Kad se na more mora, nije fora

Kolumna jedne žene: Odmor na godišnjem odmoru? Malo sutra!

Znanstvenici kažu da je za dugovječnost ključno biti na odmoru minimalno tri tjedna. To ne bi izdržao prosječni hrvatski novčanik, a ni prosječni hrvatski brak. Godišnji odmor bi se trebao zvati godišnji umor

oo.PNG
Foto: Goran Kovačić, Pixsell

Studija koju je provelo Europsko kardiloško društvo pokazala je kako je za dugovječnost ključan dugi godišnji odmor, odnosno onaj koji traje minimalno tri tjedna u komadu. Naime, tek tada se čovjek pošteno odmori i oslobodi od stresa, za koji je i ovo 40-godišnje istraživanje još jednm potvrdilo da je naš najveći neprijatelj. Stoga, na more se ide da bi se odmorilo. I ovo izgleda kao činjenica oko koje nema rasprave, no priznat ćeš, godišnji odmor je sve drugo, osim odmora.

Ok, odmor je za novčanik, koji ćeš po povratku kući ostaviti da odmara u ladici i čeka neke bolje dane, jer sve što si imala, ostavila si u ugostiteljskim objektima i trgovinama uz obalu. Jesti se mora i na moru, a cijene su papreno visoke.

Image
Kad skoči živa, skaču i živci

Kolumna jedne singl žene: Test ljubavi na plus 40!

Godišnji odmor je ultimativni izvor stresa, a ne osloboditelj od istoga. Kreni samo od od pakiranja i putovanja do odredišta. Imaš li muža, klince i ljubimce, situacija je još gora. Dok ih sve spakiraš, zavežeš u sjedalice, kaveze i za volan, vrijeme je za prvu čašu nečeg žestokog, a još niste ni izašli iz garaže. Već na naplatnim kućicama upadate u kilometarsku kolonu, iako ste na put pošli u nedoba. Izgleda da su se i drugi vodili istom logikom i sada se nenaspavani i bez kave šamarate pogledima kroz stakla svojih automobila. Na sreću, klime rade, prozori se ne otvaraju pa ne dolazi do verbalnog i nedajbože fizičkog kontakta, no napetost raste. Mic po mic, mic po mic, približavate se odredištu. Već si otupjela na plač, škrgut zuba i lavež iz stražnjih redova. Unatoč klimi, znojni ste i mokri, neki su i ispovraćani. Muža ne možeš vidjeti očima, a jadan ništa nije skrivio. Dovoljno je što preglasno diše.

Da ste doma, sad bi svatko od vas bio na svom radnom mjestu, na sigurnoj udaljenosti. Ispuhali biste se, popili kave s kolegama, odradili posao, obavili ostalo što imate i tek se za večerom vidjeli. Isto je s klincima. Dobar dio dana bili bi u vrtiću, školi i u produženom boravku. Ovako, svi ste neprestano skupa 24 sata. Kuhati ionako moraš jer ste u apartmanu i preskupo je svaku večer jesti negdje vani… Uglavnom, tek ste došli u Jelsu, Kaštel Štafilić, Mundanije, Vodice ili neku drugu ljetnu destinaciju, a ti si zrela za nekoliko dana mira koji se propisuje preko recepta ili uputnice. No, vrijeme je za plažu i napuhivanje luftića, plamenaca i jastučića za ruke, nepromočive pelene i ljetne proljeve. Izdržat ćeš, ne brini. Svake si godine dosad preživjela godišnji odmor. I ove ćeš! Sretno!

Image
Foto: Pexels


Godišnji odmor ultimativni je test za ljubavne veze, brakove pa čak i prijateljstva, odnos temeljen na čistoj naklonosti prema drugoj osobi, u kojem nas ništa ne obvezuje. Čak i prijateljstva pucaju u apartmanu, 50 metara od mora, kada se s najboljom frendicom žestoko posvađaš uz petu čašu gin tonika sa sušenim ružicama, hibiskusom i crvenim paprom (koje ste zajedno s ginom i tonikom na akciji kupile u trgovačkom centru pred polazak na more) pa krenete vaditi kosture iz ormara. Jedna će ujutro još mamurna, ali i dalje ljuta spakirati stvari i napustiti Jakišnicu, dok će druga ostati solo još dva dana, koliko ste uzele apartman. Ako prijateljstva pucaju onda kada bi prijateljima trebalo biti najljepše, gdje li neće brakovi u kojima se puno toga mora? On mora s njom na more, iako bi najradije s onom drugom koja i služi upravo za relaksaciju i uživanciju - jednom riječju odmor - ono što Europsko kardiološko društvo toplo savjetuje u trajanju od najmanje tri tjedna. Nju eventulano može u predsezoni prokrijumčariti na dva dana (daleko je to od tri tjedna) u Istarske toplice pod izlikom da ide na poslovni put, no sa zakonitom mora provesti godišnji odmor. To je, među redovima, obećao pred matičarem.

I eto ga, sad je na odmoru. Uzeo je apartman na deset dana za njega, ženu i djecu (tri tjedna u ovom aranžmanu ne bi izdržao). Masno ga je platio i sad se mora odmoriti. A kako? Najradije bi na glavu navukao facekini da ga nitko ne vidi i da on nikoga ne vidi. Navukao bi ga i njoj, ali prepali bi se klinci. Mama je ipak mama. Kada krenu šiziti kupi im sladoled i ćevape. Nju ne može tako lako zadovoljiti, ali sam si je kriv. No, snalažljiv kakav jest, pronašao je način da i na moru pobjegne od ženina bijesa - prijavio je za rujan utramaraton pa po cijele dane pliva, trči i vozi bicikl. Što ti je aktivni odmor!

Stavovi i metode izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije zena.hr