Povijest kratke kose

Kratka povijest pixie frizure: Radikalne promjene traže radikalne rezove (i na kosi)

Duga kosa je simbol ženstvenosti, a kratka neovisnosti. U kojoj si fazi? Šišaš se ili puštaš?

profimedia-0497454447.jpg
Foto: Profimedia.hr

Jedna od najpopularnijih ženskih frizura bez sumnje je pixie, kojom je nedavno svoj look odlučila osvježiti Demi Lovato. Kažu da žene mijenjaju frizuru kad se odluče na promjene u životu, bilo da je riječ o partneru, poslu ili nečem trećem. Što je kraća frizura, to su radikalnije promjene u mindsetu pa bismo slobodno mogle reći da je pixie simbol intimnog ženskog otpora, trenutak kad kažeš: Sad je dosta!

Povijest pixie frizure

Nećeš se iznenaditi kada kažemo da se prva pixie frizura pojavila u Francuskoj i to davnih, ranih 1800-tih. Tada je svoju dugu kosu na kratko ošišala jedna žena, po uzoru na titus "frizuru", odnosno način na koji su bili ošišani svi oni osuđeni na smrt giljotinom. Francuskinje su uvijek znale nametnuti trendove i isfurati najbolje frizure, no ovaj tada još nije bio zaživio. Osim što je bila puno, puno ispred svog vremena, morbidni "detalj" također je odmogao.

Image
Novi-stari trend koji obožavamo

Vratila se 'fen frizura' kakva se nosila devedesetih


Francuskinje su nastavile nositi svoju dugu kosu još stotinjak godina, do 1920-ih kada se pojavio bob, a pixie će doživjeti procvat '50-ih godina prošlog stoljeća zahvaljujući glumicama Audrey Hepburn i Jean Seberg. U jednoj sceni iz filma Praznici u Rimu iz 1953., Hepburn reže svoju kosu nagovješćujući velike promjene za svoj lik i slobodu. Zahvaljujući upravo tom filmskom trenutku pixie je postala popularna ženska frizura koja se već 70-ak godina nosi.

Mia Farrow i Twiggy kratko su se šišale '60-ih, u vrijeme seksualne revolucije, a 70-ih su žene opet pustile kosu, no nije dugo trajalo. U 80-ima i 90-ima pixie je vratila svoju popularnost koja se zadržala sve do danas, a pokazalo se da je u protekloj godini bila jedna o traženijih u frizerskim salonima. I tu se vraćamo na početak priče - mijenjamo frizuru kada su nam potrebne i kada smo spremne na puno veće promjene.

Svi gore spomenuti periodi kroz povijest nosili su velike promjene - 1920-ih, nakon prvog svjetskog rata dolazi do osnaživanja žena u društvu, '60-ih do seksualne revolucije, a proteklu godinu ne moramo posebno isticati - pandemija je učinila svoje, zatvorila nas u kuće, ulila strah u kosti i oduzela nam slobodu. I eto je - pixie.

Šišamo se na kratko iz bunta, želje za promjenom, osvježenjem. Nečim trivijalnim poput frizure pokazujemo da je um ispod te kose jak, a duh nesalomljiv. Kako kaže Hladno pivo: "I ovo će proći!.