Image
Foto: Profimedia.hr
Paul Newman
Foto: Profimedia.hr

Paul Newman

Paul Newman bio je veliki holivudski glumac, filmski redatelj, imitator, filantrop i automobilist. Zbog prodornih plavih očiju i nevjerojatnog šarma, žene su ga obožavale pa se i danas smatra jednim od najzgodnijih glumaca svih vremena. Tijekom svoje bogate filmske karijere osvojio je brojne prestižne nagrade, uključujući i Oscar za svoju izvedbu u filmu 'Boja novca' Martina Scorsesea 1986. godine. Bio je i strastveni ljubitelj automobila te je nekoliko puta pobijedio u nacionalnim prvenstvima kao vozač u natjecanju Američkog sportskog automobilističkog kluba. Umro je 2008. godine od raka pluća, u dobi od 83 godine, a 50 godina bio je u braku s glumicom Joanne Woodward te se njihova ljubavna priča smatra jednom od najljepših u Hollywoodu.

Gene Kelly
Foto: Profimedia.hr

Gene Kelly

Strastveni plesač, koreograf i glumac Gene Kelly bio je velika zvijezda sredinom 20. stoljeća i jedan od velikana mjuzikla. Miljenik mnogih žena, svoju karijeru započeo je kao plesač, a tek se kasnije posvetio kazališnim i filmskim ulogama. Dopadljivog izgleda i glasa te svojom spontanošću i vještim pokretima osvojio je simpatije široke publike, posebice žena. Američka filmska akademija nagradila ga je 1952. Oscarom za doprinos filmskoj koreografiji, a od 1956. se i samostalno bavio režijom glazbenih filmova. Umro je 1996. u dobi od 84 godine od posljedica moždanog udara, a čak tri puta se ženio.

Montgomery Clift
Foto: Profimedia.hr

Montgomery Clift

Velika zvijezda starog Hollywooda, glumac Montgomery Clift glumom se počeo baviti već kao dječak, u dobi od 13 godina. Nakon brojnih nastupa u kazalištu, Clift se nakon Drugog svjetskog rata posvetio filmu i ubrzo postao jedan od najuspješnijih glumaca onog doba. Za Oscara je bio nominirani čak četiri puta, a u svojim je filmovima najčešće tumačio zatvorene i senzibilne likove. Javnost ga najviše pamti po filmu 'Odavde do vječnosti'. Navodno je bio homoseksualac i blizak prijatelj glumice Elizabeth Taylor, a u svibnju 1956. godine doživio je tešku automobilsku nesreću zbog koje se morao podvrgnuti operaciji lica koja je promijenila njegov izgled. Nakon nesreće, popularnost mu je pala i postao je sve manje tražen među redateljima, a Clift je zbog bolova postao ovisan o alkoholu i tabletama. Umro je od posljedica infarkta u 46. godini života.

Gregory Peck
Foto: Profimedia.hr

Gregory Peck

Gregory Peck bio je jedan od najpopularnijih glumaca od četrdesetih pa do šezdesetih godina 20. stoljeća i velika zvijezda filmskog studija 20th Century Fox. Za Oscara je bio nominirani čak pet puta, a glumom se bavio sve do devedesetih godina. Jedna od njegovih najpoznatijih uloga bila je ona Atticusa Fincha u filmskoj verziji 'Ubiti pticu rugalicu' iz 1963., za koju je i osvojio Oscara. Početkom 2003. godine Pecku je ponuđena uloga djeda Joea u Burtonovom hitu 'Charlie i tvornica čokolade', ali je umro prije nego je uspio prihvatiti ulogu. Umro je 2003. godine u snu od kardiorespiratornog aresta i upale pluća, u dobi od 87 godina. Uz njega je bila njegova supruga Veronique Passani s kojom je bio u braku dugih 48 godina.

Rock Hudson
Foto: Profimedia.hr

Rock Hudson

Slavni glumac Rock Hudson smatrao se jednim od najvećih glumaca svih vremena, a tijekom 60-ih i 70-ih godina se specijalizirao za glavne uloge u romantičnim filmovima. Zbog nevjerojatnog šarma i karizme često su ga nazivali 'srcolomcem' zlatnog doba Hollywooda, a najveću slavu donio mu je film 'Div' iz 1956. u kojem je glumio uz Elizabeth Taylor i Jamesa Deana. Iako je Hudson bio diskretan po pitanju svoje seksualne orijentacije, među njegovim je kolegama iz filmske industrije bilo poznato da je gay. Sredinom 80-ih otkrio je da boluje od AIDS-a, a umro je 1985. godine u 59. godini u svom domu na Beverly Hillsu.

James Dean
Foto: Profimedia.hr

James Dean

James Dean je bio i ostao jedan od najzgodnijih muškaraca svih vremena, a zapamćen je kao kultna ikona i veliki buntovnik. Proslavio se ulogom Jima Starka u filmu 'Buntovnik bez razloga' iz 1955. godine, a iako je snimio samo tri filma tijekom svog kratkog života, ostavio je neizbrisiv trag u filmskoj povijesti. Poginuo je 1955. godine u automobilskoj nesreći, a imao je samo 24 godine. Postao je prvi glumac koji je posthumno nominiran za Oscara, a Američki filmski institut uvrstio ga je na svoju listu najboljih filmskih zvijezda u Zlatnom dobu Hollywooda.

Marlon Brando
Foto: Profimedia.hr

Marlon Brando

Miljenik žena i velika glumačka legenda Marlon Brando smatra se jednim od najutjecajnijih glumaca dvadesetog stoljeća. Dvostruki je dobitnik Oscara, a neki od njegovih najpoznatijih filmova su 'Tramvaj zvan čežnja' i 'Na dokovima New Yorka'. U javnosti je najviše ostao upamćen po svojim izvedbama u 'Kumu', kao Vito Corleone, i 'Apokalipsi danas', kao pukovnik Walter E. Kurtz. Brando je bio i veliki aktivist za građanska prava i prava Indijanaca, a Američki filmski institut proglasio ga je četvrtom najvećom muškom filmskom zvijezdom svih vremena. Posebno je zanimljiv podatak da je 1973. godine odbio primiti Oscara za ulogu Vita Corleonea u 'Kumu'. Naime, na toj dodjeli Oscara pojavila se Indijanka Shasheen Littlefeather koja je pročitala njegovo pismo u kojem kritizira negativno portretiranje američkih Indijanaca u Hollywoodu. U starosti je počeo izbjegavati javnost, a njegovu nekadašnju slavu zasjenili su obiteljski skandali i financijski problemi. Umro je 2004. godine u dobi od 80 godina.

Cary Grant
Foto: Profimedia.hr

Cary Grant

Cary Grant bio je pravi holivudski šarmer koji je uistinu imao 'ono nešto' zbog čega su ga žene diljem svijeta obožavale. Proslavio se kao glumac i plesač u glazbenim komedijama, a kasnije je tumačio brojne uloge u različitim filmskim žanrovima. Bio je prava holivudska ikona, nastupio je u oko 70 filmova i dvaput je bio nominiran za Oscara, a 1970. godine nagrađen je počasnim Oscarom za doprinos filmskoj umjetnosti. Američki filmski institut 1999. godine ga je proglasio drugom najvećom muškom zvijezdom Zlatnog doba Hollywooda. Iako se ženio čak pet puta te je glasio za velikog zavodnika, Grant je navodno bio homoseksualac. Umro je 1986. kada je imao 82 godine.

Šarmantni i karizmatični

Slažeš li se? Ovo su najzgodniji muškarci iz zlatnog doba Hollywooda

Davno prije Brada Pitta i Leonarda DiCaprija, Hollywoodom su vladali zgodni frajeri koji su u svoje vrijeme bili veliki miljenici žena. Ikone starog Hollywooda odisali su šarmom i karizmom, ali i muževnošću koju je danas kod modernih muškaraca sve teže naći. Sve do danas oni su zadržali svoju poziciju na listama najzgodnijih holivudskih frajera ikada, a kada pogledamo njihove fotografije nije nam teško zaključiti zašto. Desetljećima poslije, njihova popularnost ne blijedi, a u fotogaleriji u nastavku izdvojile smo samo neke od najzgodnijih glumaca starog Hollywooda koji su sredinom 20. stoljeća doslovno 'žarili i palili' scenom. Jesu li ovo najzgodniji muškarci iz zlatnog doba Hollywooda?

M.G.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.