Prije nego što posegnete za drugim keksom na radnom mjestu, dobro promislite o sljedećem: prehrana, osim što generalno utječe na zdravlje i težinu, može upropastiti i ten. Doktorica Nigma Talib čija knjiga ‘Younger Skin Starts in the Gut’ izlazi u ožujku ove godine, tako nabraja različite kategorije nezdravog tena: vinski ten, mliječni ten, šećerni ten itd.
Tanka i osjetljiva koža
Osobe koje konzumiraju previše šećera tako imaju bore visoko na čelu, podočnjake, akne po cijelom licu i sivkastu boju lica. Za njih je također karakteristična tanka i osjetljiva koža. Radi se o tome da šećer potiče glikaciju, proces u kojem se molekule glukoze vežu na proteine kolagen i elastin, pri čemu se oni umrežavaju u krutu i rigidnu strukturu, te na taj način inače fleksibilne i elastične molekule gube svoje osnovno svojstvo i funkcionalnost.
Kako bi se ovaj negativan učinak izbjegao, formula je jednostavna – što više izbjegavati šećer!
Što se štetnog učinka mliječnih proizvoda tiče, oni se na licu manifestiraju u obliku natečenih kapaka, tamnih podočnjaka, blijedih obraza i prištića na bradi. Čak i ako nemate problema s laktozom, s vremenom ju sve teže probavljamo, što vodi do upala u organizmu, uključujući i lice.
Više na: Lider.media
Foto: © Romario Ien - fotolia