Danas su ti dostupne i najegzotičnije namirnice, no naposljetku je ipak ona jednostavna i najobičnija hrana - najzdravija. Baš takva je zob. Bogata nutrijentima, dugog roka trajanja i vrlo iskoristiva. Od zobi možeš napraviti doručak, ručak, večeru, desert, grickalicu pa čak i mlijeko.
I u kojem god je obliku jela, zob će biti višestruko dobra za tvoj organizam. Zahvaljujući netopivim vlaknima kojima obiluje potiče peristatiku crijeva i čisti ih. Čuva zdravlje srca i krvnih žila jer snižava loš kolesterol, a time što te dugo drži sitom pomoći će ti da ne nakupiš suvišne kilograme, osobito sada kada ne možeš izaći iz stana i otrčati svoju dnevnu rutu.
(FOTO: Pexels)
Zobene pauhljice najpopularniji su način konzumacije zobi. Vrlo se jednostavno pripremaju, a od njih možeš napraviti brojna jela. Prelij ih kipućom vodom i ostavi nekoliko trenutaka da nabubre, dodaj narezanu jabuku, grožđice, žlicu mljevenih sjemenki lana i sezama, malo cimeta i meda te uživaj u ukusnom i zdravm doručku.
Zobenu kašu možeš napraviti i u slanoj varijanti pa ti može biti prilog glavnom jelu. Posoli je, dodaj narezani mladi luk i tostirane pinjole te začini s malo soja umaka.
Zobeno mlijeko napravit ćeš tako što ćeš namočiti zobene pahuljice preko noći, a zatim ih izmiksati u bledneru, dodati im vode i nastaviti miksati dok se ne pretvore u kremastu smjesu. Zatim ćeš napitak koji si dobila ocijediti kroz gazu, a tekućina koja će ostati je zobeno mlijeko. Možeš ga zasladiti medom i čuvati u hladnjaku nekoliko dana.
Zob ne sadrži gluten te je odlična zamjena za klasično brašno. Želiš li umijesiti kruh od zobenog brašana, ne moraš u nabavku, već samo samelji svoje zobene pahuljice i dobila si brašno. Kada radiš tijesto sa zobenim brašnom morat ćeš dodati malo više kvasca, no inače.
(FOTO: Pixabay)
Od zobenih pahuljica možeš napraviti i zdrave keksiće ili granolu. Za granolu u zdjeli pomiješaj zobene pahuljice, grubo samljevene orašaste plodove po želji, sjemenke sezama i lana, malo soli i cimet te suhim sastojcima dodaj tekuće - maslinovo ulje, med, dvije žlice vode i aromu vanilije.
Pećnicu zagrij na 170 Celzijevih stupnjeva, pleh obloži papirom za pečenje i na njega rasporedi granolu te peci oko pola sata. Svakih desetak minuta promiješaj kuhačom. Kada je granola gotova pusti je da se ohladi pa spremi u staklenku u koju su dodala komadiće tamne čokolade i sušeno voće. Granolu možeš grickati samu ili ju dodati u jogurt ili mlijeko.