Znate li kako pravilno postaviti slike na zid?

Slike su završni detalj u uređenju interijera, zato kada odredite mjesto za vašu sliku, odmah razmišljajte i o kompoziciji za cijeli zid. Evo nekoliko detalja o tome kako postaviti slike na zid

Znate li kako pravilno postaviti slike na zid?

Vrhunac uređenja svakog prostora jest stavljanje slika na zid, stoga zapamtite kako pravilno postaviti slike na zid.

Osmislite malu galeriju koja će oživjeti zidove vašeg stana i personalizirati prostor u kojem boravite. 
Nužno je slijediti 3 poprilično jednostavna ali i kompleksna pravila.

Pravila koja morate poštivati ako se  pitate kako postaviti slike na zid, su kompozicija, ravnoteža, ritam. 

Ako zanemarite neko od ovih pravila dobiti ćete kaotičan rezultat koji će biti oku neugodan, a izgubit će se vrijednost umjetničkog djela.

Glavne zakonitosti koje određuju kako postaviti sike na zid.

Visina slike treba biti u proporcionalnom odnosu s mjestom na koje se postavlja. To znači da slika uvijek treba biti u visini očiju odrasle osobe, ali – ovisno hoćete li ju promatrati iz sjedećeg ili stojećeg položaja. 

Odredite proporcije – veličina i količina slika spram veličine zida. Jednu sliku, posebno ako nije velika nećete stavljati samu na veliki zid, naročito ne na sredinu zida, jer će ju prostor “pojesti”. Također nećete veliku sliku stavljati na premalu površinu zida jer će se doimati neskladno. 

Ako imate više djela jednog umjetnika, grupirajte ih zajedno. Grupirati možete simetrično ili asimetrično. 

Ako vam se čini da vaše slike sve zajedno nikako ne tvore skladnu grupu, napravite dvije ili tri manje grupe i razdvojite ih tijekom postavljanja većim razmakom među njima


Asimetrično grupiranje – grupirajte slike različite po svemu: motivu, bojama, okvirima, veličinama, itd., i stvorite zanimljivu igru. 
Najlakše ćete svladati takvu kompoziciju ako jednu sliku izaberete da bude centralna i oko nje koncentrirate sve ostale. 

Ako ste složili neparnu kompoziciju tada “najtežu” sliku postavite u centar. “

Pravite nizove slika tako što slike možete nizati vodoravno, ali i okomito.

Slike nikada nećete nabavljati da bi vam odgovarale uz namještaj, uvijek radije birajte obrnuto, no s obzirom na namještaj pored kojeg će slike biti, trebate paziti da zajedno tvore harmoničnu cjelinu.

Prije bojenja zida odlučite koje slike na njega namjeravate staviti i tako odredite boju. Neutralne boje zidova su također odlična opcija.

Pravilo da tamno obojeni zidovi, naročito oni u boji čokolade i antracitno sive, sjajno ističu kako fotografije tako i ostala likovna djela. 


Kako postaviti slike na zid?

Slika objesite na jedan čavao koji će ostati sakriven iza poleđine slike, i tako, za dužinu čavla koji proviruje iz zida, slika će biti nagnuta pod kutem prema naprijed. 

Ako je slika veća i teža u zid zabijete 2 čavla, a ovjese na bočne letvice postavite na gornju trećinu. 

Vrlo atraktivna ali nekonvencionalna metoda jest postavljanje slika na police. Pritom se ne misli na standardne police za knjige već na uske police (do 15 cm dubine) koje se postavljaju na zid baš iz tog razloga da biste na njih poslagali slike. 
Ovaj način postavljanja slika na zid je vrlo zahvalan jer vam dopušta stalno razmještanje slika i njihovo mijenjanje. 

Dakle ako vam je sve ovo suviše i ako želite znati u kratkim crtama kako postaviti slike na zid, pridržavajte se prve 3 stvari o kojima smo pisali, a to su: kompozicija, ravnoteža, ritam. Sve ostalo je proizvoljno i dozvoljeno da radite po svom ukusu.