SPASI JE

Slatko društvo: 4 razloga zašto je dobro udomiti mačku

Na ulicama i skloništima nažalost je puno ostavljenih životinja. Razmišljaš li o ljubimcu, radije udomi životinju i tako joj uljepšaj život. Ovo su razlozi zašto udomiti macu...

nicolas-picard-fNBrJ4nUVDk-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Jesi li ljubiteljica mačaka? Oni koji u kući ili stanu imaju mačku, znaju koliko ona može biti slatka – sve dok je sterilizirana i kastrirana. Mogla bi te nasmijavati, tražiti trenutak pažnje ili se nježno smjestiti uz tebe ili u kut sobe. Pa kao što uvijek savjetujemo udomljavanje psa (jer napuštenim životinjama tako možeš spasiti život), slično vrijedi i za mace. Zbog svega što su proživjele dok su bile na ulici, neke mogu imati problema s ophođenjem prema ljudima ili sa zdravljem, no tada uvijek treba razgovarati s djelatnikom azila i veterinarom.

Image
Potvrdila znanost

Psuješ i više voliš mačke nego pse? To bi moglo značiti da si natprosječno inteligentna

Jako je važno znati da će joj tada vjerojatno trebati dodatna veterinarska skrb, duže vrijeme prilagodbe, puno pažnje i ljubavi stoga, odlučiš li udomiti mačku, razmisli imaš li dovoljno vremena za adekvatnu brigu o njoj. Pritom će starije mačke vjerojatno biti neovisnije te će zahtijevati nešto manje brige naspram mačića. Nakon što si se konzultirala sa stručnjacima, daj joj vremena da se prilagodi i zbliži s tobom. Možda će ti upravo ta udomljena mačka uljepšati život i postati ti vjerni pratitelj.

Procjena je da otprilike polovina mačaka koja završi u skloništima ne biva udomljeno pa tim činom možeš učiniti promjenu. Postoji još nekoliko razloga zašto udomiti macu.

Pogledaj video: Jasmina stvara poseban svijet lutaka i ilustracija

Moglo bi ti se poboljšati zdravlje

Više je istraživanja pokazalo da život s ljubimcem ljude usrećuje, smanjuje osjećaj usamljenosti, tjeskobe ili stresa. Mačke pružaju – slikovito rečeno – tihu prisutnost jer uglavnom nisu glasne, a imamo osjećaj da je netko uz nas. Jedna studija iz 2008. godine otkrila je da predenje može pomoći u snižavanju krvnog tlaka te umiriti čovjeka što donosi brojne prednosti. Uglavnom, uz mačku nisi sama! Posebno je to važno samcima i/ili starijima kojima nažalost često nedostaje društva, a nisu u mogućnosti dugo šetati i 'hvatati' pasji ritam. Mačka je tada sjajna opcija.

Image
Foto: Unsplash

Savršene su cimerice

Živiš li u manjem prostoru, možda je maca pravi izbor. Naravno, potreban joj je njen kutak i adekvatna briga, no mačke su obično uredne te je malo vjerojatno da će trčkarati po kući i stvarati nered. Neovisne su, uglavnom su nježne i zaigrane, no neke su i mirne. Većina mačaka isprva je oprezna kad su u pitanju nepoznati ljudi, no vole vlasnike i njihovu prisutnost. Premda mnoge više vole spavanje!

Image
Foto: Unsplash

Odvraćaju nametnike

OK, hajmo sad jedan drugačiji razlog: mačke bi mogle spriječiti širenje nametnika u tvom stanu, a suočiš li se slučajno s miševima ili štakorima, velike su šanse da će ih uloviti! Možda je to razlog više za razmišljanje o novom ljubimcu.

Image
Foto: Unsplash

Zauvijek ćeš promijeniti život jedne mačke

Tvoj se život dolaskom novog ljubimca vjerojatno neće promijeniti iz korijena, no za tu životinju sve će se promijeniti. S ulice ili skloništa doći će u topli dom i nakon dana prilagodbe, vratit će ti četverostruko. Zato – možeš li, radije udomi ljubimca. A udomiš li ga, pruži mu dovoljno brige i ljubavi – i dobro promisli o toj odluci.

Image
Foto: Profimedia.hr