Knjiga tjedna: Skandinavska Sense dijeta – Suzy Wengel

Svi odgovori na pitanja kako trajno izgubiti kilograme i zadržati idealnu težinu

Knjiga tjedna: Skandinavska Sense dijeta – Suzy Wengel

Suzy Wengel danska je autorica revolucionarne Sense dijete, odnosno načina prehrane kojim zauvijek možete smanjiti težinu. Ponukana vlastitim iskustvom te konstantnim vraćanjem kilograma, jo-jo efektom i psihološkim pritiskom koji ju je pratio tijekom njezina odrastanja i sazrijevanja punih osamnaest godina, Suzy se odlučila na veliku promjenu svog načina prehrane, a sve to, kako sama kaže 'uz malo zdravog razuma'. I tako se nepovratno riješila viška od 40 kilograma, a metodu kako je došla do toga, na našu sreću, odlučila je prenijeti u odlično oslikanih i ispisanih 250 stranica „Skandinavske Sense dijete”.

Ova 'najjednostavnija dijeta na svijetu' zapravo je revolucionarna upravo u toj svojoj jednostavnosti – temelji se na ideji da se jede smislena (eng. sense) inačica hrane koju i inače jedete. Znači, ako volite špagete bolonjez, jest ćete ih i dalje, samo ćete pojesti manje špageta, a više umaka bolonjez u kojem ima više povrća, i sve zajedno ćete nadopuniti zelenom salatom. Ova dijeta namijenjena je svima, i muškarcima i ženama, i to radi postavki na kojima se temelji.

shimmer fallbackPa krenimo od njih. Na samom početku, Suzy nas upoznaje s načelom šake i kutijama za obroke. Svaki obrok dozvoljava četiri šake hrane: jednu do dvije šake povrća, jednu šaku bjelančevina, jednu šaku škroba ili voća te dodatno jednu do tri žlice masnoće. Jedan obrok predstavlja jednu kutiju, a dozvoljena su tri obroka dnevno. Navedene dinamike potrebno se pridržavati minimalno devet dana. U knjizi su vrlo praktično, zajedno s fotografijama, navedeni primjeri dnevnih jelovnika, detaljne upute i brojni recepti. S obzirom na to da se ovog načina prehrane lako mogu pridržavati i muškarci, postoje i posebni jelovnici i recepti namijenjeni samo njima. Naime, veličina naših šaka povezana je s građom tijela što nam olakšava da, uz pravilan odabir namirnica, ostanemo u kalorijskom deficitu. Pa će tako muškarci koji imaju veće šake jesti isto što i žene, samo u većim količinama.

Sadržajno, u knjizi možete pronaći i vrlo detaljno kazalo namirnica, kao i prigodne zamjene za pojedine proizvode – alternativne mliječne proizvode, zamjene za brašno te odgovore na pitanje što s bjelančevinama u prahu. Također, susrest ćete se i s nekoliko iskustava osoba na Sense dijeti, a koje su izgubile do 60 kilograma, kao i s njihovim svakodnevnim motivacijama. 

Zanimljivost koju Suzy Wengel uvodi je barometar gladi, svjesna činjenice da pojedinci ne mogu prepoznati signale gladi koje nam šalje naše tijelo, ali i utjecaja modernog načina života na našu sveukupnu prehranu, poglavito stresa i emotivnog prejedanja.

I jeste li znali da doručak nije najbitniji obrok u danu? Da je u redu i kasno večerati? A znate li da tjelovježba nije presudna za gubitak kilograma? Zanimljivo, zar ne? Odgovore na ova i brojna druga pitanja pronađite u Skandinavskoj Sense dijeti, koja je lako savladiva, a dugoročno sigurno možete ostati na smislenoj varijanti hrane koju i trenutačno jedete. 

Naslov: Skandinavska Sense dijeta Autorica: Suzy Wengel Izdavač: Egmont Puls Uvez: meki s klapnama Broj stranica: 256 Cijena: 129,00 kn

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.