Pet knjiga koje će te potaknuti na promjenu životnih navika

Dobra knjiga nekada nam može promijeniti život, a ovih pet favorita doslovno ti ga mogu produljiti

Pet knjiga koje će te potaknuti na promjenu životnih navika

Moderna znanost danas je toliko napredovala da smo sve više svjesne kako hrana koju jedemo, pića koja pijemo, ali i navike koje stvaramo mogu utjecati na naš život. Iako nas većina zna što i kako bi trebale raditi da zadržimo zdravlje, ponekad je teško pronaći motivaciju za to

Image

Rješenje za bolji san: Devet namirnica koje će ti pomoći lakše zaspati


Ima nešto u svima nama što nas privlači ka 'zabranjenom voću', a u ovom smislu su to sve one slastice koje smo pojele prije spavanja, sve one cigarete, čaše vina ili kokteli u kojima uživamo, ali i sve neprospavane noći. Iako nam takve stvari donose trenutno zadovoljstvo, obično ostavljaju značajne posljedice na naše fizičko zdravlje. Dok su takve stvari dio života i ne bi ih trebale izbjegavati u potpunosti i braniti si zadovoljstvo, važno je pronaći idealnu ravnotežu između onoga što nas čini sretnima i onoga što nam doprinosi zdravlju. Često nam se te zdrave navike čine kao dosadne, nezanimljive i teške, no s pravom motivacijom i pravilnim pristupom i one mogu postati jednako zabavne i ispunjavajuće kao i komad čokoladne torte za doručak. 

Izdvojile smo pet knjiga koje se fokusiraju ne toliko na zapovijedi što i kako činiti nego su tu da te na promjenu potaknu provjerenim informacijama i iskustvima. Kada nam u tekstu piše "Moraš prestati piti alkohol!" ljudski je od nas da je prva stvar koju pomislimo 'neće meni nitko govoriti što da radim'. Takva reakcija je normalna i očekivana. No ako nam netko iznese činjenicu kakav utjecaj redoviti unos alkohola ima na naše zdravlje i pokaže iskustvo osobe koja i dalje pije alkohol, ali značajno manje, dobit ćemo i same motivaciju da se potrudimo u tom smjeru jer vidimo da nije nemoguće. 

Ovo je samo jedan od mnogo primjera tema o kojima se piše u navedenim knjigama. Ako si i ti u potrazi za zdravim i uravnoteženim životom, vjerujemo kako su ovo knjige koje će ti pomoći na tom putu.   

Kako ne umrijeti - Michael Greger i Gene Stone

Možda će vam se izraz "kako ne umrijeti" učiniti neobičnim za naslov jedne knjige. Na kraju krajeva, svi ćemo jednoga dana umrijeti. Stvar je u tome kako ne umrijeti prerano. Kada bih morao odabrati samo jednu poruku za koju želim da je čitatelji ove knjige ne zaborave to bi bila: „Nevjerojatno velika moć upravljanja vašom zdravstvenom sudbinom u vašim je rukama". Većina preuranjenih smrti može se spriječiti jednostavnim promjenama načina prehrane i života. Drugim riječima, dug i sretan život uglavnom je stvar izbora. U ovoj je knjizi riječ upravo o tome. O preuzimanju odgovornosti za vlastito i za zdravlje vaše obitelji. - dr. Michael Greger

Kineska studija: Najsveobuhvatnija studija o prehrani ikad provedena - T. Colin Campbell

Kineska studija priča je o revolucionarnoj istraživačkoj studiji koja pruža odgovore koje liječnici, znanstvenici i zdravstveno osviješteni čitatelji odavna traže. Utemeljena na pedantnim višegodišnjim istraživanjima, pruža iznenađujuće odgovore na najvažnija prehrambena pitanja našeg vremena: Što doista uzrokuje rak? Kako možemo produžiti vlastiti život? Što će zaustaviti epidemiju pretilosti? Kineska studija brzo i lako odbacuje hit-dijete, oslanjajući se na čvrste i uvjerljive dokaze. Jasno i predivno napisana od strane jednog od najuglednijih autoriteta za prehranu, Kineska studija predstavlja veliku prekretnicu u našem razumijevanju zdravlja.

The Diet Myth - Tim Spector

Britanski epidemiolog Tim Spector proveo je jedan od najopsežnijih eksperimenata o prehrani i zdravlju na preko 11 tisuća blizanaca. Ono na što se fokusira njegov rad, ali i ova knjiga je mikrobiom crijeva koji prehranom i životnim navikama oblikujemo, a istovremeno on oblikuje naše zdravlje. Kroz nekoliko anegdota, činjenica potkrijepljenih znanstvenim radovima i osobnih iskustava, Spector je stvorio knjigu koja će te uistinu potaknuti da razmisliš o svom zdravlju, a istovremeno te nekada i dobro nasmijati. 

Zašto spavamo - Matthew Walker

Već i malo te kratkotrajno pomanjkanje spavanja mijenja naš mozak i umne te fizičke sposobnosti, a to se, kako pokazuje Walker, odražava na mnogobrojne aspekte života. Otvarajući vrata brojnih laboratorija za spavanje, autor razotkriva kako uz pomoć sna možemo utjecati na inteligenciju, zdravlje i raspoloženje svoje djece, kako možemo bolje učiti i pamtiti, biti produktivniji, jačati imunosni sustav, čuvati sve organske sustave u tijelu te tako spriječiti psihičke bolesti i degenerativne procese, ali i zarađivati više i izgledati bolje. I ne samo to, promjenom odnosa prema spavanju, i uvažavanjem te nasušne životne potrebe na isti način na koji cijenimo zdravu prehranu i kretanje, mogli bismo pozitivno utjecati na obrazovni, ekonomski i zdravstveni sustav jer svi oni pate zbog neispavanosti koja izaziva fatalne pogreške. Walkerova je poruka da promjene ne treba unijeti samo u našu spavaću sobu, nego da sustavno treba dopustiti liječnicima, učenicima, radnicima da dovoljno spavaju kako bi se ispravile brojne nepravde i nelogičnosti u našem društvu. 

Detoks uma: Očistite mozak kako biste bistrije razmišljali - David Perlmutter, Austin Perlmutter i Kristin Loberg

Kad ste se posljednji put osjećali istinski sretno, ispunjeno, bistro, odmoreno i duboko povezano ne samo sa sobom nego i s ljudima oko sebe? Ako je od toga prošlo već neko vrijeme, ova knjiga je za vas! Knjiga Detoks uma otkriva kako suvremeni svijet duboko utječe na naše svakodnevne odluke i aktivno manipulira njima zbog čega postajemo usamljeniji, tjeskobniji, deprimiraniji, nepovjerljiviji, boležljiviji i deblji no ikada. Autori nam u ovoj knjizi objašnjavaju kako je moguće probuditi se iz tog stanja monotonije te krenuti za trajnom radošću i duboko smislenim postojanjem – čak i dok proživljavamo teškoće, razočaranja i izazove. To je neizbježno. Ali, nije neizbježno osjećati se kronično nepovezano, maglovito, tjeskobno, frustrirano, možda čak i slomljeno, pod teretom samog života. Postoje vrlo stvarni i učinkoviti načini kako izbjegavati mnoge od tih osjećaja i, još važnije, stvarati trajnu sreću u životu. Savjeti izneseni na stranicama ove knjige jednostavni su, vrlo lako izvedivi, korisni i pristupačni, posebice desetodnevni program koji obuhvaća plan prehrane s četrdeset slasnih i zdravih recepata. Detoks uma ključni je vodič za naše ozdravljenje te nam utire put prema svrhovitijem životu koji će nas potpuno ispunjavati.