Dermatolozi otkrili 10 super savjeta za njegu kože tijekom ljeta

Savjeti koje vrijedi imati na umu tijekom ljetnih dana

Dermatolozi otkrili 10 super savjeta za njegu kože tijekom ljeta

Kad je u pitanju njega kože, činjenica je da dermatolozi znaju najbolje. Stoga uvijek volimo pročitati njihove korisne savjete i trikove vezane uz skincare rutinu.

Tijekom ljeta, naša koža iziskuje malo drugačiju njegu nego kroz ostatak godine, a kao jedan od najčešćih problema s kožom tijekom ljeta ističu se akne, neželjeni sjaj te opekline od sunca.

Kako otkrivaju stručnjaci, vrlo je važno, čak i tijekom ljeta, imati uspostavljenu rutinu kad je u pitanju njega kože, a s promjenom godišnjih doba u tu se rutinu trebaju uvoditi određene promjene.

Želiš li imati zdravu i njegovanu kožu čak i tijekom ljeta, u nastavku donosimo 10 odličnih savjeta


Foto: Unsplash

Neka ti rutina bude što jednostavnija

Tijekom ljeta ne nosimo zimske kapute pa isto tako ne bismo trebali otežavati niti svoju kožu. Skincare rutina tijekom ljetnih mjeseci trebala bi biti što jednostavnija i laganija, dakle usvoji minimalizam i koristi što je manje proizvoda moguće. Teška sredstva za čišćenje zamijeni nježnim i pjenastim gelovima ili pjenama za umivanje.  


Image

Koristi laganu kremu za lice sa SPF zaštitom

Kako bi koža lica mogla disati i bila što manje otežana, dermatolozi preporučuju korištenje laganih krema za lice, osobito ako imaš mješovitu ili pak masniju kožu. Prilikom odabira proizvoda biraj one koji u svom sastavu nemaju štetnih sastojaka koji mogu zatvoriti pore i izazvati akne. Krema za lice tijekom ljeta trebala bi imati zaštitni faktor i to minimalno 30, kažu dermatolozi.Image

Nemoj preskakati hidrataciju

Mnoge djevojke misle kako tijekom ljeta ne trebaju koristiti kreme na licu radi znojenja i vrućina, no takav je stav pogrešan. Hidratacija kože lica je nužna, bez obzira na godišnje doba. Čak i ako imaš jako masnu kožu, uvijek nakon čišćenja nanesi laganu hidratantnu kremu koja će zaštititi tvoju kožu od svih vanjskih utjecaja, iritacija i suhoće.


Image

Investiraj u kvalitetan serum s C vitaminom

Jedan od najboljih sastojaka za sve tipove kože je C vitamin, a osobito je važan tijekom ljeta. Odgovara svim tipovima kože, pomaže kod uklanjanja hiperpigmentacijskih mrlja i smanjuje vidljivost malih borica. Osim toga, potiče proizvodnju kolagena.


Image

Razgovaraj s dermatologom


Imaš li problematičnu kožu sklonu aknama te koristiš određene lijekove ili pak kreme koje si dobila od dermatologa, svakako se tijekom ljeta posavjetuj s liječnikom o korištenju istih. Ponekad je potrebno napraviti određene prilagodbe kako bi koža ostala čista te kako se ne bi pojavile nove akne uzrokovane visokim temperaturama i pojačanim znojenjem.

Image

Uvedi eksfolijaciju

Iako dermatolozi savjetuje da se ne pretjeruje kad je u pitanju piling kože, tijekom ljeta se preporučuje redovna eksfolijacija, osobito ako imaš masniju kožu. Najučinkovitiji su pilinzi s AHA kiselinama koji će otvoriti pore te ukloniti višak masnoća s lica.


Image

Skrati vrijeme tuširanja

Tijekom ljetnih dana svi smo se skloni tuširati češće, i po nekoliko puta dnevno. S obzirom na to da voda isušuje kožu, dermatolozi savjetuju da to tuširanje bude što kraće i s mlakom, a ne vrućom vodom.


Koristi šminku koja nije komedogena

Obrati pažnju na make-up koji koristiš i provjeri sastojke koje sadrži, osobito ako imaš problema s aknama i začepljenim porama. Nažalost, mnogi proizvodi za šminkanje, čak i oni od skupocjenih brendova, u svom sastavu imaju sastojke koji su komedogeni. Iz tog razloga, tijekom ljeta nastoj koristiti što laganiju šminku.  Image

Kloni se sunca

Nema sumnje u to da pretjerano izlaganje suncu može naštetiti našem zdravlju, a savjetuje se tijekom najvećih vrućina ostati unutra ili pak negdje u hladu. Moraš li biti na otvorenom, svakako nastoj adekvatno zaštitit svoju kožu - sunčanim naočalama, šeširom i proizvodima sa SPF zaštitom.  


Image

Nemoj zaboraviti hidrataciju

Kao što je važno ono što nanosimo na kožu izvana, jednako je tako bitno i ono što unosimo u svoje tijelo. Hidratacija i unos dovoljnih količina tekućine, odnosno vode su ključni za lijepu i zdravu kožu. Dnevno bi trebala popiti minimalno 8 čaša vode ili više ako si fizički aktivna.Image