Čini ti se da tvoj omilijeni parfem ne miriše isto? Provjerile smo kako najlakše saznati je li parfemu istekao rok trajanja

Baš kao što svaki beauty proizvod ima svoj rok trajanja, ništa drugačije nije ni s parfemima. Briga o parfemu ključna je za očuvanje njegove dugovječnosti

Čini ti se da tvoj omilijeni parfem ne miriše isto? Provjerile smo kako najlakše saznati je li parfemu istekao rok trajanja

Pronalazak mirisa koji je u savršen za tebe i s kojim u vrlo kratko vrijeme postaneš opsjednuta može se činiti kao dobitak na lutriji, jer sve mi znamo koliko je važno pronaći "onaj pravi" miris. A nakon što si pronašla savršen parfem i uložila u njega, zasigurno želiš učiniti sve što možeš kako bi očuvala njegovu dugovječnost. Jer bez obzira koliko su nevjerojatne, svim dobrim stvarima kad tad dođe kraj, pa tako i tvom parfemu, ako se o njemu ne brineš na odgovarajući način. 

Image

Miris luksuza: Ovo su najskuplji parfemi na svijetu u 2020. godini


Određeni faktori mogu izmijeniti kemijski sastav mirisa, što može rezultirati time da parfemu ranije istekne rok trajanja. Amandine Pallez, kreativna direktorica tvrtke Bvlgari Parfums za portal Byrdie otkrila je kako znati kada je tvom parfemu istekao rok trajanja, ali i što učiniti da tvoj omiljeni miris traje dulje

Što se događa kad parfemu istekne rok trajanja?


"Oksidacija može doći iz nota poput agruma, aromatičnih tvari, ali i presušivanjem mirisa", objašnjava Pallez. Različite formule sklonije su oksidaciji, zbog čega neki parfemi traju dulje od drugih. "Osobno sam primijetila da mirisi s visokom koncentracijom pačulija imaju kraći rok trajanja od ostalih mirisa", kaže ona. 

Većina proizvođača mirisa preporučit će da bočicu baciš nakon jedne do tri godine, što piše i na samom parfemu, ali budući da miris ne istječe u onom smislu kao što istječe hrana, ponekad ga je u redu koristiti četiri, ili čak pet godina.

Pallez potvrđuje da miris doista ima rok trajanja. Međutim, kaže da ne postoji pisano pravilo kada nekom parfemu istekne rok trajanja. Ona nudi savjete kako da miris što dulje traje, ali ističe da je prije svega važno poznavati kemijski sastav samog parfema.

"Prema mom iskustvu parfemi ne blijede intenzitetom, ali miris s vremenom postaje oksidiran i kiselkast", kaže Pallez. Drugim riječima, previše kisika u bočici s parfemom može promijeniti molekule mirisa što može utjecati na cjelokupan miris.


Image

(Foto: Unsplash)

Koji parfemi najdulje traju?

Aromati s najduljim trajanjem imaju veliku kemijsku stabilnost. "Drvene note, jantar i koža su prilično stabilne arome i mogu trajati dulje od tri godine", kaže Pallez. 

Parfemi s visokim udjelom alkohola također su dugovječniji jer alkohol sprječava oksidaciju aromatskih molekula. Iako alkohol možda smatramo sastojkom kojeg bismo trebali izbjegavati u kozmetičkim proizvodima, kada su u pitanju mirisi, to pravilo ne vrijedi.

Alkohol je ključni konzervans u parfemima, a kako kaže Pallez, ovdje najbolje prolaze kolonjske ili toaletne vode s 90 posto alkohola.
Uloga alkohola ključna je, a kao konzervans u parfemu koristi se još od antike. "Mlečani su izmislili ovu tehniku kada su počeli trgovati svojim mirisima diljem Europe", objašnjava Pallez. "Njihovi su mirisi imali novu dugovječnost, što nije bio slučaj kod prethodnih mirisa koji su rađeni na bazi ulja." 

I premda čisti mirisi mogu biti privlačni onima koji traže netoksičnu rutinu ljepote, ove vrste parfema obično gube intenzitet. "Ako miris ne sadrži alkohol koji djeluje kao konzervans, imat će kraći rok trajanja", kaže Pallez.


Image

(Foto: Unsplash)

Savjeti uz koje će parfem trajati dulje


Briga o parfemu ključna je za očuvanje njegove dugovječnosti, a uz to, možeš izvući najbolje iz mirisa ako ga pravilno naneseš. Izbjegavaj trljanje mirisa na pulsnim točkama, jer će toplina tijela ispariti neke note. Umjesto toga, nanesi ga na vlažnu kožu kako bi zadržala miris i uživala u svakoj njegovoj kapi.

1. Drži ga podalje od svjetlosti
Iako bočice parfema mogu izgledati kao savršen dodatak na tvojoj prozorskoj dasci, to je najgore mjesto za pohranu mirisa ako želiš sačuvati njegovu dugovječnost. Svjetlost razgrađuje molekule mirisa, što će njegov sastav učiniti nestabilnim i podložnim oksidaciji.

2. Drži ga dalje od topline
Toplina će također razgraditi molekule mirisa i izmijeniti njegov kemijski sastav i preporučuje se ga da čuvaš na temperaturi do 15 stupnjeva Celzijusa.

(Foto: Unsplash)


3. Koristi ga dok ne isprazniš bočicu
"Kad je napola prazan, kisik koji se nalazi unutra povećava rizik od promjene", objašnjava Pallez. "Ovo nije lako za većinu potrošača koji kod kuće imaju u prosjeku četiri različita mirisa koje izmjenjuju iz dana u dan." Ona savjetuje da miris izmjenjuješ samo nakon što se boca isprazni, što se posebno odnosi na visokokoncentrirane mirise.


4. Parfem čuvaj na zatvorenom mjestu (u ladici, ormariću...)
Uz cijevi za vodu, toplinu i vlagu, kupaonica nije idealna za pohranu tvoje parfemske kolekcije. Umjesto toga, svoje parfeme smjesti u kutiju ili u ladicu, ili ih zadrži u originalnim kutijama u svojoj spavaćoj sobi.


Image

(Foto: Unsplash)