PROMJENI OVE NAVIKE

Bez neugodnog mirisa: 5 pogrešaka koje svi radimo kad nanosimo dezodorans

Svi mi želimo mirisati dobro, no nekad, na vlastiti užas, usred radnog dana osjetimo vlastiti miris tijela, a vrlo ga vjerojatno osjete i osobe oko nas. Evo na što trebaš pripaziti kako bi izbjegla ove neugodnosti

 5 pogrešaka koje svi radimo kad nanosimo dezodorans
Foto: profimedia.hr

Dani postaju sve topliji pa se i jače znojimo, a naši tjelesni mirisi postaju intenzivniji. No, naravno, dezodorans je naš vjerni pratitelj tijekom cijele godine, ne možemo zamisliti ni jedan dan bez našeg omiljenog spreja ili roll on-a. Ako si ikad slučajno zaboravila nanijeti dezodorans nakon tuširanja, vjerojatni osi doživjela neugodnost tijekom dana, najkasnije onda kad si se počela znojiti. A ono što nikako ne želiš je da te drugi dožive kao nemarnu osobu koja ne pazi na svoju higijenu, zare ne?

Image
VJEČNA DILEMA

Je li se bolje tuširati ujutro ili navečer? Evo što kažu stručnjaci

No, je li ti se ikad učinilo kao da tvoj dezodorans ne djeluje – jer unatoč svojoj uobičajenoj jutarnjoj higijeni počela si osjećati neugodni miris svog tijela tijekom dana. Ako ti se to ikad dogodilo, vrlo vjerojatno radiš jednu, ili više, tipičnih pogrešaka kod samog nanošenja dezodoransa. Provjeri i jednom zauvijek izbjegni buduće nezgode ovakve vrste - evo 5 tipičnih pogrešaka kod nanošenja dezodoransa:

Pogrešno vrijeme

Većina nas dezodorans nanosi u jutarnjim satima. Ali zapravo, jutro nije najbolje vrijeme za to. Naime, dezodoransu treba neko vrijeme da počne djelovati. Ako nanesemo dezodorans i odmah se odjenemo te krenemo u dan, možda nećemo imati očekivanu zaštitu. Ovo osobito vrijedi ako je dan topao ili stresan pa se više znojimo. Dezodorans bi najpametnije bilo nanijeti uvečer, prije odlaska u krevet – tako će imati dovoljno remena da počne djelovati i narednog ćeš dana biti zaštićena od provala znojenja.

Dezodorans nakon tuširanja

Čim izađemo iz tuš kabine i obrišemo se ručnikom, nanosimo dezodorans. Ali ovo je zapravo još jedna tipična i vrlo česta pogreška. Koža je nakon tuširanja meka i vlažna, a takva neće dobro upiti dezodorans i on će ostati samo na površini. Sastojci dezodoransa koji trebaju spriječiti neugodne mirise neće biti apsorbirani. Važno je zato nakon tuširanja ili kupanja dobro obrisati ručnikom pazuhe i malo pričekati. Obavi nešto drugo dok čekaš da se koža potpuno osuši i tek zatim nanesi dezodorans.

Pogrešne navike

Često smo u žurbi pa odmah nakon što izađemo iz tuša stavljam dezodorans i onda se brže-bolje odjenemo. To je česta greška jer na taj način dezodorans se neće stići upiti u kožu pazuha, nego ćemo većinu obrisati košuljom ili majicom. Grudnjak isto može biti problem, pogotovo sportski grudnjaci koji se navlače preko glave. Preporučljivo je nakon nanošenja dezodoransa pričekati 10-ak minuta i tek se onda odjenuti. Vrijeme možeš iskoristiti za popravljanje frizure ili za make-up.

Opasnost od iritacije

Jedan od koraka naše svakodnevne higijene nerijetko je i uklanjanje dlačica ispod pazuha, a mnoge od nas za to koriste britvice jer us brze i praktične. Nakon toga isperemo kožu, obrišemo se pa spavajmo dezodorans. Takva praksa nije dobra jer je koža nakon depilacije ili brijanja posebno osjetljiva, a pore su proširene. Kad na takvu kožu nanesemo dezodorans možemo osjetiti peckanje, svrbež, a može se pojaviti i osip.

Image
Foto: profimedia.hr

Naknadni sloj dezodoransa

Nerijetko, kad se tijekom dana presvlačimo u drugi outfit ili se samo želimo malo osvježiti, posegnut ćemo za dezodoransom i nanijeti ga ponovno – a ovo je još jedna uobičajena greška. Pogotovo ako si već počela osjećati lagan neugodni miris, dezodorans tu više ne može pomoći. Umjesto da na znojne pazuhe nanosiš još jedna sloj, najprije se iznova operi sapunom i dobro obriši pazuhe ručnikom. Zapamti da dezodoransi djeluju jedino preventivno, ako je znoj već tu, bit će prekasno - a neugodan miris samo će se pomiješati s mirisom dezodoransa i stvoriti još goru kombinaciju.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO PRAVILNO IZVESTI PLANK?