10 najčešćih pogrešaka koje rade žene s kovrčavom kosom

I što bi trebale raditi kako bi njihova prekrasna kovrčava kosa ostvarila svoj puni potencijal

10 najčešćih pogrešaka koje rade žene s kovrčavom kosom

Sve žene s kovrčavom kosom dobro znaju da su njihove kovrče zahtijevne za održavanje. Kovrčava kosa često je zbunjujuća i frustrirajuća (većinom zbog svoje teksture, ali i individualnosti), stoga je poznata celebrity frizerka i koloristica Jenda Alcorn za portal Who What Wear otkrila 10 najčešćih pogrešaka koje rade žene s kovrčavom kosom i što bi trebale raditi umjesto kako bi povećale ultimativni kovrčavi potencijal svoje prirodno predivne kose


Češljaš i raščešljavaš nakon pranja kose

"Najčešća pogreška koju vidim s kovrčavom kosom je četkanje ili raščešljavanje nakon tuširanja", kaže frizerka. "To je broj jedan pogreška koja vodi do neurednih i neskladnih kovrči s kojima je teško raditi!"

Kao što Alcorn objašnjava, svaki uvojak ima specifičan uzorak kovrče, a svaka osoba je jedinstvena. Kada češljaš ili četkaš kovrčavu kosu - poremetiš uzorak kovrče, razdvajajući uvojke i stvarajući nepotreban kaos.

Da bi to izbjegla, ona preporučuje raščešljavanje kose ispod tuša prilikom nanošenja regeneratora. "Nakon završnog ispiranja, više nemojte raščešljavati kosu, čak ni prstima", upozorava ona. 

Raščešljavaš i ispireš u krivom smjeru

"Znači, kada raščešljavate kosu prilikom nanošenja regenratora, trebate obratiti pozornost na način raščešljavanja, odnosno smjer." Prema Alcorn, idealan način da raščešljaš svoje kovrče za maksimalan volumen i oblik je češljanje kosu u smjeru u kojem želiš da se osuši.

"Za mene, to je prema mom licu jer imam šiške. Zatim isperite glavu naopako! Ovo je savjet na kojem su mi klijentice najviše zahvalne. Većina novih klijentica dolazi i žali se da su im kovrče ravne i bezlične na vrhu, a to je uglavnom zbog ispiranja kose koji su nas oduvijek učili - ispiranje kose s glavom zabačenom unatrag. Upravo to izravnava kosu, stoga ju okrenite u potpunosti prema dolje!"

Ne gužvaš kosu prilikom nanšenja regeneratora

Ovaj sve možda čini jednostavnim, ali to je jedan od najboljih načina koji će ti pomoći zadržati kovrče netaknutima prije nego što započneš s procesom sušenja nakon šamponiranja.

, savjetuje Alcorn. To, u kombinaciji s obrnutim položajem ispiranja, pomoći će ti da maksimalno povećaš kovrče.

Ne koristiš poseban ručnik za kosu

"Isključite vodu, s glavom još okrenutom prema dolje i posegnite za ručnikom za kosu, uvijajući kosu u ručnik kao u turban za glavu."

To daje kosi maksimalno podizanje u korijenu. Međutim, jedini frizerkin savjet? Ne ostavljaj kosu predugo u ručniku, što može biti lako učiniti ako se kreneš šminkati ili počneš raditi druge stvari. Ona preporučuje da kosu držiš omotanom najviše tri minute!

Čekaš predugo za nanošenje proizvoda

"Ako imate kovrčavu kosu, morat ćete nanijeti proizvode za kosu dok je kosa vrlo vlažna i prije nego kovrče imaju vremena 'probuditi se'", kaže Alcorn. Ona također preporučuje da držiš ruke zatvorene dok nanosiš proizvode, pazeći da ne otvaraš prste kroz krhke kovrče.

Ne nanosiš dva sloja svog proizvoda za kovrče

"Počinjem premazivanjem ruku u s prvim slojem proizvoda, pazeći da držim prste blizu, kao što sam već spomenula", govori Alcorn i dodaje: "Prolazim rukama, glavom nagnutom prema dolje." Za drugu primjenu proizvoda, Alcorn kaže da okreneš kosu naopako i zagladiš je prije nego što okreneš kosu i preurediš sve što izgleda neprikladno. Zatim, još jednom ponavlja frizerka - apsolutno bez daljnjeg dodirivanja!

Ne eksperimentiraš s različitim proizvodima za kovrče

"Ovo je jako važan savjet, i iskreno - bit će puno pokušaja i pogrešaka jer su sve kovrče jedinstvene. Morate isprobati gelove, pjene i kreme kako biste vidjeli koja vrsta formule vašoj kosa najbolje odgovara."

Preferiraš sušilo za kosu

Prema Alcorn, kovrčava kosa je najbolja ako se osuši na zraku, odnosno preporuča se ostaviti kovrčavu kosu da se osuši barem 80 posto sama, a zatim ovisno o željenom ishodu, može se sušiti sušilom za kosu i difuzorom da bi dodala malo volumena ako ti je potrebno.

"Ako trebate dotaknuti bilo koja područja koja trebaju malo više kročenja kovrča, možete upotrijebiti peglu za kosu kako biste malo bolje organizirali kovrče", kaže Alcorn. "Samo imajte na umu da kovrčava kosa ne znači da je kosa uvijek na mjestu i da je 'savršeno' kovrčava".

Koristiš ulja za kosu

"Jedan od najvećih mitova u smislu brige i stiliziranja kovrčave kose je ideja da morate dodati ulje za kosu." Da, kovrčava kosa treba vlagu i hidrataciju, ali to bi trebalo doći iz regeneratora, pjena i krema. "Žene pokušavaju koristiti ulja kako bi ukrotile kosu, ali naposljetku, ulja jednostavno izvlače kosu i spuštaju je prema dolje. Prihvatite svoje kovrče, što veće - to bolje!"

Ignoriraš rutinu maske za kosu

"Još jedan veliki mit je kokosovo ulje kao tretman u bilo kojoj kosi za hidrataciju. Osim ako ne želite masnu kosu koja je opterećena, jednostavno ne preporučujem kokosovo ulje. Umjesto  toga, koristite koristite tretmane za regeneriranje, odnosno maske za kosu."

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.