Čestitaj svojoj Ljiljani!

Ljupke i nježne: Sretan imendan, drage Ljiljane!

Sve Ljiljane imendan slave 19. siječnja, a mi smo otkrile što se krije iza tog lijepog imena

imendan i značenje imena ljiljana

Gotovo sve generacije znaju tko je bila Ljiljana Nikolovska, najpoznatija kao pjevačica hrvatske pop grupe Magazin, a mnoge su žene dobile ime upravo po njoj, ali i nekim drugim poznatim Ljiljanama - a danas, 19.1., slavimo njihov dan.

Ljiljana je žensko ime i jedno je od najčešćih imena u Hrvatskoj, gdje danas živi preko deset tisuća Ljiljana. Etimolozi smatraju da ime Ljiljana dolazi od imenice "ljiljan", a koja označava naziv cvijeta, a prije svega iz težnje roditelja da svojoj ženskoj djeci daju ime koje je lijepo, nježno i ljupko. Prema drugoj teoriji, ime je porijeklom iz engleskog jezika, točnije ono je izvedenica je od ženskog imena "Lilian" ili "Liliana", a značenje ostaje isto - profinjena, lijepa, dražesna, čudesna, predivna.

Bez obzira na točno porijeklo, žensko ime Ljiljana se novorođenim djevojčicama daje prije svega zbog želje roditelja da one budu lijepe kao cvijet, ljupke i nježne kao latice ljiljana, profinjene, otmjene i ljubazne. Ljiljane se često opisuje i kao "osobe koje su blage i plemenite", ali i kao "sve one ženske osobe koje jako lijepo zrače unutrašnjom i skrivenom ljepotom".

Kakve su osobe imena Ljiljana?

Osobe koje nose ime Ljiljana su originalne i inventivne. One su ozbiljne, odane i stabilne, a često se zanimaju za misticizam. Skriveno značenje imena Ljiljana govori nam da je to osoba koja je ljubazna, ambiciozna i nježna.

Svim našim Ljiljanama želimo sretan imendan!