Image
Foto: www.profimedia.hr
Teška mladost
Foto: www.profimedia.hr

Teška mladost

Kao što već mnogi i znaju, Oprah Gail Winfrey rođena je 29. siječnja 1954. godine u Kosciusku u američkoj saveznoj državi Mississippi, a početak života bio joj je sve samo ne lagan. Rođena je u toliko siromašnoj obitelji da je jednom prilikom izjavila kako su joj jedine igračke bile kukci. Odgajala ju je samohrana majka, odijevajući je zbog neimaštine u vreće od krumpira, što je izazivalo podsmijeh među njezinim vršnjacima. Osim krajnjeg siromaštva, buduća najbogatija Afroamerikanka imala je traumatično djetinjstvo zbog toga što ju je ujak silovao u dobi od devet godina, a ostala je trudna s 14 godina i izgubila tek rođenog sina koji je preminuo zbog preuranjenog poroda. Kao da to nije dovoljno, nakon poroda se s majkom odselila u vrlo lošu čevrt Chicaga gdje je odrastala na ulicama. Vrlo brzo je usvojila pravila ponašanja u crnačkom getu te se i sama okušala kao sitna kradljivica. Dva puta je završila privedena u policiji, a priznala je kako je u tom periodu života pomišljala i na prostituciju kao najjednostavniji način zarađivanja. Srećom, sve se za Oprah promijenilo kada se u njezin život vratio njezin dugo odsutan otac Vernon. Taj bivši vojnik uveo je u njezin život disciplinu i zaštitio ju je od lošeg društva, na čemu mu je kasnije beskrajno puta zahvaljivala.

Nikada dobra voditeljica?
Foto: www.profimedia.hr

Nikada dobra voditeljica?

No, unatoč tome što je odrasla kao teško zlostavljano dijete, Oprah je od najmlađih dana svog života pokazivala da je posebna. Bila je toliko inteligentna i nadarena učenica da je preskakala razrede, a unatoč svim izgledima, sa 19 nije postala striptizeta već se po prvi puta okušala u novinarstvu. Naime, nakon završene srednje škole dolazi u Nashville i počinje raditi kao mlađahna voditeljica vijesti na radiju. U tom je gradu odlučila upisati i studij novinarstva, a nakon stečene titule seli u Baltimore te postaje televizijska voditeljica. Njezin prvi show zvao se „People Are Talking“, a zahvaljujući inovativnom pristupu postao je hit među gledateljima. Nakon tog prvog stečenog novinarskog iskustva, ova buduća medijska zvijezda vraća se u Chicago i dobiva jutarnji televizijski show "AM Chicago", a njezina karijera otad bilježi samo uspone. Zanimljivo je da joj ipak u studiju, kada su joj bile 23 godine, nisu svi prognozirali bogatu profesionalnu karijeru. Naime, njezin joj je urednik u tom periodu više puta znao reći da se nikada neće ostvariti kao urednica vijesti i TV voditeljica jer nije lijepa ni fotogenična. No, Oprah je dokazala da je za uspjeh potrebno puno više od samo lijepog lica, ponajprije jaka karizma, a ona je toga imala u izobilju.

 "Oprah Winfrey Show"
Foto: www.profimedia.hr

"Oprah Winfrey Show"

Oprah je dakle usprkos siromaštvu, zlostavljanju i malim izgledima u profesionalom svijetu ipak uspjela izgraditi pravo medijsko carstvo! Pokrenula je sada već legendarni "Oprah Winfrey Show". Emisija je imala nacionalnu pokrivenost na čak 120 kanala, a u samom početku emitiranja pratila ju je 10-milijunska publika. Poslije emitiranja prve sezone emisija zarađuje enormnih 125 milijuna dolara, a njezina kreatorica svojih prvih 30 milijuna, kojima otkupljuje produkciju od tvrtke ABC i osniva vlastitu producentsku tvrtku Harpo. Potaknuta nezadrživim uspjehom, ova genijalna voditeljica osniva vlastitu televizijsku mrežu koja putem multimedijskih platformi informira i inspirira gledatelje na poboljšanje kvalitete života. Tijekom svoje karijere duge više od 45 godina, Oprah je upravo zahvaljujući svom showu promijenila živote brojnim Amerikancima. Dijelila je kuće, automobile i goleme iznose novca svojim gledateljima, obrađivala teške životne teme te pomagala kada god je stigla. Postala je sinonim za ostvarenje američkog sna, ali i jedna od najbogatijih žena svijeta.

Zamalo oskarovka
Foto: www.profimedia.hr

Zamalo oskarovka

Da se doista radi o multitalentiranoj ženi govori i činjenica da je Oprah osim svoje voditeljske karijere ostvarila i zavidnu filmsku karijeru! Iako ona nije dugo trajala, ovoj tamnoputoj dami zamalo je donijela zlatni kipić. Naime, 1985. godine slavni Steven Spielberg ponudio joj je ulogu u filmu "Boja purpura", a vrlo brzo ispostavilo se da je Oprah genijalna glumica. Za ulogu Sofije u tom filmu, koji progovara o problemima mladih Afroamerikanki početkom 20. stoljeća, nominirana je za Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice, no nagrada joj je ipak izmakla. Unatoč tome, njezina uloga u "Boji purpura" smatra se kultnom, a samo je dodatno pomogla Oprahinoj karijeri - koja je ionako bila iznimno uspješna. No, to je bio jedini ozbiljan njezin zalet u filmske vode. Zapravo šteta, jer tko zna, možda je mogla postati i holivudska A-listerica.

Problemi s težinom
Foto: www.profimedia.hr

Problemi s težinom

Oprah je jedna od najpoznatijih slavnih osoba koja cijeli život muku muči s prekomjernom težinom. Oprah je otvoreno priznala kako ne jede jer je gladna, već zato što hranom zadovoljava emocionalne potrebe. „Hrana je moja droga, koristim je iz istih razloga zbog kojih narkoman konzumira drogu: da me utješi, smiri, da mi ublaži stres“, rekla je Oprah koja je kilograme počela nakupljati još na početku karijere. Uz dijete i vježbanje uspjela je povremeno postići vitku liniju, ali sa širenjem poslovnog carstva, rasla je i razina stresa, došli su problemi sa štitnjačom pa je ova TV zvijezda premašila brojku od sto kilograma. Nakon toga opet je promijenila način života te je 2017. smršavjela 20 kilograma. Danas svoju optimalnu težinu održava napornim treninzima te pomno osmišljenim planom prehrane, a to što je uvijek bila vrlo iskrena kada je riječ o njezinoj borbi s kilogramima samo joj je priskrbilo dodatne simpatije javnosti.

Turbulencije na ljubavnom polju
Foto: www.profimedfia.hr

Turbulencije na ljubavnom polju

Osim što inspirira mnoge svojim poslovnim pothvatima, Oprah javnost intrigira i svojim osobnim životom. Naime, ova slavna dama nikada se nije libila javno progovarati o svojim bivšim ljubavima i emocionalnim brodolomima. Tako znamo da su joj se 1970-ih veze raspadale zbog međurasnih tenzija i nerazumijevanja, kao i da je četiri godine bila ljubavnica oženjenom muškarcu - što ju je u konačnici dovelo na rub samoubojstva. Niz ljubavnih krahova, sve jedan za drugim, kroz desetak godina doveli su do toga da se 1980-ih jako udebljala te od stresa počela gubiti kosu, što joj je pak dodatno uništilo samopouzdanje. Iako ju je svijet obožavamo, sredinom 1980-ih Oprah je, prema vlastitom priznaju, mislila da ne zaslužuje poštovanje i ljubav te je konstantno bila u vezama s muškarcima koji su je loše tretirali. No, sve se promijenilo 1986. kada je upoznala svog partnera Stedmana Grahama s kojim je u vezi i danas. Iako su se planirali vjenčati 1992., na kraju su otkazali vjenčanje, ali nisu prekinuli. I dalje žive zajedno sa svojim kućnim ljubimcima, a djece nikada nisu imali.

Lezbijka ili ipak ne?
Foto: www.profimedia.hr

Lezbijka ili ipak ne?

Baš zbog toga što se nikada nije udala i nikada nije imala djece, Oprah se u tabloidima znalno zlobno optuživati da je lezbijka. Takve tračeve potakao je voditeljičin iznimno blizak odnos s prijateljicom Gayle King, no slavna voditeljica tu je tezu uvijek kategorički odbijala. Oprah je tako javno priznala kako razumije zašto je njezin odnos s Gayle ljudima čudan - društvo ima potrebu sve kategorizirati, a njihov odnos prelazi normalne norme romanitično-prijateljskih odnosa. No, čak iako ima jako bliske ljude u svom životu, nagađa se da će svo svoje bogatstvo ostaviti svojim ljubimcima i azilima za životinje. Iako nitko osim njezinih odvjetnika ne zna što točno skriva njezina oporuka, ova pomisao svakako intrigira mnoge. Kako god bilo, Oprah i dalje sretno živi u golemoj vili u Los Angelesu zajedno sa svojim životnim partnerom i čini se kako ju uopće nije briga za govorkanja javnosti.

Diva u svakom smislu
Foto: www.profimedia.hr

Diva u svakom smislu

Zaključno, što god mislili o Oprah i njezinim metodama novinarstva, jedno je neporecivo - ona je televizijska diva koja je iz ničega stvorila pravo carstvo. Ako ništa drugo, na tome joj svakako moramo skinuti kapu. Danas se njezino bogatstvo procijenjuje na preko 2.6 milijarde dolara, a ona je najplaćenije televizijsko lice u povijesti. Svaki njezin intervju, poput prošlogodišnjih s Adele ili princem Harryjem i Meghan Markle, izazove veliki interes javnosti, a Oprah donese još dodatnog publiciteta i zarade. Mora se priznati, ovo je poslovna žena bez premca.

Nezaustavljiva

Oprah Winfrey: Žena koja je iz ničega stvorila medijsko carstvo

Najbogatija Afroamerikanka svijeta, Oprah Winfrey na današnji dan je napunila 68 godina, a njezina je životna priča prava holivudska bajka o teškim trenucima, borbi i finalnom uspjehu. Iako je njezin put do zvijezda bio trnovit i pun trauma, danas je Oprah legenda show businessa, televizijska ikona i vlasnica medijskog carstva. Danas bogatašica i treća najmoćnija žena svijeta, a nekoć siromašna zlostavljana djevojka – ovo je njezina životna priča.

zena.hr • Foto www.profimedia.hr