Jesen je godišnje doba u kojem nas priroda zasipa brojnim ukusnim plodovima. Veliki je užitak otići u prirodu i uz šetnju sakupljati razne šumske plodove.
Plod divlje ruže, šipak je narančasto-crveni kad sazrije i jednostavno se uoči u ružinu grmlju. Ovaj je plod jedan od najboljih izvora C vitamina. Nakon što se osuši, šipak je odličan za pripremanje čaja, a možete ga naći u brojnim voćnim mješavinama čaja u dućanima.
Šipak
Plodove gloga možemo naći na stablima koja su nas u svibnju očaravala cvijetovima. Plodovi se beru bez peteljke, pa se suše najprije u hladu da upola uvenu, a iza toga se dosuše u toploj peći. Glog jača i regulira rad srca i odličan je regulator krvnog tlaka (može ne samo sniziti povećani krvni tlak, nego i povisiti preniski krvni tlak kod slabih srčanih mišića). Može se koristiti u obliku čaja ili biljnih kapi.
Glog
Jesen je idealna za prikupljanje orašastih plodove. Izvrsno je kod njih da se lako spremaju i mogu se koristiti u mnogim jelima. Lješnjak je najbolje brati kad im boja iz zelene prijeđe u smeđu. Lješnjak je biljka koja raste blizu tla, kao mala drvca ili grmlje. Plodove je najbolje skupljati dok su svježi, a ne one s poda, jer često sagnjile, i nisu dobri za jelo.
Lješnjak
Kestenje možete brati krajem listopada i u studenom, a možete ih pronaći među lišćem na tlu oko stabala kestena. Vjerojatno će mnogi još biti u bodljikavoj košuljici, pa ćete se trebati potruditi izvući ih van. Kesteni se mogu jesti sirovi, pečeni, kuhani ili kao pire. Bogati su ugljikohidratima, a siromašni mastima.
Kesten
Među jesenske šumske plodove ubrajamo i gljive, koje se pojavljuju posvuda, a naići ćete na razne vrste po raznim terenima. Postoje brojne jestive vrste koje iskusni gljivari sakupljaju, no ne razumijete li se dobro u gljive, pripazite na one otrovne. Najbolje je da berete samo one gljive koje poznajete i koje ne možete lako zamijeniti za nejestive ili otrovne gljive, a ubrane gljive je uvijek dobro provjeriti s dobrim poznavateljem gljiva. Prilikom branja obratite pozornost da gljivu ne režete ili kidate, već je uvijek izvučete tako da uhvatite njezin stručak pri dnu, te ga okrenete lijevo i desno. To je najsigurniji način kojim nećete naškoditi njenom staništu. Gljive uvijek nakon branja stavljamo u prozračne pletene košare. Naiđete li na gljivu koju ne poznajete, nemojte je brati, pa bacati, već je samo promatrajte.
Košara puna gljiva
Na čistinama u šumi možete pronaći jestive vrganje (Boletus edulis), izuzetno ukusnu gljivu. Debeli klobuk može doseći do 20 cm, smeđe je boje, a ispod spušvastog sloja su žućkaste cjevčice, što je karakteristično za još jednu vrstu roda boletus. Stručak je kratak i debeo, svjetlo smeđe boje prošarane bijelim crtama.
Vrganji
Vrganji su vrlo popularne jestive gljive, no nismo jedini kojima je ona ukusna – vrlo rado je jedu i insekti, pa kod berbe provjerite da li ima crve. Vrganje možete pripremati na razne načine, a možete ih čak i probati jesti sirove na salatu. Sušeni vrganji su odličan dodatak jelu.
Postoji nekoliko sličnih gljiva poput ludare (Boletus satanas), koja je otrovna. Vrste koje treba izbjegavati imaju stručak crvenkaste ili ljubičaste boje i pore koje vas upozoravaju da ih ne jedete.
Boletus satanas
Još jedna gljiva koju je jednostavno uočiti i identificirati, i izvrsna je za jelo je sunčanica suncobranka (Lepiota procera), čiji klobuk može biti širok i preko 30 cm, a stoji na dugom stručku, ponekad visokom do 40 cm. Sunčanica je u početku zatvorena oko stručka, a na mjestu je drži veliki bijeli prsten, no kako gljiva raste, postepeno se otvara poput suncobrana. Sunčanice možete pronaći sve do studenog na poljima, uz ceste, i na travnatim površinama, a ako imate sreće, naći ćete više od jedne.
Sunčanice
Stručak možete iskoristiti za pripremu juhe, a klobuk ispržite, spohajte ili ispecite na grillu. Sunčanice možete stavite u bilo koje jelo u koje inače stavljate gljive. Mlade sunčanice se mogu napuniti kaduljom i lukom.
Jedno od jesenskih radosti je činjenica da se iz šetnje šumom ili livadom možete vratiti kući punih ruku plodova koje možete odmah pojesti ili ih možete spremiti i sačekati hladne zimske mjesece. No osim toga, tegle s džemom i boce domaćeg vina mogu biti izvrstan sezonski poklon iz prirode.