Knjige tjedna: "Zapad" i "Dječak iz sjene"

Fraktura se pridružuje blagdanskom darivanju čitateljicama hit naslovima

Knjige tjedna: "Zapad" i "Dječak iz sjene"

Julia Franck: Zapad


Još koji trenutak i Nelly Senff i njezino dvoje djece dospjet će s druge strane Zida, na Zapad. Na Istoku više nemaju ništa: prije tri godine Nellyin si je muž oduzeo život, ili su joj tako barem rekli – ne može biti sigurna, nisu joj dopustili vidjeti tijelo.
Jedino što sada želi jest otići, zaboraviti, započeti život iznova.

Ali sedamdesetih godina prošloga stoljeća za Nelly Senff i tisuće onih poput nje iza Zida ne počinje Zapad – ondje su nepovjerljivost, hladnoća i prihvatni centar Marienfelde. I baš tu, u Čistilištu, između onoga što nije bilo Pakao i onoga što neće biti Raj, briljantna njemačka spisateljica Julia Franck pronalazi svoje junakinje i junake, rastavlja kompas predrasuda i u potrazi za ljudskošću nanovo uspostavlja strane svijeta.

Lijepa udovica Nelly Senff, poljska violončelistica Krystyna, izmučeni glumac Hans i John, tamnoputi agent CIA-e, susrest će se i dotaknuti u ograđenom perimetru Zapada, a ono što će iz njihovih dodira nastati potresna je i moćna priča o hrabrosti, roditeljskoj ljubavi i čovječnosti koja opstaje ili nestaje pod udarcima teškog čekića povijesti.

Zapad je napet poput trilera, no ponajprije je jezično remek-djelo.
Neue Zürcher Zeitung

Julia Franck od početka je imala iz­niman osjećaj za tempo pripovijedanja. Maestralno opisuje neizgovorivo u od­nosima dvoje ljudi.
Berliner Zeitung

Nije jednostavno napisati roman o pre­bjezima iz DDR-a koji odiše duhom epske pravde, a pogotovo napisati ga za publiku koja, kad je o povijesti dviju Njemački riječ, zna samo za gorljivu sumnju ili blagu nostalgiju. Julia Franck u tome je uspjela... Ona ne želi poravnati račune s DDR-om – za takvo što predobra je spisateljica.
Frankfurter Allgemeine Zeitung


Nakladnik: Fraktura
Prevela s njemačkog Latica Bilopavlović Vuković
Broj stranica: 288
Godina izdanja: siječanj 2015.
Naslov izvornika: Lagerfeuer
Uvez: meki
Cijena: 99,00 kn, s popustom: 89,10 kn


Carl-Johan Vallgren: Dječak iz sjene


U ljeto 1970. maleni dječak nestaje sa stanice podzemne željeznice u Stockholmu. Nepoznata žena odvodi ga sa sobom te mu se gubi svaki trag. Nekoliko desetljeća poslije nestaje i dječakov brat, bogati nasljednik Joel Klingberg. Njegova supruga obraća se Dannyju Katzu, muževu prijatelju iz Prevoditeljske škole Oružanih snaga, geniju za jezike ovisničke prošlosti, moleći ga za pomoć. Katz nevoljko pristane tražiti Joela te ubrzo otkriva da moćna obitelj Klingberg skriva mnoge tajne. A kada ga okrive za ubojstvo koje nije počinio, njegova potraga prerasta u borbu za puko preživljavanje.

Dječak iz sjene prvi je roman iz serije noir-trilera Carl-Johana Vallgrena s Dannyjem Katzom kao glavnim likom. Pakleno neizvjestan, pun zapleta i preokreta te napet do samoga kraja, poziva na putovanje u svijet u kojem ni smrt nije kraj.

“Briljantan triler: dobro napisan, promišljeno provokativan, pametan i jezovit.”  
Dagens Naeringsliv   

“Šveđani u svojem najboljem izdanju. Carl-Johan Vallgren uspio je od Dannyja Katza stvoriti dugotrajan i originalan glavni lik.”
vildmedkrimi.dk  

“U Vallgrenov zaplet jednostavno morate povjerovati! “  
Hallandsposten

“Ugodno iznenađenje, impresivni debi u kriminalističkom žanru. Napisan stilom koji po spektakularnosti podsjeća na knjige Larsa Keplera.”  
Dagens Nyheter   

“Napisan iznimno dobrim stilom, koji je pravi ‘protuotrov’  za stereotipe o ovom žanru.”  
Svenska Dagbladet   

“Dječak iz sjene puno je obećavao i ispunio sva očekivanja.”  
Gefle Dagblad   

“Izvrsno i elegantno. Demonstracija prave snage!”
Aftenposten   

“Ova je knjiga napravljena poput savršeno ugođena filma – pravi literarni triler, pakleno napet.”
The Crime House


Nakladnik: Fraktura
Preveo sa švedskog Danilo Brozović
Broj stranica: 304
Godina izdanja: lipanj 2015.
Naslov izvornika: Skuggpojken
Uvez: meki
Cijena: 139,00 kn, s popustom: 125,10 kn

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.