Vosak ili britvica?

5 načina uklanjanja dlačica i sve što o njima trebaš znati

Svaka metoda depilacije ima neke prednosti i nedostatke, a mi smo ih za tebe skupile sve na jedno mjesto i detaljno proanalizirale

phi-phi-nQKlMX_VI7I-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Dok si zimi ponekad možemo i dopustiti da se ne brijemo baš svako malo, proljetni i ljetni mjeseci tjeraju nas da svakog tjedna odvojimo značajnu količinu vremena na uređivanje vlastitog tijela, borbu s kožnim iritacijama, uraslim dlačicama te općenito metodama brijanja i depilacijama. Glatka, mekana koža imperativ je svake žene koja na plaži želi izgledati sjajno, no nekad se teško odlučiti koja metoda uklanjanja dosadnih dlačica je za nas optimalna.

Zato smo ti mi odlučile približiti pet najčešćih tehnika skidanja dlačica s tijela te ti za svaku predočiti mane, prednosti, način izvođenja te nekoliko savjeta kojih se možeš držati kako bi rezultati izgleda tvoje glatke kože bili optimalni.

U nastavku tako saznaj sve o tehnici brijanja s epilatorom, britvicom, kremama za uklanjanje dlačica, ali i sve o depilaciji šećernom paskom i vrućim ili hladnim voskom. Nadamo se da ćeš uz ovaj mali vodič kroz brijanje i ti ovog ljeta napokon imati kožu iz snova.

Britvica

Brijanjem uz pomoć britvice se dlačice uklanjaju površinski dok korijen ostaje ispod kože. Postupak je potpuno bezbolan, prilično jeftin i doista brz, ali daleko je od idealnog rješenja jer dlačice ponovno izrastaju vrlo brzo, a zbog toga što su samo odrezane budu prilično oštre i tamne.

Prednosti:  Niska cijena, brz i jednostavan postupak, potpuno bezbolno, dužina dlačica potpuno je nebitna za ovu metodu.

Nedostaci: Kratko razdoblje od brijanja do ponovnog rasta dlačica (maksimalno 2 dana), dlačice izrastaju deblje i oštrije, moguće posjekotine,  pojava crvenih točkica nakon depilacije i iritacija kože te urastanje dlaka.

Savjeti:

Kupi britvicu s više oštrica! Britvica s više oštrica umanjuje potrebu za ponovnim prolaženjem po istom mjestu pa se smanjuje iritacija kože. Žileti moraju biti oštri i čisti. Ne zaboravi redovito mijenjati žilet jer tupi žileti uzrokuju posjekotine, a nakon depilacije ih, zbog higijenskih razloga, obvezno isperi i ostavi da se potpuno osuše. 

Obvezno koristi gel ili pjenu za brijanje. Ovi proizvodi će omekšati kožu, smanjiti trenje i opasnost od posjekotina. Osim toga britvica može djelovati agresivno na kožu (jačim pritiskanjem uklanja se hidrolipidni sloj s površine zbog čega nastaju crveni prištići i koža ostaje suha), što se može izbjeći ili barem ublažiti uporabom gela za brijanje. 

Image
Foto: Unsplash

Krema za depilaciju

Depilacijske kreme svojim kemijskim svojstvima slabe strukture dlačica odnosno otapaju proteine koji ih grade pa se one nakon nekoliko minuta mogu jednostavno ukloniti. Primjena ove metoda ne preporuča se na osjetljivim područjima osim ako proizvod nije konkretno namijenjen za njih.

Prednosti: Postupak je potpuno bezbolan, jednostavan za primjenu i brz , a cijena je pristupačna.

Nedostaci:  Krema može izazvati reakcije na osjetljivoj koži zbog kemikalija,  rezultati nisu dugog vijeka, kreme često imaju neugodan miris, a moguće je i urastanje dlačica.

Savjet:

Kupuj kremu provjerenog proizvođača i obavezno se drži svih uputa s proizvoda.

Image
Reci zbogom dlačicama

Krema za depilaciju je odličan način za obračun s dlačicama, nauči kako ju pravilno koristiti

Vosak

Možemo reći da je depilacija voskom još uvijek najpopularnija metoda uklanjanja dlačica iako joj šećerna pasta već puše za vratom. Ova tehnika može se izvesti i u kućnim uvjetima međutim iako izgleda jednostavno postoji mogućnost podljeva i iritacije, a niti brzina i preciznost ne mogu biti jednake kao u salonu. Za kućnu primjenu jednostavniji je hladni vosak čiji je veliki nedostatak nedovoljan preciznost pa kraće dlačice ostanu netaknute. Topli vosak daje puno bolje rezultate, ali je nespretniji za primjenu pa se definitivno bolje prepustiti stručnim rukama kozmetičarke. Vosak se osim po temperaturi primjene može bitno razlikovati i po sastavu pa će prema tome kozmetičarka vrstu voska prilagoditi tipu kože i dlačica. Vosak se pravilno stavlja u smjeru rasta dlačica, a povlači se suprotnom smjeru. Dlačice se izvlače sa korijenom, a ponovno izrastaju nakon 3 do 4 tjedna. Idealna dužina dlačica za depilaciju voskom je minimalno 4-5 mm. Ako su dlačice prekratke vosak ih neće moći obuhvatiti i iščupati što s problemom urastanja čini dva najveća nedostatka ove tehnike.

Prednosti:  Brzo i učinkovito uklanjanje dlačica s korijenom , dugotrajni rezultati, glatka koža, mogućnost izbjegavanja iritacija, niža cijena u odnosu na šećernu pastu.

Nedostaci:  Prilično bolan postupak, za optimalne rezultate dlačice moraju imati minimalno 4-5 mm dužine, nestručna primjena može uzrokovati podljeve, ne smije se 2 puta prolaziti po istom mjestu, a ostaci voska teže se uklanjaju s kože.  

Savjeti:

Budi redovita – posjet kozmetičkom salonu idealno je rasporediti na svaka 3-4 tjedna jer u tom vremenu dlačice narastu na idealnu duljinu. Konzumiraj više vode, izbjegavaj alkohol prije depilacije jer on ne umanjuje bol već sužava pore što tretman čini još teže podnošljivim. Izbjegavaj nošenje uske odjeće od umjetnih materijala, izlaganje suncu i intenzivne treninge neposredno nakon depilacije.

Image
Foto: Unsplash

Šećerna pasta

Depilacija šećernom pastom prirodno je rješenje za uklanjanje dlačica zajedno s korijenom. Od svih navedenih metoda ima najpreciznije i najdugotrajnije rezultate. Zbog prirodnih sastojaka paste (šećer, limun i voda) nakon ove metode depilacije nema reakcija na koži, a može se primjenjivati na svim dijelovima tijela bez obzira na tip kože i dlačica. Postupak podrazumijeva nanošenje guste šećerne paste na željeno područje u smjeru suprotnom od rasta dlačica koja se zatim uklanja u smjeru rasta. Šećerna pasta lijepi se samo za dlaku, a ne i za žive stanice kože, što umanjuje bol, a osim što služi kao sredstvo za depilaciju šećerna pasta radi i blagi piling odnosno uklanja mrtve stanice i nečistoće s kože pa površina ostaje glatka i meka.

Prednosti: Pasta se ne lijepi za kožu već obavija samu dlaku i izvlači je iz korijena što umanjuje bol.  Velika prednost je što šećerna pasta uklanja i iznimno kratke dlačice (od 3 milimetara).  Dlaku izvlači iz korijena i ne trga ju, pa pospješuje zatvaranje folikule čime je daljnji rast dlake otežan, slabi folikula dlake i usporava se rast. Pasta se na isto mjesto može nanijeti i više puta, a neće iritirati ili oštetiti kožu .

Nedostaci: Postupak čupanja traje duže u odnosu na druge tehnike depilacije. Dosta nezgodna metoda i komplicirana za kućnu upotrebu.

Savjeti:

Predlažemo da ovu vrstu depilacije ipak ostaviš profesionalcima. Imaj na umu da što su duže dlačice to više boli.

Električni epilator

Električni aparat za depilaciju funkcionira na principu niza malih pinceta pričvršćenih na rotirajuću glavu koja se vrti velikom brzinom i tako čupa dlačice s korijenom. Izbor epilatora je vrlo šarolik, a postupak depilacije prilično praktičan i jednostavan. U odnosu na brijanje rezultati su dugotrajniji (do dva tjedna) međutim postupak je prilično bolan posebice na osjetljivim područjima. S obzirom da se dlačice čupaju s korijenom izrast će sporije i biti će tanke i manje vidljive, ali se zbog toga javlja problem urastanja.

Prednosti: Ekonomično rješenje (nakon početnog ulaganja nema dodatnih troškova), jednostavno i praktično. Dlačice se čupaju zajedno s korijenom pa ponovno izrastaju tanke i manje vidljive, tek nakon 2 tjedna.

Nedostaci: Može biti iznimno bolno, posebice na osjetljivim područjima. Ovisno o kvaliteti epilatora dlačice moraju biti određene dužine kako bi depilacija dala poželjne rezultate, a bol prilikom čupanja raste sukladno dužini dlačica. Ako koža nije dobro pripremljena velika je mogućnost iritacije.

Savjeti:

Najbolje vrijeme za depilaciju epilatorom je nakon tuširanja! Glava epilatora vrti se velikom brzinom i pri tome čupa nekoliko dlačica istovremeno što je prilično bolno ako su pore začepljene i koža isušena. Koristi proizvode za umirivanje kože i hidrataciju. Odlična sredstva za umirivanje su gel od aloe vere ili ulje čajevca, oni su ujedno i prirodni antiseptici. Izbjegavati treba teške, masne kreme koje začepljuju pore kao i proizvode protiv urastanja dlačica jer oni u svom sastavu najčešće imaju alkohol koji isušuju kožu i pravi više štete nego koristi.

Image
Foto: Unsplash