Knjiga tjedna: Tuga je pernata stvar

Roman prvijenac autora od kojeg se u Britaniji još mnogo očekuje!

Knjiga tjedna: Tuga je pernata stvar

Nakon iznenadne smrti supruge, otac s dvojicom sinova mora pronaći način kako nastaviti živjeti i prebroditi tugu. No u trenucima samoće i očaja dolazi im iznenadni posjetitelj, pomoćnik, savjetnik, vodič kroz tugu – Vrana. Jedino što je zanima jest tuga i odlazi tek kada ona nestane.

Ovaj heterogeni roman ispripovijedan je iz triju perspektiva – perspektive oca, dječaka i Vrane – te podijeljena u tri dijela. Svaki dio nosi vlastiti stilski ton koji se razvija od podrugljivosti i potresenosti do iskupljenja i emocionalnog uravnoteženja. Zbog svoje izražene kontemplativnosti, snažnih emocija i stilskih bravura roman se može čitati i kao zbirka lirskih priča.

UTJECAJ TEDA HUGHESA
Rečenice ovoga romana uvelike odišu stilom velikog engleskog pjesnika Teda Hughesa. I na razini same priče odan je hommage tom piscu jer se lik oca bavi proučavanjem upravo tog pisca te pokušava dovršiti knjigu Vrana na kauču Teda Hughesa: Divlja analiza. Hughesova je poezija ispunjena nasilnom ljepotom i nesentimentalnom izravnošću, što možemo zamijetiti i u Porterovu djelu, a jedan od glavnih Hughesovih simbola upravo je vrana.

ODUŠEVLJENJE ČITATELJA I KRITIKE!
Od dana izlaska ovoga roman kritika i čitatelji ne prestaju ovog mladoga autora obasipati laudama. Budući da autor otvara vrlo kontroverznu i bolnu temu – nošenje s tragičnom smrću životnog partnera – mnogi su u čitanju ovih redaka pronašli pravi self-help! Autor se vrlo vješto uživljava u lik osobe koja se nosi sa strašnom životnom nedaćom te iznosi najfinije emocije i razmišljanja pretočene u estetiziran iskaz. Porter tako kao pravi umjetnik uspijeva podsjetiti da je jedna od osnovnih zadaća književnosti djelovati i terapeutski!

Ovaj izuzetan prvijenac, pun neočekivanih duhovitosti i emocionalne točnosti, najavljuje dolazak uzbudljivog, mladog i darovitog pisca koji će tek obilježiti suvremenu britansku književnost!

•    Među 100 najvažnijih knjiga 2016. g. prema The New York Times Book Reviewu
•    Dobitnik međunarodne nagrade Dylan Thomas za 2016. godinu
•    U užem izboru Guardianove nagrade za prvijenac godine

“Snažan, nadrealan roman-poema o žaljenju i zacjeljivanju.” (San Francisco Chronicle)

Max Porter urednik je u izdavaštvu. Živi u Londonu sa ženom i djecom. Tuga je pernata stvar (2015) prva mu je knjiga, a njegova nova ostvarenja čitatelji i kritičari diljem svijeta željno iščekuju.

Max Porter: Tuga je pernata stvar
Godina izdanja: 2018.
Urednik: Zoran Maljković
Naslov izvornika: Grief is the Thing with Feathers
Uvez: meki
Format: 140 x 200 mm
Broj stranica: 120
Cijena: 89,00 kn