U 100-oj godini umro je britanski princ Philip

Princ Philip, vojvoda od Edinburga, preminuo je u dvorcu Windsor, a uz njega je bila voljela supruga . U braku su bili od 1947. godine i zajedno su imali četvero djece.

profimedia-0489153016.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Samo dva mjeseca prije 100-tog rođendan, princ Philip, vojvoda od Edinburga, 9. travnja preminuo u svom domu. Iako se nakon nekog vremena provedenog u bolnici njegovo zdravlje poboljšalo, samo par tjedana nakon što se vratio u dvorac Windsor kako bi se ponovno ujedinio s kraljicom, Phillip je izgubio bitku za život.

Image
Jedan od najdugovječnijih parova u povijesti

Kraljica Elizabeta i princ Philip: Činjenice koje nismo znali o braku koji traje više od 70 godina

Glasnogovornik kraljevske obitelji potvrdio je informaciju i naveo kako je kraljica Elizabeta jako tužna, kao i ostatak obitelji. Nakon obavijesti zastave u Velikoj Britaniji spuštene su na pola koplja, dok se brojni britanski državnici opraštaju od vojvode na društvenim mrežama.

Princ Philip uz kraljicu Elizabetu bio je gotovo 70 godina, a često su ga opisivali kao osobu koja kraljici donosi snagu i pomaže joj tako što propitkuje njezine odluke. Par je imao svojih nedaća, ali su se sve te godine neizmjerno voljeli. Zajedno su proputovali cijeli svijet, a Philip će nam zauvijek ostati u pamćenju po svom britkom humoru i stalnim pošalicama.

Philip je rođen je 1921. godine u Grčkoj te je Elizabetu upoznao još kao mladić. Par se vjenčao još dok Elizabeta nije bila kraljica, a priznala je kako je udaja za Philipa za nju bilo ostvarenje snova. Philip i Elizabeta rođaci su u trećem koljenu, odnosno imaju istu prabaku. Prije samog vjenčanja Philip je postao britanski građanin te je dobio titulu princa i vojvode od Edinburgha.

Tijekom Drugog svjetskog rata sudjelovao je u bitkama na Sredozemlju i Pacifiku kao dio Kraljevske mornarice, a svoj borbeni duh zadržao je do posljednjeg dana života. Njegova živopisna osobnost često ga je dovodila u sukobe s pravilima Dvora, no svojim je šarmom izbjegavao veće probleme. Šuškalo se kako je Phillip često varao Elizabetu, ali samozatajna kraljevska obitelj takve navode nikada nije potvrdila.

Princ William, Harry, Kate, Meghan i ostali pripadnici kraljevske obitelji još nisu objavili nikakve javne reakcije, ali očekujemo da će ih sigurno biti. Informacija o sprovodu i detaljima smrti također još nema, dok je glasnogovornik kraljevske obitelji najavio da će više detalja otkriti uskoro.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.