Uživaj uz najbolje naslove

Dekica, čaj i dobra knjiga: Umjesto filmova, pročitaj ove feel good božićne knjige

Osim božićnih filmova, u blagdansko vrijeme obožavamo i božićne knjige, a ove jedva čekamo (opet) pročitati

bozic-knjige.jpg
Foto: Pexels

Božićno i blagdansko vrijeme najbolje je za opuštanje i odmaranje u toplini svog doma, uz okićenu božićnu jelku, božićne ukrase i miris svježe pečenih kolačića. Vrijeme je to koje volimo provoditi sa svojim najmilijima, uz dobar božićni film na televiziji ili pak uz neku dobru božićnu knjigu, kakve posebno volimo čitati u ovo doba godine.

Image
Novi naslovi

Voliš krimiće i trilere? Onda su ove tri knjige baš za tebe

Svaki ljubitelj knjiga zna da nema ništa bolje nego ovo doba godine provoditi uz naslove koje već jako dugo želimo pročitati, posebno ako se radi o knjigama božićne tematike - takve knjige nikada nam neće dosaditi i svakog Božića volimo pročitati barem jednu takvu.

Zato ovog Božića, umjesto filmova koje si pogledala već nekoliko puta, odluči se za jedan od ovih književnih naslova uz koje ćeš pobjeći od stvarnosti i zaroniti u čaroban božićni svijet - izdvojile smo nekoliko odličnih knjiga koje će se svidjeti baš svakome.

Sarah Morgan, "Možda ovog Božića"

Zavodnik i vječiti neženja Tyler O'Neil, strastveni bivši skijaš koji je nekoć osvajao Svjetski skijaški kup, danas je osuđen da trenira srednjoškolsku ekipu u obiteljskom zimovalištu koje je bilo pred propasti, ali koje su on i njegova braća ipak uspjeli spasiti. Tyler se našao u još jednoj nepoznatoj situaciji – kako biti roditelj. Naime, k njemu se nedavno doselila kći Jess, koju je dobio u vezi s Janet i koju obožava više od svega. Među ostalim, tinejdžerica je vatrena obožavateljica skijanja, poput oca, stoga ju on i Brenna zajedno treniraju, svatko sa svojim pristupom. Brenna je jednako tako strastvena skijašica i jedina je uvijek uspijevala držati korak s Tylerom na snijegu. Njih dvoje najbolji su prijatelji od djetinjstva, ali Brenna je zapravo zaljubljena u Tylera. Između njih se nikada ništa nije dogodilo, ali treba li samo stvari pomaknuti u pravom smjeru? Kayla i Élise, Brennine najbolje prijateljice i zaručnice Tylerove braće, smatraju da Tyleru i Brenni samo treba prava prilika i da će onda sve sjesti na svoje mjesto…

shimmer fallback

Charles Dickens, "Božićna priča"

"Božićna priča" najpoznatija je blagdanska priča koja prati Ebenezera Scroogea čije je ime sinonim za pohlepu i štedljivost i koji ne voli Božić. Ovaj stav ubrzo je osporen kada se duh njegovog starog partnera, Jacoba Marleya, vraća iz groba kako bi ga progonio na sam Badnjak. Scroogea tada naizmjence posjećuju tri duha božićne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, od kojih svaki otkriva zabludu na svom putu i postupno otapa smrznuto srce ovog starog škrtca, vodeći ga prema njegovom iskupljenju. Na putovanju na koje idemo sa Scroogeom susrećemo se s bogatim nizom Dickensovih likova, uključujući siromašnu obitelj Cratchit s bolesnim Tiny Timom i velikodušnim i veselim Fezziwigom.

shimmer fallback

Lucy Coleman, "Božić na idiličnom imanju"

Prekrasno ispričana topla i iskrena blagdanska priča o ljubavi i nadi. Imogen Tolliman nikad nije upoznala majku. Odrasla je s ocem, a nakon njegove iznenadne smrti brigu o Immi preuzeo je njezin djed Tollie, koji živi u starinskoj kamenoj kući u malenom pitoresknom mjestu na jugozapadu Engleske. Iako već u poznim godinama, Tollie je jedan od aktivnih organizatora Božićne plovidbe s Djedicom – blagdanskog putovanja riječnim kanalom koje već godinama pred sam Božić oduševljava djecu i odrasle iz cijeloga kraja. Odrastajući s Tolliejem u Aysburyju, Immi počinje sve više cijeniti ljude i zajednicu među kojima ima sreću živjeti. Kada je Immi upoznala Graya Adamsa, odmah je shvatila da je to muškarac njezina života. Njihova veza postaje sve ozbiljnija, stoga su odlučili blagdane provesti zajedno i uljepšati ih zarukama u krugu obitelji i nekoliko najbližih osoba. Trebao bi to biti njihov Božić za pamćenje. No kako se bliži dan proslave, lagan sniježak pretvara se u mećavu koja zamete cijeli kraj dubokim snijegom, zbog čega bi se njihov san o nezaboravnom Božiću mogao pretvoriti u dan koji će pamtiti cijeli život, ali, nažalost, uglavnom po lošemu.

shimmer fallback

Chris van Allsburg, "Polarni ekspres"

Na Badnju večer jedan je dječak mirno ležao u krevetu i odjednom začuo zvukove - kad je ustao, ugledao je čaroban vlak ukrašen snježnim pahuljama. Odmah se pridružio njegovim putnicima koji su krenuli na Sjeverni pol, ususret Djedu Mrazu. Putovali su pokraj mračnih šuma kojima lutaju vukovi, sve do velegrada na vrhu svijeta u kojemu sve želje postaju stvarnost. Polarni ekspres prekrasna je božićna priča o vjerovanju u Djeda Mraza koja nas uči vrijednostima vjerovanja u snove te da svatko od nas ima pravo sam odlučiti hoće li vjerovati.

shimmer fallback

John Green, "Pada snijeg"

Nezapamćena mećava na sami Badnjak pretvorit će slatki mali grad u romantični raj, nalik onima kakvi se viđaju u filmovima. Skoro… Jer, šetnja po snježnoj mećavi usred ničega u filmovima obično završava poljupcem sa šarmantnim neznancem. Ali, tko bi i pomislio da se probijanje maminim autom po snijegom zatrpanim ulicama u društvu dvoje prijatelja iz djetinjstva može završiti romansom? Ili da put do istinske ljubavi počinje brutalno preranom jutarnjom smjenom u Starbucksu? Troje superpopularnih autora knjiga za mlade – John Green, Maureen Johnson i Lauren Myracle – obasjat će blagdane čarolijom i smijehom u tri međusobno isprepletene božićne priče.

shimmer fallback

Agatha Christie, "Božić Hercuela Poirota"

Poirot se priprema za miran Božić sa svojim knjigama i radiom koji će mu praviti društvo, no iznenada zazvoni telefon. Zove ga Simeon Lee, koji je upravo primio šest dijamanata iz svoga muzeja u južnoj Africi. Simeon moli Poirota da provede Božić s njim, jer se boji da mu je život u opasnosti. Lee je ljutit starac koji ne vjeruje svojoj obitelji i smatra da se oni samo zanimaju za njegovo bogatstvo. S njim još stanuju sinovi Alfred i George, njihove supruge Lydia i Magdalene, te batler Tressiillian i vozač Horbury. No, Poirot nije jedini neočekivani gost. Tu su i Simeonov davno izgubljen sin Harry, te Pilar, njegova unuka iz Španjolske.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.