Johnny Cash i June Carter

Kad je Johnny sreo June: Ljubavna priča koja je i danas inspiracija

Povodom godišnjice rođenja Johnnyja Casha - jednog od najvećih glazbenika svih vremena, prisjetile smo se i njegove velike ljubavne priče s partnericom u životu, ali i na pozornici - June Carter

profimedia-0546496378.jpg
Foto: Profimedia

Lako moguće najljepša romansa između dvoje glazbenika svih vremena, Johnny Cash i June Carter imali su ljubavnu priču koja je nadmašila vrijeme, ovisnost te uspone i padove slave.

Od izvođenja hit crossover pjesama kao što je legendarna "Jackson", do inspiriranja sjajnog filma "Hod po rubu" o njihovoj vezi, Johnny Cash i June Carter do danas ostaju jedna od najpoznatijih i najslavnijih veza 20. stoljeća. Ipak, nije uvijek sve bilo glatko - ali i June i Johnny svladali su osobne prepreke i prepreke u glazbenoj industriji koje su ih mogle vrlo lako spriječiti da ostanu zajedno.

Budući da je Johnny Cash rođen na današnji dan prije točno 90 godina, prisjetile smo se života ovog velikog glazbenika, ali i njegove velike ljubavne priče s June Carter.

Johnny Cash i June Carter - prije nego što su se upoznali

J.R. Cash rođen je u okrugu Cleveland u Arkansasu 26. veljače 1932. godine. Cash je kasnije preuzeo ime John na inzistiranje regruta u zrakoplovstvu koji nije prihvaćao samo inicijale (JR je navodno bio kompromis između njegovih roditelja koji se nisu mogli složiti oko imena), iako se osnivaču Sun Recordsa, Samu Phillipsu, često pripisuje da je prilagodio ime u ono po kojem ga danas poznajemo - "Johnny".

Njegovo djetinjstvo i mladenački život narušeni su tragedijom kada je njegov stariji brat Jack, koji je ujedno bio i njegov uzor, poginuo u nesreći dok je pilio drva kada je Johnny imao 12 godina. Prema Cashovoj sestri, mladi Johnny pomogao je kopati bratov grob na dan sprovoda, a zatim cijeli sprovod proveo stojeći prekriven blatom i prljavštinom. Sam glazbenik rekao je da ga je taj događaj promijenio i da nakon bratove smrti nikada više nije bio isti.

Nakon srednje škole radio je niz kratkoročnih poslova prije nego što se konačno pridružio zrakoplovstvu. Nedugo prije nego što je otišao u Njemačku 1951. godine, upoznao je Vivian Liberto na klizalištu u San Antoniju, s kojom je započeo burnu romansu. Tijekom Cashove službe, njih dvoje su izmijenili ogroman broj pisama, a kada se 1954. vratio u SAD, vjenčali su se. U svom 11-godišnjem braku dobili su četiri kćeri; Rosanne, Kathy, Cindy i Taru.

Mladenci su se preselili u Memphis gdje je Cash nakratko prodavao uređaje prije nego što ga je njegov brat Roy upoznao s gitaristima Lutherom Perkinsom i Marshallom Grantom, koji su kasnije postali njegovi pomoćni glazbenici (poznatiji kao Tennessee Two). Nakon što se upoznao sa Samom Phillipsom 1955. godine, Cash je odsvirao jednu od svojih originalnih pjesama, "Hey Porter", koja je producenta dovoljno zainteresirala da ga je zamolio da napiše i jednu tužnu pjesmu kako bi ih upario. Nadobudni Johnny navodno je otišao kući i napisao pjesmu "Cry, Cry, Cry" za 15 minuta. Snimio ju je u svibnju i izdao uz 'Porter' te je taj trenutak označio početak njegovog puta do slave.

S druge strane, Valerie June Carter rođena je u Maces Springsu u Virginiji 23. lipnja 1929. te je od samih početaka odrastala uz glazbu. Njezina majka Maybelle svirala je s uspješnom country i folk grupom The Carter Family s Juneinim ujakom A.P. Carterom i njegovom suprugom Sarom od 1927. godine - a do svoje desete godine, mala June je također počela pjevati u bendu.

U 1940-ima je June, zajedno sa svojom majkom i njezinim dvjema sestrama, Helen i Anitom, osnovala postavu Mother Maybelle and the Carter Sisters putujući zemljom i svirajući u radio emisijama da bi se na kraju se pridružila postavi radijeske emisije s country glazbom, Grand Ole Opry.

Kroz Opry je June upoznala honky-tonk pjevača Carla Smitha, za kojeg se udala 1952. godine i s kojim je dobila kćer Carlene, koja je i sama kasnije postala uspješna country glazbenica.

Kad je Johnny sreo June…

U srpnju 1956. godine Johnny Cash debitirao je na Grand Ole Opry pozornici. Nedavno prije toga objavio je pjesmu "I Walk the Line" koja je tada postala rijedak hit i među obožavateljima popa i među obožavateljima country glazbe. Pjevač Carl Smith poželio je Cashu dobrodošlicu, ali upravo je upoznavanje s Carlovom suprugom June ostalo kao trenutak koji je Johnny pamtio do kraja života.

"Oduvijek sam te želio upoznati", navodno joj je rekao Cash, koji je odrastao slušajući June kako nastupa sa svojom obitelji. June, koja se nedugo prije vratila s turneje s Elvisom Presleyem, navodno je odgovorila: "Osjećam se kao da te već poznajem."

"Ne mogu se sjetiti ničega drugog o čemu smo razgovarali, osim njegovih očiju", napisala je June Carter u bilješkama na Cashovom box setu iz 2000. godine - 'Love, God, Murder'. "Te crne oči koje su blistale poput ahata…Imao je moć nad svojom izvedbom koju ja nikad prije nisam imala. Samo gitara i bas i nježna prisutnost koja je učinila da ne samo ja, već i cijela publika postanemo njegovi sljedbenici."

Početak glazbene suradnje i nečeg više…

Do ranih 1960-ih, Carter je s Cashom redovito bila na turnejama kao pomoćni vokal, partnerica u duetu i zabavljačica. Do tada se razvela od Carla Smitha, ali se ponovno udala za policajca po imenu Edwin Nix, s kojim je 1958. dobila kćer Rosie, koja je također postala country glazbenica.

I Carter i Cash ostali su u braku sa svojim supružnicima do 1966. odnosno 1967. godine (Vivian je podnijela zahtjev za razvod 1966., ali je razvod finaliziran tek sljedeće godine). Unatoč činjenici da je njihova romansa postala nešto poput bajke country glazbe, par je tijekom godina ostao relativno oprezan i privatan što se tiče početka njihove veze.

"Nikad nisam puno pričala o tome kako sam se zaljubila u Johna", rekla je June za Rolling Stone 2000. godine. "Za mene nije bilo prikladno vrijeme da se zaljubim u njega, a nije bilo ni zgodno za njega da zaljubi se u mene…Uplašila sam se njegovog načina života. Pomislila sam, ne mogu se zaljubiti u ovog čovjeka, ali bilo je to poput prstena od vatre (I can’t fall in love with this man, but it’s just like a ring of fire)." Upravo ju je ta misao inspirirala da zajedno s Merle Kilgore napiše Cashovu hit pjesmu 'Ring of Fire'.

June je pomogla Johnnyju izaći iz pakla ovisnosti

Johnny Cash dugo se borio s ozbiljnom ovisnošću o drogama i alkoholu. Brak mu se raspadao zbog njegovih čestih izbivanja, nevjera i ovisnosti, a znao je otkazivati ili jednostavno propuštati koncerte upravo zbog svojih poroka.

Tijekom svog života bio je uhićen sedam puta, iako nikada nije proveo neko značajno vrijeme u zatvoru. Većina njegovih kaznenih djela odnosila se na drogu ili alkohol, uključujući uhićenje 1965. godine nakon što je Cash prešao granicu od Teksasa do Juareza u Meksiku i bio uhvaćen kako se vraćao s više od 1000 tableta amfetamina u posjedu. Iste godine je također slučajno zapalio dio Nacionalne šume Los Padres u Kaliforniji kada se njegov kamper zapalio u blizini, spalivši stotine hektara šume i ubivši mnoge od ugroženih kalifornijskih kondora u regiji. Federalna vlada ga je tužila zbog zločina, čime je postao prva osoba koju je američka vlada tužila zbog podmetanja šumskog požara. Ipak, iz pakla ovisnosti izvukla ga je upravo June koja se i sama navodno borila s istim problemima nakon razvoda.

Napokon vjenčanje - 12 godina nakon prvog susreta

Iako nikada javno nisu govorili o tome kada i kako su započeli svoju ljubavnu priču, Johnny je zaprosio June na pozornici u London Ice House pred gomilom od 7000 ljudi u veljači 1968. godine, a vjenčali su se samo nekoliko tjedana kasnije.

Zajedno su nastavili plodne glazbene karijere dugi niz godina, dijeleći nagrade Grammy 1967. i 1970. uz svoje pojedinačne nagrade (2 solo Grammyja za June i čak 11 za Casha, uključujući nagradu za životno djelo). Također su od 1969. do 1971. vodili The Johnny Cash Show, emisiju u kojoj su ugostili mnoga glazbena imena poput Boba Dylana i Krisa Kristoffersona. Njihovo jedino zajedničko dijete, John Carter Cash, rođen je 1970. godine i danas je pooznat kao glazbeni producent.

Par je ostao zajedno do kraja života, preminuvši u razmaku od samo četiri mjeseca: June je preminula u svibnju 2003. sa 74 godine, a Johnny sa 71. u rujnu iste godine.

"Još uvijek me fasciniraš i nadahnjuješ. Utječeš na mene na bolje. Ti si predmet moje želje, broj 1 zemaljski razlog mog postojanja", napisao je Cash svojoj supruzi na njezin 65. rođendan. "Ostarjeli smo i navikli se jedno na drugo. Slično mislimo. Čitamo jedno drugome misli. Znamo što drugi želi bez pitanja. Ponekad malo iritiramo jedno drugo. Možda se ponekad uzimamo zdravo za gotovo. Ali s vremena na vrijeme, kao danas, razmišljam o tome i shvatim koliko sam sretan što svoj život dijelim s najvećom ženom koju sam ikada upoznao."

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.