Filmovi koji su temeljeni na istinitim događajima, ali neki važni detalji namjerno su ostali skriveni

Nakon ovih zanimljivosti, zasigurno ćeš ih poželjeti pogledati još jedanput

Filmovi koji su temeljeni na istinitim događajima, ali neki važni detalji namjerno su ostali skriveni

Filmovi su čarobni svijet u kojem nema uvijek mjesta za stvarnost. Lako je pogriješiti, čak i dok stvaraš dokumentarne i biografske filmove. 

Image

'U potrazi za srećom' pravi je feel-good film, a ovo je stvarna priča čovjeka koji ga je inspirirao


Međutim, što ako te 'praznine' u pripovijedanju nisu pogreške, već trikovi koji navode gledatelje da obrate pažnju na nešto važno?

Interesting GIF from Oprahwinfrey GIFsS obzirom da smo u posljednjih mjesec dana pogledale velik broj filmova, kako starih - tako i novih, zavirile smo malo dublje u neke filmove inspirirane stvarnim pričama i otkrile zanimljive detalje koji su namjerno ostali skriveni.  

Borba spolova (2017.)

Riječ je o sportskoj komediji i drami temeljenoj na stvarnoj 'bitki spolova' - legendarnom teniskom meču između teniskog prvaka Bobbyja Riggsa i jedne od vodećih profesionalnih tenisačica tog vremena, Billie Jean King.

 • Redatelji Valerie Faris i Jonathan Daytonsu u filmu su uvelike pretjerali s intenzitetom strasti: u stvarnosti je to bilo kao bilo koji obični meč.
 • Bobby je rekao da je podcijenio protivnicu i trenirao manje nego inače. U filmu se, međutim, Bobby gotovo nije ni pripremao za predstojeći meč jer je bio jako samopouzdan. Nepotrebno je reći, bio je izuzetno iznenađen kada je vidio snagu i vještinu svoje protivnice.
 • Evo jedne zanimljive činjenice: kroz cijeli film muškarci uglavnom gledaju lijevo, a žene desno, što bi trebalo simbolizirati žensku progresivnost i mušku kratkovidnost.

Bohemian Rhapsody (2018.)

U kino uspješnici iz 2018. godine, vokalist benda Queen, Freddie Mercury, dovodi u pitanje stereotipe svog vremena kako bi postao jedan od najistaknutijih umjetnika svih vremena.

 • U filmu Freddie pjeva svom menadžeru i ljubavniku Paulu Prenteru pjesmu 'Love of my Life', dok su na farmi. Međutim, u stvarnosti, kad je snimio ovu pjesmu, Paul i Freddie nisu radili zajedno, što znači da Paul u tom trenutku jednostavno nije mogao biti kraj njega.
 • Prije Live Aid-a (koji se dogodio u ljeto 1985.) pravi Freddie nije znao da je HIV-pozitivan i vjeruje se da je o svojoj bolesti saznao negdje između 1986. i 1987. U filmu ne samo da je on znao za to, već je rekao i svom bendu prije nastupa.
 • Kad se bend ponovno okupio u filmu, Freddie se ispričao zbog svog odlaska i grešaka koje je napravio. Pristao je učiniti sve kako bi se vratio. U stvarnosti, bend se okupljao nekoliko puta, čak i nakon što je Freddie započeo svoju solo karijeru. Ustvari, Queen se realno nikad nije raspao.

Kraljev govor (2010.)

U ovom se filmu britanski princ Albert, sprema postati kralj George VI. Nevoljko pristaje zauzeti prijestolje, a također pati od snažnog mucanja. Prima pomoć od Lionela, logopeda, koji koristi neortodoksne metode za liječenje i borbu protiv Albertovih strahova.

 • Tijekom prvog sastanka s logopedom, Albert emocionalno reagira na metode koje liječnik koristi i otvoreno izražava svoju ljutnju. U stvarnosti, Albert je doista osjećao snažne emocije tijekom tog sastanka, ali više je to bilo razočaranje nego bijes. Bilješke terapeuta govore da je sve prošlo glatko. Općenito, Albert i Lionel su se puno bolje slagali nego što je to film prikazao.
 • Albertu čestitaju Churchill i drugi viši dužnosnici i kasnije odlazi na balkon da pročita okupljenima svoj govor. Međutim, u stvarnom životu ni Churchill ni drugi dužnosnici nisu bili prisutni na tom događaju.

Društvena mreža (2010.)

Ovo je priča o stvaranju Facebooka - jedne od najpopularnijih društvenih mreža i njegovom osnivaču Marku Zuckerbergu.

 • Na početku filma Mark Zuckerberg pije u baru sa svojom djevojkom Ericom (dalje u filmu prekidaju vezu). U stvarnom životu Mark je već tada izlazio s Priscillom Chan koja mu je danas supruga. Erica se mnogo puta pojavila u filmu i do neke mjere utjecala na Markove postupke.
 • Saverin, jedan od suosnivača društvene mreže, u filmu se vraća ljut i mokar, nakon što ga je Mark trebao dočekati u zračnoj luci, ali to nije učinio i to je izazvalo sukob. Ali u stvarnom životu Mark je u zračnoj luci dočekao svog kolegu i općenito je točan, ali i čovjek od svojih riječi.

Lav (2016.)

Film 'Lav' govori o Saroou, petogodišnjaku iz indijskih slamova, koji se izgubio. Doslovno zahvaljujući čudu, uspio je preživjeti i pronašao je svoj novi dom u Australiji. 25 godina kasnije, Saroo se vraća kako bi pronašao svoju obitelj.

 • U filmu Saroo pokušava kupiti kartu za vlak u samoposlužnom terminalu, ali ne uspijeva. Ljudi koji stoje u redu počinju osjećati nervozu i tjerati dijete s puta. U stvarnosti se to nikada nije dogodilo, međutim, dogodila se zanimljivija situacija. Nekoliko je tjedana Saroo tražio svog brata, vjerujući da je u vlaku koji ga je probudio.
 • U filmu Saroo na ulici ugleda čovjeka koji sjedi u kafiću na suprotnoj strani ceste. Čovjek jede juhu i nakon što je uhvatio pogled, Saroo počinje oponašati njegove pokrete dovodeći zamišljenu žlicu do usta. I u stvarnom životu, Saroo je stvarno na ulici sreo čovjeka koji ga je odveo u policiju. Međutim, nije bilo scene s kafićem i žlicom.
 • Po povratku kući nakon 25 godina, Saroo ne može suzdržati svoje razočaranje i udara u zid šakom. U stvarnosti nije mogao naći snagu da uđe u kuću i tužno je kroz prozor promatrao kako se stvari događaju iznutra.

Kapetan Phillips (2013.)

Somalijski gusari u ovom filmu pokušavaju oteti kontejnerski brod MV Maersk Alabama kraj obale Afrike. Posada broda uzvraća udarac, osvajači se moraju povući, ali na kraju odvode kapetana broda sa sobom.

 • Kapetan Phillips i njegov kolega Shane vide gusarski brod na radaru, a kapetan naređuje timu da se pripremi za opasnost. U stvarnom životu - Phillips nikada nije bio timski igrač i štoviše, napustio je svoje podređene tijekom gusarskog napada.
 • U sceni u kojoj gusari prijete da će nekoga ubiti, Phillips traži da ustrijele njega i da ne diraju posadu. To se nikada nije dogodilo u stvarnom životu.

Igra oponašanja (2014.)

Ovo je priča o britanskom matematičaru Alanu Turingu koji je tijekom Drugog svjetskog rata pomogao dekodirati njemački kodni stroj 'Enigma'

 • Uređaj za dešifriranje Enigma koda prikazan u filmu nastao je iz izvornog crteža koji je stvorio Turing. Ali namjerno je stroj u filmu napravljen puno veći, a neki mehanički dijelovi bili su otvoreni kako bi se što bolje vidjeli.
 • Mark Strong, koji je igrao ulogu generala Stewarta Menziesa, nosio je pravo plavo prugasto odijelo iz tih vremena. To je učinjeno kako bi se istaknuo među ostalim likovima u Bletchley Parku.
 • John Cairncross i Alan Turing nikada se u stvarnom životu nisu upoznali, iako su radili na istom mjestu.