Jedvačekanje

Nagrađivana dramska serija 'Besa' od 19. prosinca na RTL-u

Posljednja dva tjedna u godini rezervirana su za TV premijeru serije 'Besa'! Vrhunsku kriminalističku poslasticu, koja je postigla sjajnu gledanost diljem regije i 2019. u Srbiji dobila Zlatnu antenu za najbolju TV seriju, od 19. prosinca možete pratiti na RTL-u, a gledatelji će uživati u dvije epizode dnevno

Lana i Radivoje.jpg

U dvije sezone 'Besa' na surov način dočarava kako se jedan običan i miran život može pretvoriti u pakao i neprestanu borbu za preživljavanjem, a sve zbog iskonskog nagona da zaštitite svoju obitelj. Glavni lik Uroš Perić (Radivoje Bukvić), obiteljski čovjek iz Beograda i otac dvoje djece, vozeći kombi na službenom putu u Crnoj Gori sudjeluje u prometnoj nesreći u kojoj strada djevojka Besiana (Elizabeta Brodić). Stvar postaje puno ozbiljnija kada Uroš dozna da je poginula djevojka kći najvećeg balkanskog narkobosa Dardana Beriše (Arben Bajraktaraj), koji živi pod postulatom - krv si uzeo, krv ćeš dati! Da bi izbjegao krvnu osvetu prema svojoj obitelji, Uroš je primoran postati ubojica koji za Dardana ubija njegove neprijatelje. Dardan mu daje besu (časna riječ kod Albanaca koju može dati pojedinac, obitelj, selo ili pleme, a prekršitelj bese izložen je krvnoj osveti), da će nakon što izvrši pet ubojstava - biti ponovno slobodan... „Uroševa želja da nađe rješenje za nesreću koja nadvija njegovu obitelj je udvostručena. Ne odustaje od toga da pokuša riješiti nerješivo i da nemoguće postane moguće. Ne pamtim da me neki lik toliko magnetično tjerao na poistovjećivanje kao Uroš“, rekao je Radivoje i istaknuo da se odmah suživio sa svojim likom.

Image

'Besa' ima tri autora; jedan od njih je Englez Tony Jordan (Život na Marsu i Vrhunski prevaranti), Mladen Matičević i Igor Stoimenov. Spletke, korupcija, žestoki obračuni, organizirani kriminal na Balkanu te ponajprije priča o ljudima koje je spojio nevjerojatan splet okolnosti čine radnju iznimno napetom pa će se svidjeti ljubiteljima serije i izvan ovih prostora. Među njima svakako treba istaknuti Radivoja Bukvića (Umri muški 3 i 96 sati), koji je utjelovio glavnog lika Uroša Radića te druge brojne inozemne glumce kao što su Arben Bajraktaraj (Harry Potter) i Sebastian Cavazza, kao i glasovitog Miodraga Krivokapića.

Serija 'Besa' nastala je u međunarodnoj koprodukciji Adrenalina, Red Planet Picturesa i RTL-a, a 2018. oduševila je publiku kad je premijerno prikazana na Sarajevo Film Festivalu. Rađena je po najvišim produkcijskim standardima, a okupila je sjajne svjetske i domaće scenariste, kao i regionalnu i inozemnu glumačku postavu. Prvi put na ovim prostorima proslavljeni britanski scenarist Tony Jordan, prema ideji Srđana Šapera, kreirao je serijal koji prati sve standarde poznatih britanskih dramskih serija. „Nakon rada na mnogim dramskim serijama u Engleskoj i Americi, moram priznati da je rad na 'Besi' bilo fantastično iskustvo. Odlična produkcija i glumačka ekipa donose gledateljima seriju iste kvalitete kao i u Engleskoj. Lijepo je vidjeti da originalne drame, kao one koje se mogu vidjeti diljem svijeta, dolaze i s Balkana, a da predstavljaju univerzalne priče s kojima se svi možemo identificirati“, izjavio je glavni pisac i kreator serije Tony Jordan.

Image

Serija broji oko dvjesto glumaca s područja bivše Jugoslavije, kao i strane glumce iz Albanije, Velike Britanije i Francuske, a snimana je u Crnoj Gori, Estoniji i Srbiji. Raskošna produkcija može se uspoređivati s posljednjim dometima britanske televizije, brojne akcijske scene uistinu su besprijekorne, a nakon što je osvojila srca publike, kao format prodana je na nekoliko tržišta.

Svako se obećanje može prekršiti. Osim bese. Napetu dramsku seriju gledajte od 19. prosinca na RTL-u u večernjem terminu!