Beauty proizvodi koje bi trebala izbjegavati u ljetnim mjesecima

Mnogi proizvodi koje inače svakodnevno koristimo mogu biti preteški i premasni tijekom vrućih ljetnih dana

Beauty proizvodi koje bi trebala izbjegavati u ljetnim mjesecima

Ljeto je istovremeno najbolje i najgore godišnje doba. Uživamo u lijepom vremenu, moru i opuštenosti u zraku, ali se mučimo s vrućinama i vlagom.

Image

Dermatolozi preporučuju: 15 jednostavnih i korisnih savjeta za njegu kože lica


Iako postoje one žene koje izgledaju svježe, kao da visoke temperature i vlaga u zraku uopće nemaju utjecaj na njihovu kožu, za veliku većinu nas potrebno je puno termalne vode, hlađenja lepezom i što više mirovanja kako bi izgledale koliko toliko pristojno tijekom ljetnih sparnih dana i večeri. Ipak, i oni mogu biti podnošljiviji a pravim kozmetičkim proizvodima.

S dugim toplim ljetom pred nama, možda nije loša ideja promisliti o proizvodima za njegu kože koje koristiš na dnevnoj bazi, posebno jer su neki od njih preteški i premasni za trenutnu svakodnevnu upotrebu.

Kako bismo ti pomogle uspostaviti ljetnu beauty rutinu kojoj će tvoja koža biti zahvalna, istražile smo od kojih proizvoda bi trebala napraviti pauzu tijekom ljetnih mjeseci.

Puderi s visokim prekrivanjem

To je nezgodan teren: ljeti dobivamo više prištića, koža nam se više crveni, pa je logično da želimo dobro prekriti lice puderom i korektorom. Ipak, dermatologinja Shilpa Agarwal za portal ClassPass naglašava kako u tom scenariju vjerojatno činiš više zla nego koristi.

"Sastojci koji se nalaze u puderu s visokim prekrivanjem mogu začepiti pore i samo doprinijeti ljetnom izbijanju prištića i ostalih nepravilnosti“, objašnjava ona. Potraži riječ 'nekomedogeno' u sastojku pudera. To znači da je formuliran na način da izbjegava začepljenje pora.

Osim toga, dermatologinja Agarwal predlaže izbjegavanje određenih sastojaka. „Neki sastojci koje posebno treba izbjegavati su mineralno ulje, silikon i vazelin, koji svi mogu uzrokovati nakupljanje masnoće unutar kože. Za ljetno razdoblje pokušajte koristiti lagane BB kreme, tonirane hidratantne kreme ili puder u prahu koji mogu pomoći u upijanju viška masnoća."

A još kritičnije od onoga što nanosiš na lice, je da to i skineš. "Uklanjanje šminke i čišćenje lica je ključno", ističe dermatologinja i dodaje:

(Foto: Unsplash)

'Teške' kreme za lice

Iako bi hidratacija i njega lice kremom trebala biti svakodnevna aktivnost tijekom cijele godine, većinu krema za lice trebala bi mijenjati zajedno s godišnji dobima.

"Mnoge kreme za lice prilagođene su hladnijem vremenu i sadrže humektante koji pomažu koži da bolje zadrži vlagu", objašnjava dermatologinja Shilpa Agarwal za portal ClassPass. Međutim, isti ti sastojci mogu dodatno zagrijati kožu tijekom toplijeg vremena i čak začepiti pore. Kao zamjenu, dermatologinja predlaže kreme u obliku gela ili lagane serume za lice koji će ti pružiti hidratiziraniji i svježiji izgled. 


Image


(Foto: Unsplash)

Masne kreme sa SPF zaštitom

Kao i hidratantne kreme za lice, nanošenje krema sa SPF-om trebala bi biti svakodnevna rutina tijekom cijele godine (a ne samo ljeta!). Ipak, pomaže znati koje sastojke tražiti (odnosno izbjegavati)kada kupuješ kremu za sunčanje.

"Neke kreme za sunčanje mogu biti osobito teške i nepovoljne za kožu", govori dermatologinja. "Cinkov oksid i titanijev dioksid klasični su sastojci koji će ti ostaviti onaj mrski bijeli i masni trag na koži. Srećom, ti se sastojci danas sve više pretvaraju u više matirajuće verzije idealne za masnu vrstu kože."


(Foto: Depositphotos)

Mlijeka za čišćenje lica

Iako kremasta sredstva za čišćenje poput mlijeka za čišćenje lic mogu biti odličan izvor vlage za suhu ili osjetljivu kožu, dermatologinja ističe kako nisu nužno najbolja opcija tijekom ljetnih mjeseci.

"Visoke temperature donose više znoja, mrtve kože i masnoće na površinu naše kože, što može značiti blijedu kožu bez sjaja", objašnjava ona i dodaje: "Da biste spriječili ovo, odlučite se za sredstva za čišćenje s glikolnom kiselinom, mliječnom ili salicilnom kiselinom. Ovi sastojci mogu pomoći nježnoj eksfolijaciji vaše kože i pospješiti rast novog svježeg kolagena."


(Foto: Depositphotos)

Određene maske za lice

Iako su bitna komponenta opuštajuće rutine njege kože, maske za lice (osobito sheet maske) mogu uzrokovati stvaranje mrlja ako ne sadrže prave sastojke.

"Ljeti birajte maske koje su hidratnatne, i one koje posvjetljavaju lice. Uvijek je važno provjeriti sastojke pri kupnji maski za lice, ali sjajni sastojci tijekom ljeta uključuju zeleni čaj, limun i aktivni ugljen", ističe dermatologinja.


Image


(Foto: Depositphotos)