmetičke proizvode, a broj zadovoljnih korisnika raste iz dana u dan. Prvi razlog koji me naveo na tu odluku je zdravlje. Konvencionalni proizvodi prepuni su dokazano štetnih sastojaka i mogu uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, od manjih akutnih tegoba do većih kroničnih bolesti. Osim toga, broj osoba s osjetljivom kožom i kožnim alergijama u drastičnom je porastu, a prvi uzrok za tome su upravo kemikalije u kozmetici. Drugi veliki razlog za prirodnu kozmetiku je taj da prirodni proizvodi, za razliku od onih sa sintetičkim sastojcima, nisu nimalo štetni za okoliš. 

Iako danas na tržištu postoji mnoštvo odličnih kozmetičkih proizvoda s isključivo prirodnim sastojcima, neki ljudi poput mene ipak više vole ''mućkati'' svoje kremice, pilinge, pa čak i paste za zube i dezodoranse. Ljetne vrućine i pojačano znojenje idealno je vrijeme upravo za priču o dezodoransima. 

Kao što sam rekla, danas na tržištu postoji mnogo dobrih prirodnih dezodoransa. No, prije par godina kada sam sama napravila svoje prvo sredstvo protiv znojenja, izbor u trgovinama mi se jednostavno nije sviđao. Ti su dezodoransi uglavnom bili previše ''ljepljivi'', uopće nisu upijali znoj, nisu učinkovito prikrivali neugodne mirise (a njihov miris mi je bio preintenzivan), i nisu mi ostavljali ugodan osjećaj na koži. Na kraju sam uspjela usavršiti recept koji mi najviše odgovara teksturom i mirisom, i do sada još nisam osjetila potrebu da ga zamijenim nekim kupovnim proizvodom. Zaista mogu reći da mi je ovaj moj domaći proizvod apsolutno savršen.

Recept je izrazito jednostavan i koristi samo 5 sastojaka, a neke od njih vjerojatno već sad imaš kod kuće. To su kokosovo ulje, soda bikarbona, kukuruzni škrob, i eterična ulja čajevca i paprene metvice. Postoji još mnogo dobrih recepata za prirodne dezodoranse koji koriste više sastojaka, poput shea maslaca, no meni se ovaj posebno sviđa upravo zbog svoje jednostavnosti, a visoke učinkovitosti.

ImageKokosovo ulje idealno je za kožu ispod pazuha jer ima antimikrobne i antibakterijske učinke, a istovremeno njeguje i hidratizira čak i najosjetljiviju kožu. Soda bikarbona je čest sastojak prirodnih dezodoransa jer ima moć apsorpcije neugodnih mirisa, umjesto da ih samo prikrije. Ako ti se čini da je kukuruzni škrob ovdje neobičan sastojak, vjeruj mi da nije. Škrob apsorbira vlagu tako da može djelomično osušiti znojne pazuhe, i upija znoj još neko vrijeme nakon nanošenja dezodoransa. Eterično ulje čajevca izvrsno je protiv bakterija koje uzrokuju neugodne mirise, a ulje paprene metvice sužuje kapilare i hladi kožu. Osim toga, miris koji proizlazi iz kombinacije kokosa i paprene metvice je jednostavno božanstven i izrazito svjež.

Evo i recepta:

Sastojci:
6 žlica kokosovog ulja
4 žlice kukuruznog škroba
4 žlice sode bikarbone
15 kapi eteričnog ulja paprene metvice
15 kapi eteričnog ulja čajevca

Priprema:
Otopi kokosovo ulje i umiješaj u njega sve ostale sastojke. Sve dobro promiješaj da se sastojci povežu. Dezodorans prebaci u posudice s poklopcem, a najbolje ga je čuvati na nekom tamnijem i hladnijem mjestu da se sastojci ne odvoje (no ako ti se to dogodi, samo ih ponovo promiješaj). Ako misliš da ti je dezodorans pretekući dodaj još malo kukuruznog škroba. Sastojke uvijek možeš dodavati do dok ne dobiješ željenu gustoću, teksturu i miris. Ako ti miris nije dovoljno izražen, dodaj još maksimalno 7-8 kapi ulja više.

ImageS obzirom na to da gotovo sva kvalitetna i farmaceutski čista eterična ulja imaju antibakterijsko i antimikrobno djelovanje, u izradi dezodoransa možeš koristiti bilo koji drugi miris. Čajevac i paprena metvica su odličan izbor, no ako ti se ne sviđaju previše možeš ih u potpunosti preskočiti i izabrati bilo koji drugi miris koji ti najbolje odgovara. Ovo je najbolja stvar kod kućne kozmetike – možeš je u potpunosti prilagoditi sebi. 

Važne napomene

Posebno pripazi kada kupuješ sastojke. Neke vrste sode bikarbone sadrže aluminij koji je štetan za kožu, pa obavezno biraj onu na kojoj je označeno da ne sadrži aluminij. Također, koristi samo visokokvalitetna i farmaceutski čista eterična ulja, jer jeftinije varijante za aromalampe nemaju željene učinke i mogu ti jako oštetiti kožu. Ulja uvijek kupuj u ljekarnama ili biljnim drogerijama. 

Ako prvi puta kupuješ sve ove sastojke, mogu ti se činiti skupo i neisplativo, no definitivno nije tako. Količina sastojaka koju dobiješ u pakiranjima dovoljna je za cijelu godinu (ako ne i više). Ako se još sjetiš da je dezodorans u potpunosti prilagođen tvom ukusu, i dobar za kožu i okoliš, mislim da se njegova izrada višestruko isplati.