Male tajne

Pet pogrešaka koje mnoge žene čine kod nanošenja parfema

Vrlo je važno izbjegavati nanošenje parfema na odjeći, ali postoje još neke važne stvari kako bi miris dulje trajao

profimedia-0278061732.jpg
Foto: Profimedia.hr

Žene obožavaju parfeme i sve se čini jednostavno, važno je samo pronaći parfem koji ti najbolje pristaje, ali stavljanje parfema ipak zahtjeva malo vještine. Nije dovoljno samo pošpricati i krenuti dalje. Jesi li znala da pravilno nanošenje parfema ovisi o okruženju ili odjeći?

Image

Zimski parfemi koji će ti uljepšati svaki hladni dan

Možda ponekad naneseš parfem, a zatim protrljaš to mjesto?

"Ovo je vrlo loše", kaže ugledni parfimer Francis Kurkdjian čije znanje stoji iza velikih parfema kao što su Christian Dior Eau Noire i Carven Le Parfum. Naravno, vrlo je važno i kako čuvaš svoje parfeme. Iako bočica Chanela br. 5 može izgledati kao prekrasan i otmjen dodatak u tvojoj kupaonici, važno je znati da para može umanjiti njegovu svježinu. Srećom, uz samo nekoliko jednostavnih savjeta možeš iskoristiti najljepše mirisne note iz svog parfema i dugo ga nositi.

shimmer fallback

Samo pošpricaj pafrem, nemoj trljati kožu

Žene imaju jednu naviku koju često nesvjesno rade, stave malo mirisa na zapešće, a zatim ga protrljaju i stave ga na vrat. Kurkdjian kaže da je to nepotrebno jer zagrijana koža proizvodi prirodne enzime koji mijenjaju miris. "Najviše utječe na gornje i srednje note, a zatim se nestaje. Kod cvjetnih mirisa toplina će uzrokovati gubitak svježine. Da bi se očuvala cjelovitost mirisa i osigurala potpuna duljina trajanja, lagano pošpricaj na oba zapešća, pusti da se parfem upije i nemoj raditi apsolutno ništa", kaže Kurkdjian za Vogue.

Najbolji parfemi nalaze se u malim bočicama

Koliko god voliš neki parfemi dugo čuvaš, ipak je važno da ga brzo trošiš. Držanje napola upotrijebljene bočice omogućuje kisiku, prirodnom neprijatelju parfema, da polako razgrađuje molekule mirisa i mijenja njegova sastav. Kurkdjian preporučuje kupovinu manjih parfema jer se brže troše i dulje mogu ostati svježi. Ako ipak voliš kupovati veća pakiranja, možda si uspjela negdje "uloviti" omiljeni parfem na sniženju, Kurkdjian preporučuje da ga pretočiš u manje bočice ili svoje poluprazne parfeme čuvaš u hladnjaku kako bi se održala svježina.

Nemoj držati parfem u kupaonici

Čuvanje parfema jedna je od najvažnijih stvari jer on poput živog organizma, izuzetno je osjetljiv na promjene u okolišu. "Parfem ne voli promjene temperature jer se onda pokreću neočekivane kemijske promjene unutar sastojka što utječe na trajanje", kaže dalje ovaj stručnjak. Na primjer, ostavljanje citrusnog parfema u kupaonici može jako utjecati na miris. Ultraljubičaste zrake također mogu utjecati na miris. Iznenađujuće, ali najbolji način za čuvanje parfema je originala kutija u kojoj je došao i sobna temperatura. Ako želiš ići dalje, ovaj znalac za parfeme, preporučuje da ga se tretira kao vrhunsko vino. "Znam ljude koji svoje parfeme čuvaju u hladnjaku", kaže dalje.

"Umjetno" nije loše

"Ljudi vole ideju posve prirodnog parfema, ali to ne postoji", kaže Kurkdjian, podsjećajući na možda najpopularniju notu mošus koja je prije bila životinjskog podrijetla, više nije, a donosi mekoću mirisu i pojačava trag. Ostali mirisi, poput božura, frezije i đurđevka ne mogu se dobiti prirodnom ekstrakcijom jednostavno zato što uopće ne ispuštaju aromu, te se stvaraju od mješavine sintetičkih mirisa. Najbolji parfimera su već od 19. stoljeća koristili mješavinu prirodnih i sintetičkih molekula, a danas se proizvode u strogo kontroliranim uvjetima.

Mjesto gdje stavljaš parfem ne pokrivaj odjećom

"Parfem ne traje dugo na suhoj koži", kaže Kurkdjian, i predlaže korištenje popratnog losiona uz parfem ili hidratantnu kremu bez mirisa. Vrlo je važno i gdje se parfem stavlja. "To mjesto ne smije se pokrivati odjećom i umjesto toga ciljaj područja koja su izložena zraku. Mjesto na vratu ili na unutrašnjosti ruke, naravno u ljetnim mjesecima. Kada se znojiš prirodna ulja mogu brže uništiti parfem", dodaje i predlaže da staviš parfem na kosu ili šal.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.