Odbrojavamo sitno

Vraćaju se Peaky Blinders. Jesi li znala ove zanimljivosti o seriji?

Početkom ove godine napokon je stigao i trailer za posljednju sezonu obožavane britanske serije „Peaky Blinders“, a sada već doista odbrojavamo sitno i do premijere najnovijih epizoda. Tim povodom smo ti odlučile približiti neke zanimljive činjenice o ovoj seriji

profimedia-0465718151.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Kraj jedne od najpopularnijih kriminalističkih serija ikad snimljenih, „Peaky Blinders“, mnogi jedva čekaju. Na veliko zadovoljstvo obožavatelja diljem svijeta, prije dva mjeseca je stigao dugoočekivani trailer za novu, ujedno i posljednju sezonu jedne od najutjecajnijih krimi serija koja je već u prvoj sezoni osvojila srca ogromnog broja gledatelja.

Tako ćemo u novoj sezoni ponovno gledati Cilliana Murphya koji ponavlja svoju ulogu Thomasa "Tommyja" Shelbyja, člana moćne kriminalne dinastije Shelby koja djeluje u Engleskoj 1920-ih nakon gospodarskih preokreta u Prvom svjetskom ratu. No, ovaj ratni heroj ovoga puta ima mnogo veće ambicije od ''pukog'' zapovijedanja ulicama Birminghama - a sudeći prema traileru, sukob dolazi do vrhunca u posljednjoj sezoni u koju nas je uvela ova intrigantna BBC-jeva najava.

Na male će se ekrane tako u ovoj finalnoj šestoj sezoni serije, koja će premijeru doživjeti 27. veljače, vratiti i Anya Taylor-Joy, Tom Hardy, Paul Anderson, Finn Cole i Sophie Rundle, glumci i glumice koji tumače već dobro nam znane likove iz ove moćne i mračne televizijske priče. Podsjetimo se, u posljednjih pet sezona vidjeli smo kako se obitelj Shelby uzdiže od gangstera do bogataša britanske elite, a Tommy postaje zastupnik u Parlamentu. Isto tako, svjedočili smo brojnim prevratima, okršajima, ubojstvima i ljubavnim zavrzlamama, a ono što je mnoge zbunilo u ovom novom traileru za šestu sezonu je to što nam nije jasno kako će se objasniti nestanak lika tetke Polly, koju je glumila nažalost pokojna glumica Helen McCrory.

Image
Prema istinitoj priči

'Inventing Anna' nova je serija koju jedva čekamo pogledati - evo o čemu se radi

Ono što mnogi toliko vole kod ove serije, koja je inače emitiranje prve sezone doživjela sada već pomalo davne 2013. godine, je to što spaja genijalan stil, odličan scenarij i glumu koja ostavlja bez daha. Priče o gangsterima i mafijašima uvijek su intrigantne, no obično su smještene u SAD i tiču se talijanske mafije, a ovo je bila prva serija inspirirana poviješću koja je pred publiku dovela priče iz britanskog kriminalističkog podzemlja s početka 20. stoljeća.

Ako se i ti ubrajaš u velike fanove ove serije, pročitaj u nastavku i neke dodatne zanimljive činjenice o samoj seriji. Mogla bi se iznenaditi ovom trivijom.

Broj zapaljenih cigareta u seriji je zapanjujuć

Iako Hollywood izbjegava prikaz pušenja cigareta na filmskim platnima, britanske serije očito nemaju problem s time. Naime, glavni glumac Cillian Murphy u ovoj je seriji samo do druge sezone premašio broj zapaljenih cigareta na više od 3000! Trenutno se taj broj popeo na preko 6000 cigareta, a objektivno je u samim „Peaky Blindersima“ teško i pronaći scenu u kojoj on ne puši. Doslovno u nekim scenama pucnjava i borbi ima zapaljenu cigareta u ustima. Ipak, isto tako je poznato kako ne puši prave cigarete već one biljne, kako se glumčevo zdravlje ne bi narušilo. Takav tip cigareta ne sadrži nikotin ni duhan te ne izaziva ovisnost.

Postojali su pravi Peaky Blindersi

Kao što smo već rekli, ova je serija načelno temeljena na povijesnim činjenicama, odnosno na postojanju pravih Beaky Blindersa koji su bili banda 1890-ih. Iako su u seriji prikazani i prepoznatljivi po svojim kapama u kojima skrivaju bodeže, povjesničari tvrde kako je malo vjerojatno da su pravi Peakyji držali britve u šeširima. Ipak, svakako znamo da su postojali i da su se krvavo obračunavali sa svojim neprijateljima.

"Venecija" Velike Britanije

Zanimljiva činjenica je i da Birmingham, grad u koji je originalno smještena radnja serije, u stvarnosti ima više vodenih kanala i rukavaca koji su plovni od same Venecije! Osim toga, Birmingham je poznat i kao grad tisuću poduzetnika i obrta. Sredinom 19. stoljeća postao je industrijski grad ugljena, a kasnije se prometnuo u trgovačko središte koje je imalo stratešku geografsku poziciju baš zbog dobre vodene povezanosti s drugim gradovima Engleske. Grad je poznat i po kompaniji The Thomas Hudson koja je od kasnog 19. stoljeća, pa sve do danas, proizvodila fućkaljke koje su se koristile u ratovima, ali i na brodovima. Zanimljivo je da su bile korištene i kao dio službene opreme Titanica.

Serija se suptilno bori protiv ovisnosti

Iako se može činiti suprotno, "The Peaky Blinders" je zapravo serija koja je posvećena prezentiranju ovisnosti bilo kojeg tipa kao iznimno poraznog tipa ponašanja. Tommy tako stalno puši, dok drugi likovi piju, drogiraju se i nasilni su, a neki pokazuju i karakteristike ovisnosti o seksu. Producenti su rekli kako se kroz seriju provlače mnoge teme, no jedna od ključnih je svakako utjecaj koji ovisnosti tog tipa imaju na raspadanje odnosa, obitelji i porast nasilja u društvu.

Jedina kritika koju je serija dobila je ona na račun naglasaka

Svi se možemo složiti kako su Peaky Blindersi iznimno dobro producirana, snimljena i režirana serija, a to potvrđuju i brojne televizijske nagrade koje je s godinama osvojila. Pa ipak, stručnjaci se slažu u jednome - postoji jedna velika mana, a to je ona koja se tiče naglasaka. Naime, stručnjaci za lingvistiku engleskog jezika tog doba ističu kako naglasak kojim se glumci u seriji služe nije ni izbliza sličan onom koji je stvarno postojao 1920-ih u Birminghamu. Ipak, mislimo da je to mana koju ovoj seriji itekako možemo oprostiti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.