Neke radimo svakodnevno

7 nesvjesnih navika koje mogu isušiti tvoju kožu

Iako je pronalazak kozmetičkih proizvoda koji ti najbolje odgovaraju važan korak u tvom režimu njege kože, jednako važno je odvikavanje od navika koje dehidriraju tvoju kožu

profimedia-0474414512.jpg
Foto: Profimedia

Ponekad se čini da bi prava hidratantna krema mogla biti odgovor na sve tvoje probleme s kožom. Ali u stvarnosti, tvoja koža i dalje može biti suha ili osjetljiva bez obzira na to koliko su skupe tvoje kreme, serumi i losioni.

Image

Odlične hidratantne kreme za suhu kožu lica, već od 20 kuna

Iako je pronalazak kozmetičkih proizvoda koji ti najbolje odgovaraju važan korak u tvom režimu njege kože, jednako važno je odvikavanje od navika koje dehidriraju tvoju kožu.

Image
Foto: Pexels

Nažalost, svakodnevno prakticiramo mnoge naizgled nevine navike koje nam stoje na putu postizanju kože iz snova, stoga smo u nastavku izdvojile sedam nesvjesnih navika koje dodatno isušuju tvoju kožu.

Predugo se tuširaš

Dugo tuširanje pod vrućom vodom možda je sjajan način opuštanja nakon dugog dana, ali zapravo tvojoj koži može nanijeti stres. Vruća voda uklanja ulje i vlagu koja su potrebni tvojoj koži da bi ostala punašna i živahna, a što je duže tvoje tuširanje, to će više isušiti tvoju kožu. Sigurnije je kratko se tuširati pod mlakom vodom koristeći blaže sapune i gelove koji neće oštetiti zaštitnu barijeru tvoje kože.

Piješ previše vode

Koliko god kontradiktorno zvučalo, pijenje previše vode zapravo može oštetiti tvoju kožu. Iako je održavanje hidratacije presudno za naše cjelokupno zdravlje, prekomjerna količina vode može uzrokovati da tvoje tijelo izgubi esencijalne minerale. To bi pak moglo utjecati na tvoju kožu i učiniti je beživotnom i bez sjaja. Bolje je suhu kožu tretirati izvana, koristeći prave proizvode i čineći promjene u načinu života na kojima će ti koža biti zahvalna.

Nanosiš kremu za lice u krivo vrijeme

Korištenje hidratantne kreme u optimalno vrijeme može ti pomoći da iskoristiš sve njezine blagodati. Umjesto da lice osušiš, a zatim naneseš kremu, nanesi kremu kad je koža još vlažna. To će ti pomoći zadržati vlagu i hidratizirati kožu puno bolje nego da proizvod nanosiš na potpuno suhu kožu. Štoviše, Korejke, poznate po svojoj besprijekornoj porculanskoj koži, nanose hidratantnu kremu u roku od samo 3 sekunde nakon pranja lica.

Spavaš bez čarapa

Koliko god ovo zvučalo ludo (posebno tijekom ljetnih mjeseci), nošenje čarapa u krevetu može ti omogućiti bolji san, spriječiti valunge i pomoći u izbjegavnju dosadnih ispucalih peta. Naime, nanošenje kreme na stopala i nošenje čarapa mogu smanjiti šanse za buđenje sa suhom kožom na petama.

Trljaš lice ručnikom

Trljanje kože grubim pamučnim ručnikom može isušiti i iritirati osjetljivu kožu, što će na kraju rezultirati crvenilom i svrbežom. Da bi izbjegla daljnju iritaciju, uvijek pusti da se koža osuši na zraku, a ako si baš u žurbi, koristi ručnik od mikrovlakana koji ćeš nježno utapkati na lice.

Jedeš previše jaja

Iako su jaja izvrstan izvor bjelančevina, mogu izazvati suhoću kože kada se jedu u prekomjernoj količini. Jaja su bogata vitaminom A, a ako ga unosiš previše, to može negativno utjecati na tvoju kožu. Dobra vijest je da se zbog kože ne moraš odreći jutarnjih jaja u bilo kojem obliku, samo pazite da dnevno ne jedeš više od 3 jaja.

Koristiš krivu kremu

Ako smatraš da tvoja hidratantna krema gotovo ništa ne čini za tvoju kožu, možda je preslaba za tvoj tip kože. Ako je tvoja koža masna, najbolje će ti odgovarati hidratant na bazi vode, a osjetljiva koža će imati najviše koristi od krema s umirujućim sastojcima. Korištenje proizvoda koji odgovara tvom tipu kože može spriječiti prebrzo isparavanje vode s tvoje kože i dulje je održavati hidratiziranom.