Filmska vikend večer: Romantične komedije iz 90-ih koje volimo iznova pogledati

Romantične su komedije idealan izbor za filmsku večer, a mi smo izdvojile deset koje zasluženo nose naziv romantičnih klasika

Filmska vikend večer: Romantične komedije iz 90-ih koje volimo iznova pogledati

Kada bi svi beznadni romantičari mogli zahvaliti jednoj stvari za svoja potpuno nerealna očekivanja od ljubavi i veza, onda su to romantične komedije iz devedesetih. Klasični filmovi u kojima žena sretne svog muškarca iz snova, njihov se odnos razvija brzinom munje, a onda, nakon jedne velike geste, shvate da su savršeni jedno za drugo i žive sretno do kraja života. Zaplet ovih filmova ujedno je predvidljiv, pomalo otrcan, ali potpuno šarmantan i simpatičan - i upravo zato ih volimo.

Image

Ako si uživala u ovim romantičnim filmovima, osvojit će te i romani prema kojima su snimljeni


Devedesete godine prošlog stoljeća bile su desetljeće koje je iznjedrilo najbolje od najboljeg kada su romantične komedije u pitanju, a hit filmove koji su tada pokorili kina i danas volimo pogledati. Filmovi poput "Djevojaka s Beverly Hillsa", "Zgodne žene", "Odbjegle nevjeste" i "Romanse u Seattleu" i danas su broj jedan kada se zaželimo dobre romantične komedije

One su idealan izbor za filmsku večer, a mi smo izdvojile deset najboljih koje zasluženo nose naziv pravih romantičnih klasika.

"Djevojke s Beverly Hillsa" (1995.)

Film prati mladu srednjoškolku Cher Horowitz. Njezino ponašanje u početku se čini površno, no više skriva njezinu duhovitost, šarm i inteligenciju koji joj pomažu u odnosima s prijateljima, obitelji i u školi. Bogata i popularna Cher nalazi se na vrhu društvene ljestvice srednje škole Beverly Hills. Sebe smatra savršenom osobom za spajanje ljubavnih parova pa odluči spojiti profesoricu i profesora, a zatim odluči u potpunosti preobraziti imidž nove djevojke u školi, Tai. Ovaj film tipična je romantična komedija iz devedesetih, a svidjet će se i obožavateljima Jane Austen, jer se cijeli film zapravo pomalo temelji na "Emmi".

"Četiri vjenčanja i sprovod" (1994.)

Ovo je film zahvaljujući kojem se Hugh Grant, zvijezda romantičnih komedija devedesetih godina, probio među slavne. Dobio je glavnu ulogu u ovom filmu koji prati grupu prijatelja koji se pitaju hoće li ikada pronaći pravu ljubav i vjenčati se. Charles, kojeg glumi Hugh Grant, misli da je pronašao "onu pravu" u Amerikanki Carrie, koju glumi Andie MacDowell. Ova britka suptilna komedija vrti se oko Charlesa, njegovih prijatelja, te četiri vjenčanja i jedan sprovod kojima oni prisustvuju.

"Zgodna žena" (1990.)

Jedna od omiljenijih romantičnih komedija iz devedesetih, "Zgodna žena" okupila je dvoje glumaca koji su doslovno sinonim za romantične komedije - Juliju Roberts i Richarda Gerea. Priča prati Vivian Ward, prostitutku s Hollywood Boulevarda, koja upoznaje "princa" svojih snova, bogatog biznismena Edwarda Lewisa. Iako nije htio ništa više od zabave za jednu noć, mijenja svoje mišljenje jer je zgodna Vivian prva žen zbog koje, nakon dugo vremena, konačno nešto osjeća. Na putu je da postane bolja osoba, dok Vivian ima priliku za novi početak.

"Odbjegla nevjesta" (1999.)

Gotovo desetljeće nakon što su snimili klasik "Zgodna žena", Julia Roberts i Richard Gere ponovno su se okupili zbog priče o ženi, muškarcu i čitavom mnoštvu vjenčanja. Ike Graham njujorški je kolumnist koji saznaje priču o Maggie Carpenter, ženi koja uvijek u posljednji trenutak pobjegne od svojih mladoženja. Ike, koji ionako nema najbolje mišljenje o ženama, piše uvredljivu kolumnu bez da detaljno istraži temu. Sutradan, Ike dobiva otkaz jer je otišao predaleko i lažirao činjenice, što pravi novinari ne čine, a jedini način da se vrati na posao jest da napravi izvještaj utemeljen na činjenicama o Maggie i njenom nadolazećem pokušaju četvrtog vjenčanja, za koje Ike predviđa da će opet propasti. 

"Ja u ljubav vjerujem" (1999.)

Iste godine kada i "Odbjegla nevjesta", izašao je i ovaj film s Julijom Roberts i Hughom Grantom u glavnim ulogama. San svakog muškarca ostvaruje se za Williama Thackera, neuspješnog vlasnika knjižare Notting Hill, kada u njegovu trgovinu ulazi Anna Scott, svjetski poznata glumica i najljepša žena na svijetu. Nešto kasnije, William ju ponovno sretne, ali ovaj put po njoj prolije sok od naranče. Anna prihvaća njegovu ponudu da se presvuče u njegovom obližnjem stanu i zahvaljuje mu poljupcem, koji ju iznenađuje još više od njega. Anna i William bolje se upoznaju, ali biti u vezi s najtraženijom glumicom na svijetu nije lako...

"Romansa u Seattleu" (1993.)

Meg Ryan i Tom Hanks glavne su zvijezde ovog filma savršenog sa sve beznadne romantičare. Nakon što mu je umrla supruga, Sam Baldwin nije ni razmišljao o drugim ženama. Njegov osmogodišnji sin Jonah misli da je njegovom ocu potrebna žena kako bi se njegov život vratio u red i zove u eter jedne radio emisije. Priču o Samu čuje stotine žena diljem zemlje, uključujući Annie Reed koja se treba uskoro udati. Nešto ju privuče Samu i Annie odluči otputovati u Seattle, gdje žive Sam i Jonah, i ipak dođe do zaključka da Sam nije taj. Ipak, Jonah uskoro pročita pismo koje je napisala Annie i uvjeren je da je ona "ona prava" za njegovog tatu.

"Moj dečko se ženi" (1997.)

Julia Roberts kraljica je romantičnih komedija, a pojavljuje se i u ovoj iz 1997., uz rame s kolegama Dermontom Mulroneyem i Cameron Diaz. Michael O'Neal i Julianne Potter godinama su prijatelji, ali kada ju Michael nazove da joj kaže da se udaje za Kimberly Wallace, ona konačno shvaća da mu mora reći ono što stvarno osjeća prema njemu i da ga voli. Kad stigne kod njih, shvaća da to ne može učiniti, pa pokušava učiniti sve kako bi njih dvoje prekinuli.


"Jednog lijepog dana" (1996.)

George Clooney i Michelle Pfeiffer glavne su zvijezde ove ljubavne priče o samohranoj majci i ocu. Arhitektica Melanie Parker, Sammyjeva majka, i kolumnist Jack Taylor, Maggien otac, oboje su razvedeni. Upoznaju se jedno jutro kad Jack neočekivano ostane s Maggie i zaboravi da ju je Melanie trebala odvesti u školu. Kao rezultat, i Sammy i Maggie propuštaju terensku nastavu i zaglavili su s roditeljima. Dvije odrasle osobe međusobno projiciraju negativne stereotipe o bivšim supružnicima, ali na kraju se ipak trebaju osloniti jedno na drugoga kako bi mogli spasiti svoje poslove i pobrinuti se za svoju djecu.


"Imaš poruku" (1999.)

Nekoliko godina nakon "Romanse u Seattleu", Tom Hanks i Meg Ryan ponovno su zajedno. Kathleen Kelly, vlasnica male i poznate knjižare za dječje knjige, nađe se usred afere. U vezi je s poznatim novinarom Frankom Navaskyjem, kojeg je "prevarila" dopisujući se putem maila s drugim muškarcem. Odjednom joj posao ugrožava otvaranje prodajne trgovine Fox Books odmah iza ugla. Upoznaje Joea Foxa, vlasnikova sina, i ubrzo se iznervira njegovim načinom upravljanja. Iako dobiva savjet anonimnog prijatelja, prisiljena je zatvoriti trgovinu. No život Joea Foxa iznenada izmiče kontroli kad sazna da njegov anonimni prijatelj nije nitko drugi nego upravo Kathleen Kelly.


"10 razloga zašto te mrzim" (1999.)

Jedna od omiljenijih tinejdžerskih romantičnih komedija "10 razloga zašto te mrzim" prati priču o dvije sestre - Bianci i Kat Stratford. Bianca želi izaći na spoj s Joeyem Donnerom, popularnim dečkom iz njihove škole. Kat bi, s druge strane, radije umrla nego izašla s dečkom. Njihov tata ima pravilo koje kaže da Bianca može izlaziti, ali tek kada i Kat počne izlaziti. U pokušaju da osvoji Biancu, Joey očajnički pokušava spojiti Kat s Patrickom Veronom, još jednim buntovnikom koji bi tek mogao osvojiti Katino srce.