Zima je pravo vrijeme za saune

Znaš li koje su blagodati sauna i kako se u njima ponašati?

Sauna će ti pomoći da otopiš kilograme viška i pripremiš se za blagdansko vrijeme koje evo već kuca na vrata. Uđi spremna u doba francuske salate, odojka, kuhanog vina i kolača

pexels-ron-lach-9165662.jpg
Foto: Pexels

Saune se odavno koriste za opuštanje i detoksikaciju. Najpoznatije su turska i finska sauna pa je i logično da upravo ovi narodi imaju najdulju tradiciju sauniranja. Temperatura u finskoj sauni iznosi od 70 do 100 Celzijevih stupnjeva, suha je, a zrak se u njoj vlaži polijevanjem vode preko vrućeg kamenja. Turska sauna iliti turska kupelj djeluje na potpuno drugačijem principu. U njoj je vlažnost od 60 do 100 posto, a temperatura ne prelazi 50 Celzijevih stupnjeva. U tursku saunu ulaziš gola, dok u finsku ulaziš s ručnikom ili plahtom na koju sjedaš.

Blagodati znojenja u aromatiziranim zatvorenim prostorijama su vrlo velike, a saune se posebice preporučuju u zimskim mjesecima kao prevencija za prehlade i gripe, "ubijanje" virusa koji su u ovo doba godine najaktivniji. Osim toga, sauna će ti pomoći da otopiš kilograme viška i pripremiš se za blagdansko vrijeme koje evo već kuca na vrata. Uđi u doba francuske salate, odojka, kuhanog vina i kolača s kalorijskim deficitom kako bi opušteno mogla uživati.

Image

Sauna izbacuje toksine, a mršavimo jedući krumpir: Trikovi koje koriste žene diljem svijeta

Ako si sportašica, sauna će ti pomoći opustiti napete i umorne mišiće, a odlična je i kao sredstvo za jačanje imuniteta. Također, vrlo učinkovito djeluje protiv stresa, poboljšava cirkulaciju, smanjuje rizik od hipertenzije, potiče lučenje dopamina u mozgu, što znači da ti pozitivno djeluje na raspoloženje.

Bonton u sauni

  • Prije svega, u wellness centrima i spa oazama nema mjesta buci, telefonima i glasnom govoru. Telefon ostavi u garderobi, a kada pričaš, nastoj biti što tiša.
  • U saunu ulaziš bosa i gola. Ako je riječ o finskoj sauni, ogrni se ručnikom ili plahtom koje ćeš dobiti na recepciji, a ako ulaziš u tursku kupelj, u nju idi gola.
  • U turskoj kupelji prije, no što sjedneš, prostor na koji ćeš sjesti isperi vodom, a isto učini i prije nego odlaziš. U finskoj sauni sjedaj na plahtu ili ručnik kojim si ogrnuta.
  • Po prostoru wellness centra kreći se u čistim papučama.
  • Prije ulaska u saunu obvezno se istuširaj. Zbog drugih i zbog sebe. I nakon izlaska iz saune otiđi pod tuš.
  • U saunu ulazi brzo, kako iz nje ne bi izišao topao zrak.

Kako bi povećala učinak saune, prije ulaska u nju opusti se u bazenu, a isto učini i nakon sauniranja. Uzmi vremena za sebe. Otprilike dva sata dovoljno je da se dobro opustiš i kombiniraš saune i bazene koji ti odgovaraju. U međuvremenu lezi na ležaljku, pij čaj i uživaj.