Preminuo je Krunoslav Kićo Slabinac, autor evergreena 'Zbog jedne crne žene'

Veliki glazbenik preminuo je u 77. godini nakon borbe s teškom bolesti. Protekla tri mjeseca proveo je u bolnici

Preminuo je Krunoslav Kićo Slabinac, autor evergreena 'Zbog jedne crne žene'

Glazbenik i kantautor uz čije pjesme su odrasle generacije imao je karijeru koja je trajala više od 50 godina. Snimio je više od 500 pjesama i otpjevao pjesme koje su postale evergreeni u zabavnoj i narodnoj glazbi, a bio je ponosan na svoju Slavoniju i njezinu baštinu. Tijekom svoje duge karijere surađivao je s Dragom Britvićem, Đorđom Novkovićem, Arsenom Dedićem, Zdenkom Runjićem i mnogim drugima.

Krunoslav Kićo Slabinac rođen je u Osijeku 1944. godine, a već u osnovnoj školi počeo se baviti glazbom. Svirao je tamburicu, ali mladi Kićo vrlo brzo je otkrio rock glazbu i Elvisa Presleyja te počeo svirati gitaru i krenuo u glazbenu školu. Početkom 60-ih s drugim mladim glazbenicima osniva grupu Tornado, zatim Kon Tiki, a nakon toga i Dinamite. Sviraju rock 'n' roll i pobjeđuju na natjecanjima u Zagrebu i Beogradu. No, Kićo je morao otići na odsluženje vojnog roka i odlazi iz Dinamita, a nakon toga se seli u Zagreb i započinje samostalnu karijeru. 

Njegova karijera uskoro počinje strelovito rasti i postaje jedan od najpopularnijih pjevača u bivšoj Jugoslaviji. Počeo je surađivati sa skladateljem Nikicom Kalogjerom i sudjelovao na Splitskom festivalu 1969. godine. Vrlo brzo izlazi njegova prva ploča "Plavuša" i Kićo postaje je jedan od najpoznatijih mladih pjevača. Sudjeluje na brojnim festivalima, a 1971. nastupio je na Eurosongu s pjesmom "Tvoj dječak je tužan".Sredinom 1970-ih živio je u Sjedinjenim Državama jer je pokušavao ostvariti glazbenu karijeru, a nakon povratka u Hrvatsku svoj glazbeni put odlučuje nastaviti uz tamburicu i narodnu glazbu. Dobio je nagradu za životno djelo Osječko-baranjske županije i ostavio pjesme koje ćemo zauvijek pamtiti. "Plavuša", "Zbog jedne divne crne žene", "Tri slatke riječi" samo su neke od pjesama uz koje ćemo i dalje plakati i veseliti se.

Divna crna žena stvarno je postojala

Pjesma "Zbog jedne divne crne žene" uz koju su generacije plakale i sjećale se svojih tužnih ljubavi je Kićina priča o slomljenom srcu. Divna crna žena je postojala, Kićo Slabinac je na američkoj turneji upoznao Mirjanu Antonović i zaljubio se. No, Mirjana nije mogla napustiti New York, a Kićo se zbog karijere morao vratiti u Zagreb. Tekst pjesme napisao je u jednom dahu u avionu na povratku u Zagreb, a glazbu je napisao drugi dan. Pjesma je postala hit nakon izlaska, a mnogi Kiću Slabinca prepoznaju po ovoj pjesmu. Kićo i Mirjana ponovno su se susreli nakon 46 godina, kada je divna crna žena 2016. posjetila Zagreb.

Plavuša ga je proslavila

Jedna od pjesama po kojoj ćemo pamtiti Kiću Slabinca je i pjesma "Plavuša". Izašla je davne 1969. godine, a Kićo je postao zvijezda. Priča o ženi koja pripada drugom, a on plače i pita se zašto je život tako htio samo je još jedna od pjesama uz koje su generacije plakale zbog slomljenog srca.

Tri slatke riječi uvijek ćemo pamtiti

1971. godine izlazi singlica "Tri slatke riječi" i Kićo nastavlja svoj niz uspješnica. Napisao je glazbu i tekst, a i danas se na mnogim slavljima ovom pjesmom slavi ljubav.

Bio je bećar i najviše je volio svoju ravnicu

Krunoslav Kićo Slabinac volio je i bio ponosan na svoju Slavoniju te se drugi dio karijere vratio se svojoj prvoj ljubavi - tamburici. Izdao je puno albuma i opjevao svoju ravnicu. 

Mlađe generacije odrasle su njegove božićne pjesme

Kićo Slabinac izdao je album "Christmas with Kićo" davne 1984. godine. Legendarni božićni album uz koji su odrasle generacije mališana snimio je na zamolbu Hrvatske bratske zajednice iz SAD-a. Album tradicionalnih božićnih pjesama prvo je snimljen u Americi, a zbog situacije u Jugoslaviji objavljen je puno kasnije uz posebno odobrenje. Zanimljivo je da iako se radi o jednom od najprodavanijih božićnih albuma kod nas, omot albuma našao se na listi najgorih u svijetu. Omot iz 1984. proglašen je jednim od najgorih, kasnije kada je izašao na CD-u fotografija je promijenjena. Kići nije smetalo što je bio na ovoj listi jer su na istom popisu bili i Madonna, ali i Elton John.