Sve što trebaš znati

Keratinsko ravnanje kose - sve prednosti i nedostaci popularnog tretmana

Keratin je protein koji se nalazi u noktima i kosi, a zbog topline i bojenja se gubi. Moguće ga je obnoviti s različitim tretmanima, ali jesu li sigurni za kosu?

BeFunky-collage (1).jpg
Foto: Unsplash

Bez obzira radi li se o kratkoj ili dugoj kosi najvažnije je da ona bude njegovana i zdrava, a u tome nam mogu pomoći različiti preparati i tretmani. Jedan od najpopularnijih tretmana za ravnanje i sjaj kose je onaj s keratinom, postoji već desetljećima i žene ga jako vole. Osim što pomaže kosi da ostane ravna, istovremeno stvara sjaj i vlasi su glatke.

Image
Top ili flop?

Drastični rez: Stoji li bolje ovim slavnim ženama kratka ili duga kosa?

Keratin je protein koji se inače nalazi u noktima i kosi zbog čega imaju sjaj. Sušenje kose, boje i različita pomagala za oblikovanje kose oštećuju kosu pa je potrebno pravila njega kako bi kosa ostala sjajna. Tretmani s keratinom izvode se tako da se na mokru kosu stavlja keratin i drži oko 30 minuta. No neki frizeri vole prvo bojati kosu, a zatim staviti keratin na suhu kosu. Poslije toga se kosa izravna peglom.

Cijeli proces može trajati od dva do četiri sata pa je potrebno strpljenje. Ako razmišljaš o ovom tretmanu i misliš da bi ti obnovio kosu vrlo je važno da znaš sve prednosti, ali i nedostatke ovog popularnog tretmana.

Pozitivne strane tretmana s keratinom

Iako neke vrste šampona sadrže keratin, ipak su profesionalni tretmani u salonima puno učinkovitiji, a evo i zašto:

  • Keratin će popuniti oštećenja koja su se pojavila na vlasima, a zbog toga će kosa biti glatka. Kosa će biti i sjajnija što će joj dati općenito zdraviji izgled. Keratin će također popraviti oštećene krajeve kose koji često izgledaju razdvojeno.
  • Rezultati ovo tretmana mogu trajati do šest mjeseci ako se kosa ne pere svakodnevno. Ako se kosa pere dva do tri puta tjedno rezultati ovog tretmana mogu se vidjeti mjesecima.
  • Zbog ovog tretmana kosa će se lakše oblikovati osobito ako je kosa kovrčava ili tanka. Vlasi će također biti jače i zdravije jer će se brže sušiti, a to znači i da će biti manje oštećena od topline.

Jesu li tretmani s keratinom sigurni?

Neke vrste tretmana s kreatinom sadrže formaldehid, a on može biti opasan. Zbog ovog kemijskog sastava kosa će izgledati ravnije, no neki proizvođači čak i kriju da se formaldehid nalazi u njihovim proizvodima. Također treba biti oprezan jer se tretmani s keratinom ne bi trebali raditi više od tri puta godišnje.

Kako bi tretman manje oštetio kosu i bio više učinkovit vrlo je važno ne prati kosu više od dva, tri puta tjedno. No također treba izbjegavati vodu s klorom, ali i slanu vodu što znači da je važno izbjegavati bazene i more jer će smanjiti učinak tretmana. Važno je odabrati regeneratore i šampone koji ne sadrže natrijev klorid i sulfate kako bi manje oštetio kosu. I za kraj jedna važna naznaka, ovaj tretman se ne preporučuje trudnicama.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.