Prirodna zamjena za botoks?

Kako raditi jogu za lice - metodu pomlađivanja koja je sve popularnija

Zagovornici joge za lice kažu da svakodnevna predanost ovim istezanjima može poboljšati opuštene mišiće lica, pomoći zategnuti kožu i istaknuti jagodice - a postoji i znanost koja ih podupire

profimedia-0502080741.jpg
Foto: Profimedia

Postoji više od 12 pojedinačnih mišića s obje strane tvog lica, ali nećeš pronaći opremu u svojoj teretani koja bi ti pomogla u jačanju ili toniziranju bilo kojeg od njih. Ako vježbanjem tijelo možeš dovesti do savršenstva, možeš li učiniti istu stvar za svoje mišiće lica?

Mnogi stručnjaci kažu da je to apsolutno moguće, sve dok ostaneš predana dosljednoj praksi joge za lice.

I dok neki kozmetički tretmani nude usluge tipa "face gym", jogu za lice možeš raditi kod kuće - potpuno besplatno. Evo što stručnjaci kažu o tome.

Image

Nutricionizam i joga za lice savršen su spoj želiš li izgledati mlađe

Potkrepljuje li znanost jogu za lice?

"Mnogi ljudi drže napetost na svojim licima, a joga za lice može pomoći u ublažavanju te napetosti", rekla je fizioterapeutkinja Sandra Gail Frayna za HuffPost. "Vježbe joge usmjerene na lice mogu vam pomoći da postignete oblikovaniji i vitkiji izgled dopuštajući mišićima da se opuste i izgledaju mlađe", rekla je.

Postoje neki znanstveni dokazi koji dokazuju učinkovitost vježbi za toniranje lica, također poznate kao joga za lice. Tijekom petomjesečne studije provedene na Northwestern Medicine, 30-minutni dnevni ili alternativni program vježbanja lica poboljšao je izgled lica sredovječnih žena, što je rezultiralo mlađim izgledom, s punijim gornjim i donjim obrazima.

Image

"Postoje neki dokazi da vježbe lica mogu poboljšati izgled lica i smanjiti neke vidljive znakove starenja", rekao je glavni autor dr. Murad Alam, potpredsjednik i profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern i dermatolog sjeverozapadne medicine. "Vježbe povećavaju i jačaju mišiće lica, tako da lice postaje čvršće i zategnutije i oblikovano kao mlađe lice."

Jači mišići lica mogu učiniti čuda za opuštene 'jastučiće' na licu koji stare. "Ako mišići lica postanu veći, koža ima više 'materijala' ispod sebe, a čvršći mišići čine oblik lica punijim", rekla je autorica studije Emily Poon, pomoćnica profesora dermatologije na Feinbergu. "Joga za lice povećava volumen lica i suprotstavlja se učincima stanjivanja masnog tkiva uzrokovanog starenjem i opuštanja kože." A kako funkcionira joga za lice i kako je možeš raditi kod kuće - provjeri u nastavku.

Kako funkcionira joga za lice?

Vježbe za lice koje se koriste u Northwesternu razvio je i osigurao Gary Sikorski iz Happy Face Yoga, koji je koautor studije. Certificirani instruktor joge za toniranje lica, rekao je za HuffPost: "Ove su vježbe prirodna alternativa plastičnoj kirurgiji. Izometrijski rad i rad s otporom je isto kao korištenje utega za trening snage."

On također tvrdi da joga za lice može pomoći u povećanju cirkulacije krvi te da su poboljšanja često vidljiva za samo dva do tri tjedna. "Koža će postati elastičnija i mekša na dodir", rekao je.

Dosljedan program također može proširiti oči, podići obraze, podići kutove usta i učvrstiti liniju čeljusti. "A kako se mišići toniraju i podižu, koža će biti zategnuta i zaglađena, ali i pomoći u uklanjanju bora."

Image

Kako je raditi kod kuće?

Sudionici istraživanja radili su seriju od 32 vježbe, trajanje svake je bilo oko minute. Evo nekoliko dobrih polaznih točaka koje će ti olakšati vježbanje kod kuće:

Dizanje obraza

Otvori usta i oblikuj O, postavi gornju usnu preko zuba, nasmiješi se da podigneš mišiće obraza prema gore, lagano stavi prste na gornji dio obraza, otpusti mišiće obraza kako bi ih spustila i podigni ih natrag. Ponovi spuštanjem i podizanjem obraza.

Oblikovanje obraza

Nasmiješi se bez pokazivanja zuba, skupi usne, nasmiješi se uzdižući mišiće obraza, stavi prste na kutove usta i povuci ih do vrha obraza, zadrži 20 sekundi.

Lavlja poza

Prvo sjedni u udoban položaj. Nagni ruke naprijed, s rukama ispruženim na podu. Duboko udahni i na izdisaju otvori usta i ispusti glasan "haaa" zvuk, poput rike lava. Potpuno izdahni, usmjeravajući jezik prema bradi. S vremenom ćeš primijetiti prednosti u svom disanju, vratu, očima i glatkoći kože.

Za dobre rezultate najvažnija je - dosljednost

Dobra vijest je da se ne moraš znojiti da bi izvela ove vježbe, ali i da ih lako možeš izvesti tijekom drugih svakodnevnih zadataka. Farmakologinja Elsa Jungman započela je svoju karijeru radeći na istraživanju i razvoju za L'Oréal u Parizu te ima opušten, holistički pristup toniranju lica.

"Razlog broj 1 za probleme s kožom su problemi s mentalnim zdravljem", rekla je za HuffPost. "Istraživanja pokazuju da kada ste pod stresom, proizvodite kortizol, koji utječe na kožu. Vježbe joge za lice mogu puno pomoći."

Image

Ipak, ona ovu praksu vidi manje kao iscrpljujuću vježbu, a više kao nježnu brigu o sebi. "To je više prilika da se ponovno povežete sa svojom kožom i pomognete joj da se opusti. Tek nekoliko minuta vježbanja dnevno bit će dovoljno."

Kao i svaka druga aktivnost povezana sa zdravljem, uspjet će samo ako je svakodnevno radiš. "Jedina mana je što morate dosljedno raditi vježbe za lice, šest do sedam dana u tjednu", rekla je za HuffPost dermatologinja Shilpi Khetarpal, izvanredna profesorica dermatologije u klinici Cleveland. "I potrebno je najmanje tri do četiri tjedna prije nego što počnete primjećivati ​​rezultate." Dakle, kao i inače - ključna je dosljednost.