Najneobičnije biljke na svijetu

Šumski duhovi i porculanske bobice - upoznaj neke od neobičnih biljki koje će te ostaviti bez riječi

Izgledaju poput vunenog klupka, kuglice zatvorene u kavez, šećerne vate, neobične ptice, poruculanske figure u tirkiznim nijansama ili pak, poput duge koja se spustila na zemlju. Priroda je, složit ćeš se, najveći umjetnik kojeg poznajemo

profimedia-0014312294.jpg
Foto: Profimedia.hr

Živimo u uvjerenju da smo najkreativnija bića na svijetu, tko zna, možda i jesmo najmaštovijtiji među živim bićima, no ono što priroda stvori nema konkurenciju. U svoje "dobre dane" ona je pravi umjetnik, a kad se "ustane na lijevu nogu" budi vulkane i trese tlo pod nama, no sada nećemo o tome, već o najneobičnijim biljkama koje rastu na ovoj našoj prekrasnoj planeti. Sigurno ti je vrt trenutno prepun mirisnih zumbula i narcisa. To su klasici među proljetnim cvijećem, no što kažeš na to da posadiš i neku od neobičnih ljepotica koje ćeš pronaći u nastavku?

Istina, nisu sve za pitomi vrt i dvorište, neke rastu u divljini, duboko u šumama i vidjet ćeš, vrijedi svakog planinarskog koraka, ne bi li ih pronašla. Čak i dugog leta avionom.

Image
Ne smeta mu hladnoća

Raskošna i otporna biljka koja će uljepšati svaki balkon

U nastavku pogledaj biljke koje izgledaju poput vunenog klupka, kuglice zatvorene u kavez, šećerne vate, neobične ptice, poruculanske figure u tirkiznim nijansama ili poput duge koja se spustila na zemlju. Ono što je najljepše od svega je činjenica da ni jedna od ovih biljaka ne spada u ugrožene vrste. Štoviše, neke su i invazivne pa treba oprezno s njima, kada je riječ o sadnji.

Porculanske bobice

Ampelopsis brevipedunculata - ovako na latinskom glasi naziv biljke koja nalikuje grožđu, no nije jestiva i od nje se ne može raditi vino. Isključivo je dekorativna i tu zadaću sjajno obavlja. Bobice su joj nalik poruculanskim, pritom su u različitim bojama, zbog čega privlače pažnju. Umjesto porculanske figurice, ampelopsis brevipedunculata krasit će tvoj interijer. S obzirom da je riječ o invazivnoj vrsti, pažljivo sa sadnjom.

Šumska mjehurica

Zahvaljujući svome izgledu, ova biljka u svijetu je poznata pod nazivom chinese lanterns, dok joj je latinsko ime Physalis alkekengi. Raste diljem Europe, u Aziji, Zakavkazju i Kini. Njezini plodovi su jestivi, a koriste se i u ljekovite svrhe.

Monotropa uniflora

Zamisli, hodaš mračnom šumom i naletiš na četicu duhova. Bi li ti bilo svejedno? Ova biljka nalikuje duhu zbog čega se i ubraja u kategoriju najneobičnijih biljka na svijetu, a zbog svog izgleda popularno ju nazivamo upravo biljkom duhova. Raste na području Azije, Sjeverne Amerike i sjevernom dijelu Južne Amerike.

Geum reptans

Ova prekrasna, neobična biljka pripada rodu ruža. Prirdno stanište su joj središnja Azija i Europa, a sjajna je vijest da ju možeš vrlo lako uzgojiti i u svome vrtu jer je jako otporna. Sve što traži su sunce i malo vode. Oduševljene smo izgledom njezinih cvjetova. Izgledaju kao šećerna vuna!

Camellia japonica

Drugim riječima - savršenstvo iz prirode. Japanska kamelija izgleda kao da je dizajnirana uz pomoć šestara. Izgleda prekrasno, a prava je sreća da raste upravo u primorskim krajevima Hrvatske. Želiš li uživati u njezinoj ljepoti, sada je vrijeme da posjetiš Opatiju, grad kamelija.

Suhoperka

Latinski se zove eriophorum, a na engleskom cotton grass. Ovaj drugi naziv je popularniji, zato ga i navodimo. Tehnički ne pripada rodu trave, već rodu šiljovki, a raste na području Europe, Sibira i Sjeverne Amerike. Izgleda poput čupave, mekane loptice na tankoj stabljici.

Cyanotis tuberosa

Biljka iz porodice jednosupnica, čije je prirodno stanište Indija. Odlikuje se intezivnom plavo-ljubičastom bojom i dlakavim lišćem. Sasvim dovoljno da je uvrstimo u naš izbor najneobičnijih biljaka na svijetu.

Dugin eukaliptus

Ovo stablo izgleda kao da raste u Čudesnoj šumi, crtiću koje nam je obilježilo djetinjstvo. Dugin eukaliptus, latinski eucalyptus deglupta prirodno stanište ima na Filipinima i Indoneziji. Mnoštvo različitih boja koje zajedno podsjećaju na dugu, rezultat su prirodnog procesa ljuštenja kore ovog drveta.