MAČJI ŽIVOT

Svoje i slatke: Zašto mačke obožavaju spavati na tvom laptopu ili krilu?

Vidiš li svoju mačku kako leži na laptopu ili u tvom krilu, to je dobra stvar! Mačke tako iskazuju naklonost i da te cijene

mačka
Foto: Profimedia.hr

Unazad nekoliko godina rad od kuće jako se popularizirao. Mnogi rade iz udobnosti sobe ili dnevnog boravka. A mačkama tada nema draže nego se "zavaliti" u nečije krilo ili pak sjesti na laptop. Smiješan je to prizor koji obožavamo - koliko god da nam remeti koncentraciju. No jesi li se ikad zapitala zašto mačke vole baš tvoj laptop?

Više je razloga, no prvenstveno im je na povišenom mjestu toplo i ugodno. One vole tople prostore i vlasnikovo prisutstvo, posebice kada žele spavati jer im tijekom sna opada tjelesna temperatura. Upravo zato toliko vole tvoje krilo, ali i laptop! Osim toga, puno pasmina mačaka želi se maziti s vlasnikom svaki slobodan trenutak i naklonost pokazuju mijaukanjem ili cvrkutanjem, razigranim i privrženim ponašanjem.

Image
Mačkoljupci, pažnja!

Ima neka tajna veza: Zašto su posebne žene koje vole mačke?

Leži li tvoja mačka blizu tebe, to je znak da ti vjeruje i da je sretna. U suprotnom, kad je mačka ljuta, distancira se i često se skriva. Dakle, ako ti tvoja maca ne da mira, velike su šanse da se može jako opustiti uz tebe i da cijeni vlasnika ili vlasnicu. Zadnji mogući razlog lijeganja na laptop jest što time dokazuje svoj teritorij.

Mogu li mačke biti same?

Budući da toliko vole i kvalitetno provedeno vrijeme, možda će te zanimati možeš li mačku ostaviti samu. Problema neće biti ako te kod kuće nema osam sati ili manje, no u tom slučaju, učiniti joj tvoje odsutstvo manje ''bolnim''. Pripremi joj igračke, kartonske kutije, dovoljno hrane i vode, a možeš ostaviti i uključen radio ili televizor. Naravno, to vrijedi ako te nema svega nekoliko sati.

Međutim, nakon dužeg razdoblja ''soliranja'' mačka postaje usamljena stoga je nužno da joj osiguraš čuvanje – bilo bi najbolje kad bi tu osobu tvoj ljubimac otprije poznavao. Mačka usamljenost može iskazati agresivnim ponašanjem, ali i stalnim traženjem pažnje čime želi nadomjestiti izgubljeno. Uz to, nedostatak pažnje može iskazivati grebanjem stvari.

Image
Foto: Unsplash

Kako bi to izbjegla i svojoj mački pružila sretan i zadovoljan život, vodi računa o njenim navikama i rutinama. Ove životinje zaista vole rutinu i kvalitetno vrijeme pa s njom treba provesti slobodne trenutke – čak i dok radiš na računalu.