8 jednostavnih trikova pomoću kojih možeš spriječiti podočnjake

Od smrznute žlice do sigurnog izlaganja suncu - imamo par trikova koji će riješiti tvoje muke s podočnjacima

8 jednostavnih trikova pomoću kojih možeš spriječiti podočnjake

Za neke ljude, podočnjaci  znaju biti itekako veliki izvor muke. Prekrivati ih svako jutro s korektoroom može biti zaista zamarujuće, pogotovo ako si još uvijek tek na pola budna.

Srećom, postoji nekoliko stvari koje možeš učiniti da spriječiš njihovo pojavljivanje. Prije nego što otkrijemo par trikova, korisno je shvatiti kako se uopće stvaraju ti tamni krugovi - mrski podočnjaci

"Postoje brojni uzroci za podočnjake, ali najveći krivci su nedostatak sna (ili umor), prirodno starenje, dehidracija, izlaganje suncu, ili jednostavno genetika", objasnila je dermatologinja Sheel Desai Solomon, za portal Romper. Za mnoge ljude, nekejednostavne promjene u stilu života mogu učiniti mnogo da se spriječe podočnjaci. Međutim, ako su pdoočnjaci genetski problem, možda ćeš morati isprobati nekoliko dodatnih strategija.

Sve u svemu, ako želiš spriječiti stvaranje podočnjaka, donosimo ti nekoliko jednostavnih trikova o kojima možda nisi ni razmišljala.

Pročitaj još:

Image

Što mi moji podočnjaci govore?

Koristi smrznutu žlicu

Budući da su podočnjaci ponekad uzrokovani natečenim kapcima (pogotovo kad se tek probudiš ujutro), ponekad malo hladnoće može učiniti čuda

"Primjena hladnog obloga ujutro pomoći će smanjiti oticanje i pojavu tamnih podočnjaka", kaže dr. Solomon. "Držite žlicu u zamrzivaču kako biste ujutro s njome prešli preko kapaka ili upotrijebite mekanu krpu s kockicama leda." Što se tiče savjeta za ljepotu, ovo je prilično najjednostavniji trik koji svi mogu isprobati kod kuće.


Spavaj dovoljno (ali ne i previše)

Iako ovo zvuči kao logičan savjet, čini se da zaista postoji velika veza između sna i pojave podočnjaka. "Ono što neke ljude iznenadi je činjenica da čak i previše sna može izazvati tamne krugove ispod očiju, dok nedostatak sna kožu može učiniti blijedom i bez sjaja, stvarajući time tamno tkivo ispod očiju", kaže dr. Solomon. 

Izgleda da je potrebno pronaći savršenu točku dovoljnog sna. Uz par pokušaja i pogrešaka, moguće je shvatiti koliko ti je sna potrebno svake noći, a odlazak na spavanje 15 minuta ranije svake noći te vođenje dnevnika spavanja, nekoliko je načina da shvatiš koja količina sna je savršena za tebe.

Možda su ti potrebni lijekovi protiv alergija

Za neke ljude, uzrok podočnjaka su sezonske alergije. "Alergije pokreću oslobađanje histamina u tijelu, što pak može upaliti krvne žile i uzrokovati oticanje", objasnila je dermatologinja Ranella Hirsch. Uzimanje antihistaminika bez recepta može pomoći u rješavanju simptoma alergije i, nadajmo se, u stvaranju podočnjaka.

Prakticiraj sigurno izlaganje suncu

Izloženost suncu također može utjecati na pojavu podočnjaka. "Zaštita vaše kože od sunca također je ključna za sprječavanje pojavljivanja podočnjaka", kaže dr. Solomon. "Previše sunca može uzrokovati da vaša koža proizvodi više melanina, što stvara više obojeni pigment ispod očiju, kao i na ostatku vašeg lica." Naravno, preporučuje se svakodnevno korištenje kreme za sunčanje za lice od najmanje SPF 30, kao i nošenje sunčanih naočala.

Izbjegavaj trljanje očiju

Čak i male nesvjesne navike mogu utjecati na pojavljivanje podočnjaka. "Kada trljate oči - koža može postati nešto deblja i tamnija, to je dio obrambenog sustava kože", govori dermatologinja Shari Lipner. Navike poput ove može biti teško riješiti se posebbno jer često nesvjesno trljamo oči, ali pokušaj je osvjestiti i zaustaviti se kada samu sebe uhvatiš u trljanju očiju. 


Pij dovoljno vode

Naravno, svaki članak o ljepoti ili zdravlju mora spomenuti vodu barem jednom. "Podočnjaci mogu biti znak dehidracije, dovodeći do toga da vaša koža izgleda tamnije i više šuplje, posebno u blizini područja oko kosti očiju", kaže dr. Solomon. Preporučuje se korištenje hidratacijskog kalkulatora za određivanje količine vode koja ti je potrebna svaki dan, a koji ti može pružiti bolji osjećaj potrebe za vodom.


Pripazi na konzumaciju alkohola

Ne tako iznenađujuće - alkohol može izazvati, ali i produbiti podočnjake. "Neke osobe su izrazito osjetljive na alkohol i oslobađanje histamina [ili upala] koje može uzrokovati", objasnio je dermatolog Dendy Engelman i dodao kako upala uzrokovana alkoholom može povećati pojavu tamnih krugova ispod očiju.

Uzmi u obzir filere na bazi hijaluronske kiseline

Za one koji imaju većih problema s podoočnjacima, a kojima igle ne predstavljaju problem - postoji još jedna mogućnost. "Ako ste voljni ići rutom ubrizgavanja, mali sloj gela s hijaluronskom kiselinom je sve što vam je potrebno da podignete nježnu kožu i uklonite tamne kolutove iz krvnih žila ispod očiju", kaže dr. Solomon. Iako ćeš izgledati malo crveno i natečeno dan ili dva, uskoro će ti područje oko očiju izgledati zamjetno svjetlije.